fbpx

-

Naslovna Izdvajamo "Usred izvrnutog svijeta" čista emocija Urbana i četvorke

“Usred izvrnutog svijeta” čista emocija Urbana i četvorke

Damir Urban; foto: Biljana Cvetanovski

Novi Sad je sinoć imao priliku da ugosti jednog od najpopularnijih hrvatskih muzičara Damira Urbana, koji je sa svojim bendom Urban & 4 održao još jedan spektakularni koncert u popularnom Firchie klubu.

Muzika koju stvara i harizmatičnost koju poseduje Damir Urban, ima moć da privuče slušaoce sasvim različitih profila. Od 1996. godine on nastupa kao Urban & 4. Četvorku čine pomno odabrani muzički saradnici i to: gitarista Luka Toman, basista Sandi Bratonja, bubnjar Marco Bradaschia, te Saša Markovski na klavijaturama.

Svaki koncert ove skupine može se nazvati “umetnost u malom”. Tako je bilo i ovog puta. Njihova, kako međusobna, tako i povezanost sa publikom je izvrsna, a u izvođenju svojih “malih” remek dela potpuno se predaju,  vidno uživajući u nastupu.

Klub je bio dupke pun. Koncertno veče otpočelo je nešto kasnije od najavljenog, oko 22 časa. Kao prve na repertoaru našle su se tri nešto starije pesme “Samo”, “Odlučio sam da te volim” i “Ruke”, koje su maestralnim izvođenjem rasplamsale atmosferu u publici. Usledio je potom još jedan veliki hit “Kundera (Atom)” sa istoimenog albuma, te pesma “Moja” i svima znano “vjetar nosi glas”, uz koje se pevalo iz sveg glasa i njihalo u ujednačenom ritmu. Niz se nastavio sa pesmama “Ribe”, jednom od najnovijih pesama “Kuća sjećanja”, te “Ostavljam te samu”, koja je rezultat saradnje Damira i Stjepana Hausera.

Kao desetu pesmu po redu, bend je izveo dugočekivanu “Budi moja voda“, koja je jedan od vanvremenskih hitova benda Laufer. Neizmerna količina emocija preplavila je prostor. Zatvorenih očiju, publika je pružala ruke ka bini. Bend i publika voleli su se najčistije, zadovoljno se osmehujuči jedni drugima. Bio je to izvrstan trenutak za narednu pesmu “Priđi mi bliže”, uz koju ovacije takođe nisu izostale. Nakon nje, pred publikom je stajao vešti i energični “Dirigent”, koji je vrhunac večeri “začinio” svojim čarobnim štapicem. Emocije su postale velike kao “Nebo”.

Pred samo završnicu koncerta publika je imala priliku da čuje pesme “Sutra ćemo pričati”, te nešto starije “Mjesta za mene”, u toku čijeg izvođenja se Damir popeo na zvučnike u prvim redovima i vidno raspložen, pevao sa svojim fanovima, i “Mala truba”. Poslednja pesma koju je bend izveo bila je “Ocean”.

Sat je otkucao ponoć, a publika je tražila bis. Uz gromoglasne aplauze, bend se ponovo popeo na binu i publici darivao još pesama, posebno je obradovavši sa veselim “Astronautom“, kojeg je, kao i prethodnu “Kornjača” željno iščekivala.

Urban & 4 pokazali su u toku dva i po sata trajanja koncerta još jednom svoju uvežbanost, veliku sinergiju sa publikom, kao i činjenicu da mogu podići atmosferu na zavidni nivo u vrlo kratkom roku. Oni su zasigurno jedan od retkih i jedinstvenih bendova u regionu po mnogo čemu.- oni poštuju svoju publiku do kraja, ona ih je uvek željna, a svakako su jedan od onih bendova koji sve što radi radi u velikom stilu.