-

Urbanov neuspjeli koncert karijere

Foto: Dorja Kožić
Foto: Dorja Kožić

Zagrebačka Mala Dvorana Doma sportova u proteklih je godinu dana bila poprište nekoliko velikih i maestralnih koncerata. S obzirom da je i ovaj Urbana i njegove četvorke bio rasprodan nekoliko dana prije samog nastupa, publika je s pravom očekivala upravo još jedan takav događaj. Nažalost, veliki koncertni uspjeh, ovog inače vrhunskog glazbenika, ipak je izostao.

Koncertna večer započela je mladom i talentiranom Milicom Šerbedžijom koja se publici predstavili sa svoje tri autorske pjesme, pjevajući ih uz pratnju vlastite akustične gitare te uz pomoć violine i još jedne gitare, odnosno, klavijatura. Nastup je ipak  ostao u sjeni publike koja je tek pristizala te glasno pričala pa je upitno koliko je njezinog talenta doprlo do posjetitelja.

Slična sudbina zadesila je i njezinu kolegicu Lovely Quinces, koja je publici ipak poznatija, ali također ovom prilikom nije ostavila značajniji trag, već je poslužila isključivo kao zvučna kulisa pri iščekivanju zvijezde večeri.

Lovely Quinces
Lovely Quinces

A zvijezde, Urban&4, na pozornicu su izašli točno prema rasporedu, u 21:45, uz zvukove intro pjesme, „Venecija tone“. Dok je domaća publika i ovaj put pokazala svu svoju (ne)kulturu kašnjenja, Urban se već uživljavao u nastup, počevši s „Black Tattoo“ te nastavivši s pjesmama „Ruke“, „Kundera (Atom)“, „Samo“ i „Ako se napijem do smrti (Mol)“. Već u početku se pokazalo da je ozvučenje, blago rečeno, loše, pa se ovisno o tome gdje ste stajali/sjedili, ili nije čula ni riječ teksta i Urbanovih govora, ili se jasno čuo vokal, ali je glazba krčala kao kod preforsiranih zvučnika. Prilično je zbunjujuće bilo i osvjetljenje dvorane koja nije bila dovoljno zamračena, što je uvelike utjecalo na izostanak intimnije atmosfere, a koja je izvođačima poput Urbana nužna.

urban
Urban&4

Stvari su krenule u boljem smjeru tek negdje nakon sat vremena nastupa, točnije, od pjesme „Kasno je za ljubav (Ruske šume)“, na koju je publika odlično reagirala. Nakon toga je uslijedila „Glas jeka“, koju su Urbanu pomogle otpjevati Mozartine, a na bas gitari se pridružio i Gibonni, a zatim i nova „Priđi mi bliže“. Atmosfera je u tom trenutku konačno bila na očekivanom nivou, a dodatno se podigla kada se na pozornici pojavio Vava iz Laufera. „Budi moja Voda“ i „Svijet za nas“ još uvijek su najveći Urbanovi hitovi i posljedično su bile i sam vrhunac večeri. Zamjerka bendu je što ipak nije publici dao više prostora kod izvođenja ovih (ali i nekih drugih) stvari, jer ono malo a capella pjevanja koje su dozvolili, oraspoložilo je sve prisutne. Da je takvih trenutaka bilo više, možda bi i sam doživljaj večeri bio znatno drugačiji. No, čak i ovako, ovaj „drugi dio“ koncerta bio je odličan. Zaredali su se hitovi „Nebo“, „Sutra ćemo pričati“, „Odlučio sam da te volim“, „Mjesto za mene“ i „Mala truba“, kojom je i završen regularni dio koncerta. Ozvučenje je i dalje bilo loše, ali publika je ipak vidno uživala i upijala energiju koju je Urban cijelo vrijeme pokušavao prenijeti. I da je kojim slučajem ovdje bio sam kraj nastupa, koncert bi se pamtio kao prilično dobar. Nažalost, prvi, a posebice drugi bis, pokvarili su sve dobro što je do tada pokazano.

urban Još jedna Lauferova stvar, „Mjesečev rog“, „Moja“ i „Dva metra (Balada o vojniku)“ zvučale su pomalo dosadnjikavo, a interes publike sve je više opadao te su mnogi odlučili ranije napustiti dvoranu Doma sportova. Situaciju je donekle popravio „Astronaut“, koji je unio nešto živosti, ali ukupni dojam je već bio nepovratno narušen. Tome je dodatno naštetio i potpuno nepotreban drugi bis koji se sastojao od pjesama „Kornjača“ i odjavne „Aroma satanica“, a u kojima su Urban i ostala četvorica previše zabrijali na instrumentalne dijelove. To je dojadilo i onima najupornijima te je Mala dvorana bila gotovo prazna već i prije završne note zadnje pjesme.

U ovom vrtlogu prosječnog, odličnog, a zatim i lošeg dijela koncerta nije profitirao nitko. Urbanu je izostao dugo očekivani koncert karijera, a publika je izašla poprilično razočarana, ili u najbolju ruku – zbunjena.

Kada se sve sagleda, samim izvođačima se zapravo i nema nešto konkretnije za prigovoriti. Dečki su svirali odlično, a sam Urban se svojski trudio uspostaviti kontakt s publikom. No stvari se nekako nisu poklopile. Kombinacija možda malo nespretno složene set liste, razočaravajućeg razglasa i čudnog osvjetljenja rezultirala je mlakom atmosferom i zapravo se ni u jednom trenutku nije desio onaj wow efekt od kojeg se naježe sve dlake na tijelu. Koncert je trajao puna tri sata, no eto, u globalu, ipak nije uspio.