-

NaslovnaIzdvajamoUrlici brazilske džungle braće Cavalere u Beogradu

Urlici brazilske džungle braće Cavalere u Beogradu

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Max & Iggor Cavalera
Max & Igor Cavalera / foto: Nemanja Đorđević

Dom omladine Beograda je u svojoj sali “Amerikana” odlučio da ugosti braću Cavalera na njihovoj ovogodišnjoj turneji na kojoj proslavljaju dve decenije od legendarnog albuma “Roots” nekadašnjeg benda brazilske braće, Sepultura. Fanovi Maxa i Igora su u velikom broju pohrlili na koncert, koji spada sigurno među najposećenije nastupe u poslednje vreme, sala je do nastupa benda bila krcata sa svih strana.

Energija je mogla da se oseti već na ulasku u prostor, posetioci su bili veoma raspoloženi za čitav koncert. Pored brazilskog sastava, kao predgrupe su nastupali veterani Downstroy iz Kikinde kao i novi bend Nemanje Kojića Kojota, Remedy, koji je nastupio po prvi put uživo.

Downstroy
Downstroy

Koncert je započeo već oko 20:30 sa Kikinđanima iz sastava Downstroy koji je, bez sumnje, od samog početka nastupio sa svom silinom. Teški, agresivni Slipknot rifovi, agresivni vokali, snažni breakdownovi, pankeraška “dvojka” na bubnju, bas od čije se siline i volumena topi mozak, neprekidno su nastupali rifovi koji su samo “tukli” kao malj. Odlično ozvučenje, uzgred, zaista je sve delovalo čisto i vrlo snažno. Publika nije bila negativno nastrojena i svakako je bila sve aktivnija kako je set Downstroya napredovao, ali je delovala na momente pomalo indiferentno. Bend je izvodio materijal sa svog albuma “One Size Fits All“, a takođe je završio svoj relativno kratak set sa najsvežijim materijalom, singlom “Illusions” uz najavu premijernog nastupa Remedya, kao i brazilskih ikona metala.

Remedy
Remedy

Nastup Remedya je zapravo bio prilično iščekivan, da se konačno čuje novi sastav i kreativni pravac srpskog hc/metal veterana Nemanje Kojića Kojota. Sada je već Amerikana bila prilično popunjena i trio se pojavio na sceni. Zanimljiv gruv, i zapravo ne tako lako shvatljiv. Možda je navika od godina rada sa Eyesburnom ili Soulcraftom i raznim projektima u okviru kojih se njegov rege senzibilitet isticao, muzika Remedya je prilično u okviru nekog kao melodičnog metal zvuka koji kao da na momente čak vraća u neke alternativne vode devedesetih. Naravno, Kojotov glas je uvek prepoznatljiv i njegov urlik kojim je pozdravio publiku je poprilično prodrmao salu i publiku, dreknuo iz sve snage “Dobro veče, Beograde!!!” Pevač i gitarista je bio vrlo raspoložen što je moglo da se vidi i čuje svakog trenutka na sceni. Pored autorskog materijala novog sastava, Remedy je odsvirao i čuvenu numeru “Fool Control” Eyesburna. Dobar i energičan nastup, definitivno je svojom energijom sada već značajno nagovestio ono što se iščekivalo sa strašću čitave večeri.

Max & Iggor Cavalera
Max Cavalera

Pada mrak na binu, kreće intro i prva silueta koja se vidi je pojavom ogromni Iggor, da bi vrlo brzo za njim ušao na scenu i Max. Prostor je sada već bukvalno prepunjen ljudima koji su sabijeni jedni do drugih i u delirijumu dok Max bez mnogo odlaganja najavljuje početak izvedbe albuma “Roots” i odmah prvog, instant klasika “Roots Bloody Roots“. Masa je jednostavno eksplodirala, Max maltene nije morao ni da peva, publika je bila glasnija i luđa od one na stadijumu. Šutke, circle pitovi, crowd surfing, apsolutno je sve bilo van kontrole, ponašanje publike je podsećalo na najbolje dane Slayera. Beton na kom su se nalazili posetioci se u jednom trenutku bukvalno tresao, delovalo je kao da će svi propasti dole. Odmah potom je usledila “Attitude“, čiji rifovi su sigurno odzvanjali u čitavom kraju, više nije ni zvučalo kao da su gitare u pitanju, već neki demonski zvuci.

Max & Iggor CavaleraBrazilci su zaista iz svog nastupa izvukli potpunu surovost i sirovost južnoameričkog tribalnog senzibiliteta. Lični favorit, “Ratamahatta” je započela i publika je ponovo u potpunosti izgubila kontrolu, ritualni ples je započeo sa svih strana i sve primalno u ljudima se u potpunosti probudilo. Bukvalno je bilo šteta što se na sceni nije pojavilo i neko pleme sa sve maskama. Pesme su se samo ređale, “Breed Apart“, “Spit“, “Lookaway“, a publika takođe nije prestajala sa podrškom i konstantnim skakanjem unaokolo. Ovaj nastup je takođe i jako lepo ujedinio različite generacije s obzirom da su se u publici mogli primetiti i stariji ljubitelji Brazilaca kao i vrlo mladi ljubitelji koji su podjednako uživali u haotičnom setu kvarteta.

Ko nije imao prilike da čuje krike i urlike dubokih brazilskih prašuma, mora da poseti ovaj nastup u skorijoj budućnosti. Ova izuzetno primalna energija je i više nego ubitačna i efektna za čula i ništa vam više od ovoga nije ni potrebno da se pećinski čovek u vama probudi. Ova “Roots” turneja je i više nego potrebna vakcina svima nama kojima nam fali konkretan, snažan metal zvuk koji bez mnogo odugovlačenja stvara katarzu svake sekunde. Jedan dokaz u tom smislu je i izuzetno bolan vrat autora teksta koji ne tako lako piše izveštaj nakon sinoćnog nastupa, ali nema veze, svaki sekund je vredeo i trebalo bi ponovo čuti kad god je moguće.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Max & Iggor Cavalera

Max & Iggor Cavalera