-

Van Gogh još jednoj generaciji ispunio „devojački san“

03_Van Gogh
Foto: Vukašin Stanojević

U okviru aktuelne turneje „Licem u lice“ sastav Van Gogh predstavlja novi albumNeumeren u svemu“. Ovog puta za Niš su izdvojili dve večeri, odnosno pripremili dva različita koncerta. Sinoć je održan prvi od dva najavljena nastupa i to u dvorištu tzv. Banovine, a veče je bilo rezervisano za mladiće koji su doveli svoje devojke.

04_Van GoghZabava je krenula, kako je i najvljeno, oko 21 čas. Koncert su velikani naše rok scene otvorili pesmom sa novog albuma „Skačem, skači“ i izazvali prisutne da se sa njima kreću. Otežavajuća okolnost jesu bile vremenske (ne)prilike i činilo se kao da vetar želi da razdvoji publiku i bend, no to mu nije uspelo. Veče odabranih, kako ga je sam frontmen, Zvonimir Đukić nazvao, nastavilo se u ritmu pesama „Puls“, „Osećam da ludim“ i „Vrteška“.

Energični početak bio je ispraćen sjajnim osvetljenjem koje se menjalo svakog sekunda i doprinosilo atmosferi, koja se postepeno zagrevala. Usledio je hit „Mama“ tokom čije izvedbe je pevač, poznatiji pod nadimkom Đule, prošetao torbicu žene iz publike, a potom za sam kraj pesme, na oduševljenje prisutnih, na binu izveo devojku iz prvih redova i sa njom otpevao poslednje stihove. Ovaj potez ispraćen je gromoglasnim aplauzom i vriscima ženskog dela publike, koji se sjatio tik ispred bine u nadi da će se i njima dogoditi isto.

01_Van GoghNumerama „Aleluja“, „Kiselina“, „Previše za jednog, premalo za dvoje“ nezaustavljivo su izmamljivali aplauze, osmehe, ali i plesne pokrete. Sa „Verujem u ljubav“ stigli su do nešto romantičnijeg dela večeri, pa su odsvirali i pesme koje će se čuti i na drugom koncertu, a to su „Zamisli“ i „Prva i poslednja kap“. Aplauzima su nagrađeni svi parovi, sedi gospodin i njegova izabranica, mladić i devojka, tinejdžer i devojčurak, svi oni koji su došli da proslave ljubav.

Postepeno se gubio osećaj hladnoće i to zahvaljujući Dejanu Iliću na bas gitari, Branislavu Gluvakovu na gitari, Srboljubu Radivojeviću za bubnjevima i naravno, malopre pomenutom frontmenu Zvonimiru Đukiću, koji su na bini davali sve od sebe. U okviru večeri izvedene su i „Šta ako?“, „Nešto vuče me dole“ kao i „Za godine tvoje“, a ovom prilikom bend je istakao svoj stav prema Nišvil džez festivalu i naglasili su da je u tako nešto neophodno ulagati, jer se jedino ulaganje u kulturu isplati, kao i to da je ipak taj festival brend Niša, što je nagrađeno, čini se, najglasnijim aplauzom, za dotadašnji deo večeri.

02_Van GoghPri ulasku u treći sat koncerta Banovina je odisala energijom, a želja za slušanjem pesama samo je rasla, pa je na insistiranje pevača za vreme numere „Da li zna“ izveden pokušaj šutke. Mada se ipak čini da je ovo veče bilo predodređeno za ples, ljubav i nežnost, pa je segment šutki ipak izostao. Regularni deo koncerta bio je priveden kraju „Basnom“ uz „Spisak razloga“ koje su dovele do eksplozije energije.

Posle nekoliko minuta provedenih iza bine pozvani su nazad da počaste publiku još kojom pesmom. Pogađate KOJOM su krenuli? Bili ste u pravu. Nakon NJE ( „Neko te ima noćas“) usledila je i „Ludo, luda“, ali i ubedljivo najveći hit sa novog albuma „Anđele, moj brate“. Sve tri pesme ispraćene su skakanjem i pevanjem u glas, a kada se i poslednja od njih završila, Banovina je utihnula, ali ne zadugo, jer već večeras očekuje vas isti sastav, ali sa različitim pesmama. Stoga, pohitajte i obezbedite sebi nezaboravan provod.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

05_Van Gogh