-

Uspešno održan trinaesti Čupin rok memorijal

foto: Marjan Stojković

Tradicionalni koncert sećanja na Zorana Radosavljevića Čupu, popularno nazvan Čupin Memorijal, održan je ovog petka po trinaesti put u Nišu. Jednom godišnje se u najvećem gradu na Nišavi okupe njegovi prijatelji, porodica, ali i svi oni koji ga nisu poznavali, da mu još jednom odaju priznanje za sve što je za života uradio za nišku muzičku scenu, a naročito za mlade rok sastave, kojima je bezgranično pomagao.

I ove godine je festival održan u klubu Black Stage. Koncert su zajednički organizovali Udruženje građana “Balkanrock“ i Čupini prijatelji, koji su se i ove godine na razne načine dovijali da uspešno iznesu organizaciju koja je odavno postala volonterska i uspeli su ponovo u tome. Klub je bio prepun mladih rokera koji su tek čuli za Čupu i njegov rad, ali i onih prekaljenih u šestoj deceniji života, koji su ga poznavali i hteli da osim podsećanja, čuju i malo dobre muzike i isprate tokove u gradu.

The Wild Side, foto: Marjan Stojković

Koncert je otvorio iskusni niški sastav The Wild Side sa karizmatičnom pevačicom Marijetom Antić. Počevši muzičko sećanje sa Doors klasikom “Riders of the Storm“, publika je imala prilike da uživa u sjajnim obradama Nore Džouns, Tine Tarner i Ite Džejms, a naravno tu je bila i pesma “With A Little Help From My Friends“, koju je pokojni Čupa najviše voleo i koja se svake godine sluša na ovom koncertu.

Na scenu su zatim izašli pirotski bluzeri iz sastava Rusty Strings. Ova četvorka je već u startu pokazala u kom pravcu ide njihov nastup. Imidž pravi bluzerski, kaubojski šeširi na glavama i intro je krenuo. Publika je odlično prihvatila njihove autorske pesme, a neke poput “Idem na jug“ i “Mani me, mani me“ je i pevala sa njima. Odličan nastup je upotpunjen i sjajnim stvarima kao što su “Dolazim noću“, “Staze“,“Ja i moj Đavo“,“Folsom Prison blues“, a završen pesmom “Lonely Boy“. Obećali su ponovni dolazak u Niš, ne skrivajući zadovoljstvo svojim nastupom i reakcijom publike.

Rusty Stings, foto: Marjan Stojković

Festival je zatvorio mladi niški sastav Opposite Way. Pobednici ovogodišnje zaječarske Gitarijade po glasovima publike, ljubimci devojčica, i jedna od najperspektivnijih rok grupa u gradu. Red obrada, red autorskih pesama i specifični vokal Dušana Kostića Koste, sve je to bilo više nego dovoljno da publika uživa u njihovom nastupu. Krenuli su sa pesmom “Simple Man“, pa preko “Pride and Joy“ i “Benzine“ nastavili u jakom ritmu. Negde na polovini nastupa čuli smo i njihovu pesmu “Manijak“ za koju je već snimljen i video spot koji uskoro izlazi. Pred sam kraj za publiku su svirane “Welcome to the Jungle“ i “Thunderstruck“, a kao i na svakom Cupinom Memorijalu, završetak je pripao pesmi “Knocking on Heavens Door“, gde je jedan deo izvođača i organizatora izašao na binu i otpevao sa bendom i publikom ovu sjajnu pesmu.