-

Uzdizanje srpskog podzemlja u Domu omladine

BOMBARDER
foto: Nemanja Đorđević

U beogradskom Domu omladine u subotu je veoma uspešno održan Festival srpskog podzemlja.

SOULCAGE
Soulcage

Ovaj festival poslužio je kao pravi dokaz da Srbija ima ’brdo’ odličnih andergraund bendova. Nastupilo ih je 14 i bili smo u prilici da vidimo 14 stvarno sjajnih nastupa ozbiljnih autorskih bendova, a opet, kad se setimo koliko još sjajnih domaćih bendova je moglo da nastupi – osetimo se ponosno.

Nećemo pisati detaljno o svakom ponaosob, jer bi za to bile potrebne stranice i stranice da se opiše sve. Treba se koncentrisati na širu sliku i značaj ovakvog događaja. Konačno je veliki broj bendova dobio priliku da svira pred većom domaćom publikom, koja se stvarno pokazala u najboljem svetlu. Metalci, korovci, pankeri i ostali ispoštovali su sve bendove više nego korektno i bilo je stvarno svirki za pamćenje. Vrlo brzo obe sale su bile sasvim dobro ispunjene, dok su se crowd surfing i šutke podrazumevali.

Infest
Infest

I sami bendovi su imali prilike da se pokažu u najboljem svetlu i da uče jedni od drugih. Svako je na svoj način doprineo ovom divnom događaju, spoju mladosti i iskustva. Tu su bili neki baš iskusni bendovi poput Bombardera i Doghouse, tu je bio i infest čiji je scenski nastup i osvetljenje na stvarno svetskom nivou. Jedan od bendova koji me iznova oduševljava je Alitor, mlad bend, postoje tri godine, a imaju vrhunsku produkciju i pola DoB-a je nosilo njihove majice, mnogi bi trebalo da ih pitaju kako se radi marketnig.

Muzički program na Ground bini otvorili su Few Reasons Why, da bi za njima došli i Fullsize. Beogradski hardkor bend imao je malih problema sa zvukom na početku, ali kada su naštelovali sve, krenulo je ‘prangijanje’, u već solidnom popunjenoj sali. Posle njih nastupio su pankeri iz Potresa, i napravili sjajnu svirku, s tim što je jedino malo na vokalu pucao zvuk, ali ništa strašno. Već pomenuti Alitor je napravio haos u već krcatoj maloj sali, a Putrid Blood, Enjoy Sarma i Goatmare & Hellspades samo su nastavili u tom maniru.

ENJOY SARMA
ENJOY SARMA

Za to vreme, u Amerikani na Under bini se paralelno dešavao program (sva sreća na onim hodnicima kod WC-a, pa je moglo lako da se trči s jednog mesta na drugo). Program su otvorili Tehnicolor Lies, publika je bila malo raštrkana, ali je bilo ljudi i stvarno je bilo lepo čuti ovaj beogradski bend. Posle njih nastupili su Downstroy, kikindski metalkoraši stvarno sjajno zvuče i potrudili su se da naprave dobru svirku, a već su krenule i neke šutke na njihovom nastupu. Infest je bio sledeći, već su spomenuti iznad, u poprilično ispunjenoj sali napravili su sjajnu svirku još od prvih rifova „Onward to Destroy“, dok su se šutke dešavale na svakoj pesmi. Za njima su nastupili korovci Soulcage i nastavili u žestokom maniru, da bi posle njih na red došao i Bombarder. Legendarni beogradski speed thrasheri doneli su sa sobom svoju sjajnu energiju, dok je razigrani frontmen Nešo skakao i pozdravljao se sa publikom od prvog trenutka kako je kročio na binu. Za kraj su ostale prave ‘poslastice’, prekaljeni pankeri Doghouse i hardkor ekipa iz Violent Chaptera održali su sjajne svirke, uz nezaobilazne crowd surfinge, šutke i pozitivnost.

Soulcage
Soulcage

Naravno, pored sjajnih svirki bila je i tona mercha, što bendova, što izlagača – stripovi, ploče, kasete, diskovi, knjige, fotografije, crteži i grafički radovi, pravi način da se pokaže da scena, ne i dalje živi, već cveta. Jedina loša stvar, koja je opet nedovoljna da baci mrlju na ovakav događaj je to što je neko ’maznuo’ merch momcima iz sjajnog Violent Chaptera.

Jedno veliko bravo organizatorima MH Concerts i Domu omladine na ovako hrabrom poduhvatu, kao i bendovima Bombarder, Doghouse, Infest, Few Reasons Why, Alitor, Potres, Violent Chapter, Putrid Blood, Downstroy, Fullsize, Soulcage, Enjoy Sarma, Tehnicolor Lies i Goatmare & Hellspades na svemu prikazanom, kao i svim izdavačima, umetnicima i posetiocima koji su podržali ovaj veliki događaj. Pokazali su da je scena jaka i da publika postoji, podržavajte organizatore i bendove na ostalim zasebnim koncertima, pa da sledeći festival bude još veći.

FOTO GALERIJA UNDER BINE

FOTO GALERIJE GROUND BINE