-

Uspešno otpočela letnja sezona u Banovini uz Seljačku Bunu, Dok7, Mortal Kombat i ČBS

Mortal Kombat
Mortal Kombat / foto: Vukašin Stanojević

Nakon dugog perioda klupskih svirki pretežno održanih u Feedbacku i Black Stageu, došlo je vreme i za letnju sezonu, te se zbog toga fanovi muzike sele na otvorene prostore. Jedno od najpoznatijih i najkultnijih mesta tog tipa u Nišu jeste Dvorište Univerziteta poznatije kao Banovina, a priliku da sinoć tamo održe premijerni nastup u ovoj godini imalu su bendovi Seljačka Buna, Čovek bez sluha i Mortal Kombat, dok su u ulozi domaćina bili momci iz Dok7.

Seljačka buna
Seljačka buna

Za sam početak treba pohvaliti organizatore, jer su se postarali da satnica bude maksimalno ispoštovana. Dakle, kao što je i najavljeno prvo na scenu stupa Seljačka Buna. U svom četrdesetominutnom nastupu potrudili su se da publici, čiji se broj lagano povećavao kako je vreme odmicalo, na najbolji način predstave svoje dosadašnje stvaralaštvo sačinjeno pretežno od pesama sa albuma „Buna je počela!“. U prvim redovima bili su najverniji fanovi ovog sastava, koji su maksimalno podržali svoje miljenike, a pored toga izveli i svojevrstan pokušaj šutke. Pored „Nije htela„, „Devojka sa gotik nogama“ i „Hevi metal je to!“ za sam kraj izveli su još jednu numeru samoproklamovanog žanra agro-metal „Pank Šlager„. Iako su bili pozvani na bis, za to, na žalost dela prisutnih, nije bilo vremena.

Dok7
Dok7

Nakon kratke pauze Dok7 preuzima stvar u svoje ruke. Nišlije odmah kreću sa „Jasno„, „Dobar dan“ i „Ulice„. Gotovo sve u njihovom nastupu je bilo besprekorno, dok frontmenu Milutinu Popoviću nije pukla žica na gitari, no i to biva brzo rešeno. On dobija novu gitaru, a veći deo publike sa njima je nastavio da peva, skače i dobro se provodi uz već poznate pank zvuke. Nastup su privodili kraju uz „Tu smo„, „Siguran dan“ i „Probudi se„, a valja napomenuti da je u nekom trenutku Milutinu ponovo pukla žica na gitari, te je odlučio da njene zvuke nadomesti glasom, ali i neverovatnom energijom, koju su i on i ostatak benda preneli na prisutne. Pre nego što su napustili binu zahvalili su se svima koji su tu i koji podržavaju čitavu nišku scenu i redovno dolaze na svirke.

Čovek bez sluha
Čovek bez sluha

Čovek bez sluha koji slave dve decenije postojanja našli su se pred gotovo punom Banovinom, a prosek godina prisutnih skoro da je bio manji od trajanja karijere ovog benda. Uprkos tome što neki nisu još uvek bili rođeni ili pak nisu ni bili u planu kada je ovaj punk-rock sastav krenuo sa radom pružili su punu podršku i zajedno u glas sa Mikijem, vokalom i frontmenom, ispratili hitove poput „Superheroj„, „Reci ne„, „Ništa mi staro ne nedostaje„, „Ljubav je tamo gde stanujem ja„… Kako bi opravdali nadimak „Šumadijski Ramonesi“ kao i inače izvode „Pet Sematary„, a ubrzo potom se opraštaju uz „Gotovo je„. Za vreme njihovog nastupa, ali i za vreme nastupa Dok7, bilo je dosta šutki, pokušaja crowd surfinga, ali ipak je delovalo kao da svi čekaju poslednji nastup i štede energiju za ono što tek predstoji.

 

Mortal Kombat
Mortal Kombat

Dobro poznati po atmosferi koju prave na nastupima, ali i tradiciji održavanja Antievrovizijskog koncerta, Mortal Kombat nastup otvaraju „Smrtonosnom šorkom„, sa istoimenog albuma. Podstrek da krenu da sviraju dobili su od publike koja je skandirala „Svirajte, pi**e!“, na šta im je Miloš Kričković, glavni vokal i gitarista, zahvalio i čestitao na tome što znaju kako da ih pravilno dozovu. Gotovo sat vremena davali su se sve od sebe da ispune očekivanja Nišlija svirajući pesme sa njihova dosadašnja dva albuma. U nekom trenutku gotovo spontano i niotkuda počelo je uzvikivanje parole na račun premijera („Vučiću, pe*eru“), što na koncertima ovog tipa postaje neizostavni deo. Čini se da su i sami članovi benda uvideli da je publika nešto mlitavija nego što je to ranije bio slučaj u ovom gradu, te odlaze sa bine, ali se ubrzo i vraćaju na „bis“. Kako je Kriki rekao – autobiografska „Pozer„, ali i obrade Brkova „Mala„, kao i MIsfitsa „Vampire Love“ razbudili su publiku i doneli znatno veće šutke i rasplamsale energiju. Čitavo veče zatvoreno je sa „Ost’o sam metalac“ i grupnom fotografijom sa prisutnima.

Sve u svemu, veče kvalitetnog domaćeg programa, puno mladih naraštaja koji će nastaviti da gaje „žešći“ zvuk, ali i nada da će se sa ovakvim svirkama nastaviti i tokom čitave sezone koja je pred nama. Već sledeće subote u okviru promocije Arsenal festivala čućemo i Brkove, Babe kao i Proces.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Mortal Kombat