-

NaslovnaReportažeUspešan "debi" Nikole Vranjkovića u beogradskom Ganu

Uspešan “debi” Nikole Vranjkovića u beogradskom Ganu

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

nv_gun_13
Foto: Nemanja Đorđević

Nikola Vranjković je održao svoj prvi solistički nastup u Beogradu nakon razilaženja sa Block Outom. Epicentar nastupa bio je rasprodat klub “Gan” gde je publika imala priliku da se ponovo susretne sa dobro poznatim opusom Block Outa, kao i materijalom sa Vranjkovićevog solo albuma “Zaovdeilizaponeti” i novog EPa “Underground Sound Factory Session no​.​1″.

Koncert je počeo oko 23 časa sa uvodnom numerom “Svako putuje za sebe” sa Vranjkovićevog solo albuma. Ambijentalne note su se prolamale kroz publiku dok prvi pesnički iskazi nisu prodrmali membranu mikrofona čuvenog gitariste. Nakon laganog uvoda sa solo numerom, bend je naterao publiku na glasan uzvik kada su se čule prve note pesme “Veži me“, starog BO materijala koji su svi željno iščekivali. Publika je glasno pevala tekstove tako da u nekim momentima Vranjković čak nije morao ni da peva, već da osluškuje kako publika nosi ovaj nastup sa velikim entuzijazmom. Ubrzo je usledio i “Čarobni akord“. Za potpuni utisak reakcije publike dovoljno je pogledati klip na kraju teksta. Nikola je preuzeo ulogu pevanja svih pesama i slušajući ga, sve je bilo na mestu, a kao dodatni vokal pomoć mu je pružio Ivan Zoranović, koji je takođe delao na gitari kao i klavijaturama.

Vranjković je u pojedinim momentima komentarisao kako je video na plakatu različite izvođače i da je video da piše “Nikola Vranjković” i da ga taj Vranjković “j***” od 1. septembra i da ne zna kako da pristupi tom Nikoli Vranjkoviću, da bi onda ukazao da ga je na plakatu spasao “Nebojša”. Takođe, u pauzi između pesama, izjavio je da na nastupu “neće biti niti jednog gosta”.

Sledeća numera je bila ponovo sa Vranjkovićevog solo albuma po imenu “Gusari“, da bi se kasnije izvela još jedan stari hit, “Sve što mogu reći“, koji je publika ponovo glasno pevala. Ništa manje energije publika nije uložila i u narednu “Majdan“. “Raskorak” je takođe pronašla mesto u setu.

Vranjković se osvrtao na raznovstan materijal iz različitih perioda stvaralaštva, bilo da je vezano za albume starog benda, bilo da su u pitanju pesme sa solo albuma ili pesme čijie je autor opet Vranjković, a da su novijeg doba i da su izvođene u okviru BO. Jedna od takvih pesama je bila i “Nagrada za strah“, kao i “Nikada ti više neću otkriti nijednu tajnu“. Ideja je bila da se predstave neke manje poznate pesme koje nikada nisu imale prilike da se izvedu uživo, što je svakako prijalo fanovima da čuju brojne “izgubljene dragulje”.

Pre izvođenja hita “Protiv sebe“, Nikola je prokomentarisao kako nije mislio da će ikada pevati neke od pesama u setu. Treba reći da je izvođenje bilo na nivou kao da je u pitanju stari BO, možda čak i modernizovana, unapređena verzija starog benda. Usledila je numera “Sretenje“, koju je potom pratila nova Vranjkovićeva kompozicija “Ispod tvoga oka” u nešto izmenjenom aranžmanu. Pred kraj nastupa se izvela i četvrta pesma sa solističkog izdanja po imenu “Armatura II“.

Iskorišćena je prilika da se predstave muzičari koji su pomogli Nikoli da dobije dovoljno jak motiv da nastavi dalje. Vladan Božilović je bio za bubnjevima, Predrag Milanović na bas gitari, Danilo Nikodinovski (koga većina ljudi zna iz benda Consecration i E-Play), kao i prethodno navedeni Ivan Zoranović na gitari, klavijaturama i kao pomoćni vokal. Vranjković je iskazao i zahvalnost prema publici, koja ga je gromoglasno podržala. Još neke od pesama koje su se pronašle na listi su bile “Kradljivci mladosti“, “U krtogu” i “Zadrži svoj dah“.

Koncert je u nezaustavljivom toku trajao preko dva sata i do samog kraja je prostor bio popunjen. Čak i posle duge liste i završetka koncerta negde oko dva časa posle ponoći, neki od fanova su tražili bis, što je muzičar uljudno odbio. Daje se zaključiti da je koncert bio i više nego uspešan, da je energija pesama i više nego snažno izražena i da je publika prezadovoljna napustila prostor nakon koncerta, kojim je predstavljeno preko dva sata materijala. Novi datum koncerta, zbog velikog interesovanja, je 29. decembar, ponovo na istom mestu. Dakle, fanovi lika i dela Nikole Vranjkovića treba da iskoriste priliku ukoliko već nisu i da što pre nabave kartu za nedelju uveče.

GALERIJA FOTOGRAFIJA SA KONCERTA

 Čarobni akord:

Plejlista sa klipovima sa koncerta (snimatelj: Milan Belić)