-

„Uzbuna“ u Niškoj tvrđavi

DSC_0542U sklopu velike koncertne turneje Riblja Čorba održala koncert u Nišu 1. juna.
Povodom velikog jubileja najpopularnije srpske rok grupe, 35 godina uspešnog rada, i objavljivanja 19. studijskog albuma „Uzbuna„, grupa „Riblja Čorba“ krenula je na turneju koncertom u beogradskoj Kombank areni, a sinoć su mnogobrojne Nišlije imale priliku da uživaju u tročasovnoj rok svirci na platou niške tvrđave.

DSC_0091Koncert koji je bio zakazan za 20 časova, otvorila je mlada novosadska grupa „Čika Joca i Zmajevi“ nakon pola sata kašnjenja, otpevavši pet svojih numera: „Razvaljujem“, „Laž“, obrade pesama „Ne idi“ i „Voli te tvoja zver“, kao i „Naočare“ čiji je autor Bora Đorđević, koji je kumovao ovom bendu.

U 21 čas na binu pod otvorenim nebom izlazi senzacija večeri, bend „Riblja Čorba“, i uz poklice iz publike „Čorbo mi te volimo!“ nastup započinje pesmom „Ja ću da pevam“. Nakon par ritmično brzih pesama, raspoloženi frontmen ovog sastava je pozdravio sve prisutne rečima: „Dobro veče Niš! Lepo je svirati u gradu odakle su mi deda i otac! Lepo je svirati na Tvrđavi!“ Zatim je pohvalio vremenske uslove, zadovoljan što je napokon ‘pobeđena’ kiša, i rečima: „Lepo vreme za dobru svirku“, simbolično najavio pesmu „Napolju“.

DSC_0990Kako je već navikao svoje fanove, roker i književnik Bora na nastupima recituje i svoju poeziju, pa je tako i sinoć nasmejao sve prisutne kazujući duhovite stihove iz pesme „Moja mala“ na opšte oduševljenje, i „Hit“ koja se nalazi u njegovoj knjizi „Šta je pesnik hteo da kaže“, poručujući svima da ne slušaju narodnjake.

Usledio je blok balada, kojima se dinamika koncerta menja u nešto mirniju, ali publika i dalje u glas peva „Užasno mi nedostaje“ sa novog albuma, „Jedino moje“, „Izgubljen između jave i sna“, „Neću da ispadnem životinja“ i „Poslednja pesma o tebi“ sa izvanrednom vokalnom improvizacijom.

Nakon pesme „Volim, volim, volim, volim žene“ Bora je na šaljiv i neobičan način predstavio ekipu na bini kao Beogradske indijance, u čijem plemenu su ‘Mali Hijavata’ – klavijaturista Nikola Zorić, 10 godina u plemenu, ‘Vinatu’ – basista i vokal Miša Aleksić, 35 godina u plemenu, ‘Bik koji sedi’ – bubnjar Mićko Milatović Vicko, 35 godina u plemenu, ‘Džeronimo’ – gitarista Vidoja Božinović Džindžer, 29 godina u plemenu i kao doživotni predvodnik plemena ‘Poglavica Ludi konj’ – sam Bora Đorđević.

Fenomenalna interakcija sa auditorijumom oduvek karakteriše „Riblju čorbu“, pa pesmu „Vetar duva, duva, duva“ po zajedničkom dogovoru i uz instrumentalnu pratnju samo Džindžera na gitari pevaju jednoglasno svi posetioci, simulirajući pritom rukama kretanje vetra.

DSC_0812U toku izvođenja numere „Dva dinara druže“ isključilo se ozvučenje i glavno svetlo na bini, ali su dobro poznati stihovi jednog od najvećih hitova nastavili da se ore tvrđavom. Problem sa zvukom saniran je posle par minuta, mada se čulo slabije nego do tada. Ipak, to nije pokvarilo pozitivno raspoloženje posetilaca koncerta do samog kraja.

Najavljujući „Kako je lepo biti glup“, Čorbin frontmen poručuje i savetuje svima da ni po koju cenu ne uključuju TV i prate program, i da ni slučajno ne čitaju novine. Iz prvih redova na poklon dobija makedonsku zastavu i zastavu Srbije kojom je ogrnut otpevao „Amsterdam“.

Kao atrakcija na sceni pojavila se maskota ptice sa cover-a poslednjeg albuma Riblje čorbe u toku pesme „Ostaću slobodan“, koju su bakljama iz gitara Miša i Džindžer simbolično ‘oterali’ sa pozornice.

„Ovo ne može da se završi bez najbolje pesme u našoj karijeri!“, rekao je Bora i najavio „Pogledaj dom svoj, anđele“, kao poslednju na koncertu.

Dobre vibracije, odlično raspoloženje i uzbuđeno dozivanje svog omiljenog benda, bili su dovoljan razlog da se Riblja Čorba vrati dva puta na bis, i izvede hitove „Kad sam bio mlad“, „Ostani đubre do kraja“, „Ljubav ovde više ne stanuje“… a uz „Dobro jutro“ se oprosti od Nišlija u ponoć i završi još jedan od svojih fenomenalnih koncerata.

Foto: Vanja Keser

Set lista:
1. Ja ću da pevam (Južna Afrika ’85.)
2. Ja ratujem sam
3. Tu nema Boga, nema pravde
4. Radiću šta god hoću
5. Uzbuna
6. Napolju
7. Užasno mi nedostaje
8. Jedino moje
9. Poslednja pesma o tebi
10. Izgubljen između jave i sna
11. Minut sa njom
12. Neću da ispadnem životinja
13. Rock’n’roll za kućni savet
14. Nemoj da ideš mojom ulicom
15. Volim, volim, volim, volim žene
16. Vetar duva, duva, duva
17. Dva dinara druže
18. Lelek Serba
19. Kako je lepo biti glup
20. Kad hodaš
21. Sutra me probudi
22. Zadnji voz za Čačak
23. Avionu slomiću ti krila
24. Amsterdam
25. ‘Alo
26. Prevara
27. Ostaću slobodan
28. Gde si u ovom glupom hotelu
29. Kada padne noć (Upomoć)
30. Pogledaj dom svoj, anđele

Bis 1:
1. Kad sam bio mlad
2. Ostani đubre do kraja
3. Lutka sa naslovne strane

Bis 2:
1. Sam sam pao sam se i ubio
2. Ljubav ovde više ne stanuje
3. Dobro jutro