-

NaslovnaIzdvajamoUspešan samostalni koncertni debi Igraloma u Nišu

Uspešan samostalni koncertni debi Igraloma u Nišu

Igralom; foto: Vukašin Stanojević

Niški  Igralom sinoć je u klubu Feedback održao prvi samostalni koncert pred svojim sugrađanima. Ova trojka je u nešto više od sat i po vremena predstavila svoj celokupan opus, pesme sa albuma „Pogrešna Poznanstva“ kao i pesme koje će se naći na drugom albumu.

Kako je u pitanju bio radni dan, koncert je počeo u, može se reći, pristojno vreme kako bi svi koji su došli mogli i da ostanu do samog kraja. Prošetali su nas kroz svoj debi album, koji su odsvirali u celosti. Neke pesme sa njega se već izdvajaju kao favoriti publike, koja već sada zna veću tekstova. Možda je čak i malo reći da su se ljudi radovali samo nekim pesmama. Najrealnije situacija je da se pesma „Da Zalijemo Stazu Ljutim Pićem“ izdvaja kao apsolutni pobednik večeri, dok je ostale „Vražiji Sin“, „Pogrešna Poznanstva“, „Samo U Tragovima“ i ostatak prate u stopu.

Ovako zanimljiv muzički spoj Srbija dugo nije imala da ponudi. Gitare i bubanj svakako prvi privlače pažnju, jer je nemoguće da tako ne bude. Bubanj je stalno tu, i stalno se nešto novo dešava. Različitih udaraca ima više u jednoj pesmi nego neki celokupni albumi, i to ne na takmičarski način samo da bi se nešto dokazalo, već je sve to jako smisleno u celokupnoj slici benda. Takođe, gitara stvara sjajan wall of sound na momente, sa dva pojačala, po jedno na oba kraja bine. Sonični zvuk prepun fuzza i na momente kombinovan sa pedalom koja emulira zvuk hammond orgulja, a u bariton štimu, pa na sve to i sviranje prstima je nešto što nisam imao prilike da često čujem. Bas tu ne dolazi do izražaja toliko, iako je veoma značajan, sa zanimljivim bas linijama, a i kao veoma stabilan stub benda.

Mada je jako teško taj zvuk koji neguju izneti uživo, oni iz koncerta u koncert uspevaju, i to bez problema. Što je samo jedan od pokazatelja koliko vredno rade. Drugi pokazatelj je svakako to što su za oko godinu i po dana postojanja uspeli da snime album, odrade dosta koncerata, i već spreme drugi album, koji će, kako su rekli, snimiti uskoro. Sinoć smo čuli nove pesme koje rade i to „Jedan Od Njih“, „Omotač“, „Disbalans“, „Čvor“ i „Zvezde“. Ako je suditi po njima, novi album će otići i korak dalje od „Pogrešnih Poznanstava“, što je sasvim očekivano.

Ovo premijerno samostalno predstavljanje ispratilo je dosta ljudi, klub je tokom celog koncerta bio prilično pun. Veliki plus, kako za publiku koja prepoznaje kvalitet koji ovaj bend ima, tako i za bend koji je uspeo da za kratko vreme dođe do tog statusa. Nakon oko sat i po vremena svirke bend je završio regularni deo nastupa, ali uporna publika ih je naterala da se vrate i odsviraju još dve pesme. Na bis su odsvirali još jednom „Bili“ i „ Da Zalijemo Stazu Ljutim Pićem“ i tako završili koncert.

I kako je frontmen benda Dimitrije Simović tokom koncerta prokomentarisao da je „došao kraj perioda Igraloma kao predgrupe“ sa čim se apsolutno slažem, tako se, takođe, za sam kraj može reći da je pred njima sigurno uspešna godina, kao i to da se Niš polako etablira kao grad sa par bendova koji nemaju strah da isprobaju neki drugačiji, čudan, muzički izraz, za razliku od ostatka regiona koji pliva u već odavno proverenim, prežvakanim i sigurnim vodama.