-

Urbane faze i razdoblja

Urban&4
Foto: Nemana Đorđević

Sinoć je ekipa Urban&4 u velikoj sali Doma omladine Beograda održala koncertnu promocija koncertnog albuma Live 2015.

Urban&4Veče je otvorila indie četvorka iz Zagreba And The Kid. Iako  beogradskoj publici ne tako poznat bend, praćeni su aplauzima, i verujemo da njihovo vreme na ovim prostorima tek dolazi.

Nešto posle pola 11, na scenu je izašla nestrpljivo iščekivana petorka. Počeli su tonovi pesme Kad se voda povuče sa poslednjeg studijskog albuma Mamuti. Takav lagani početak je bio potreban publici da uplovi u energiju koju ovaj bend sa sobom nosi. Vratilo se unazad pesmama RukeAtom. Urban je pomenuo da je siguran da se sa većinom publike ne vidi prvi put i da je to poput osećaja kada živiš sa nekim pa ne morate mnogo pričati. Ali je osetio potrebu da, zarad onih koji su ipak ovde prvi put predstavi svoju ekipu: na basu Sandi Bratonja, na klavijaturama „pravi Gibonni“ Saša Markovski, zatim na bubnjevima Marko Bradashia i, kako je rečeno „budući ministar kulture kad mi dođemo na vlast“ Luka Toman na gitari.

Urban&4Nakon pesme Moja, odsvirali su Ništa sveto, uz izvinjenje ako i pogreše, jer to nije pesma koju inače sviraju. Ribe su počele uz konstataciju da publike ima dovoljno da svi ako žele mogu sesti. Sandi je bas zamenio akustičnom gitarom a publika je pratila svoje ‘horsko zaduženje’. Ako se napijem do smrtiRuske šume, a nakon toga „najveći hit hrvatskih tamburaša“ Budi moja voda, koji je publiku bacio u delirijum. Ništa manje pevanja nije bilo ni uz staru Ona zove se nebo. Iz publike su pozvane devojke da zamene decu u pesmi Priđi mi bliže, ali se, neočekivano, u publici našao i dečak, tako da je hor bio šareniji.

Urban&4Uz Odlučio sam da te volim Urban se latio i usne harmonike. U pripremi za izvođenje Sutra ćemo pričati konstatovao je da bi Ramonsi u njihovim pauzama između pesama odsvirali četiri pesme. Uz Mjesto za mene spustio se u publiku da razmeni emocije i energiju, ali je taj poseban trenutak bio narušen gomilom mobilnih telefona koji su slikali i poremetili umetnika. Uputio je ozbiljnu kritiku tom „rušenju momenta“, koje se dešava svuda, ali njemu posebno smeta u mestima gde se oseća kao kod kuće, kao što su Beograd i Rijeka. Uspeli su da ponovo vrate energiju uz Malu trubu i sa pesmom sa novog albuma Malo je završili zvanični deo koncerta.

Urban&4Publika je, naravno, tražila još i bend je uzvratio pesmama Samo, Robot Astronaut. Poslednja Aroma satnica, je izvedena u Dub FX stilu kao „moderni način komponovanja zvuka od svega što se može čuti i zalupovati“ (A. Zec).

Emotivno veče, neiscrpna energija i šetanje kroz sve faze i razdoblja ovog benda su oplemenili punu salu i doneli publici još jedno veče za pamćenje. Urban i četvorka su, čini se kao i uvek, pružili svoj maksimum, i nadamo se da će publika to uvek umeti da ceni i oseti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Urban&4