-

Urban i četvorka jednostavno vole Tvornicu kulture

Damir Urban Tvornica 2018
Foto: Sarah Agić

Nakon rasprodanog petka, u nešto manjoj gužvi, jučerašnji predbožićni koncert Urbana i 4 počeo je neočekivano na vrijeme (s odmakom od kojih 15 minuta), a trajao je preko dva sata. Bend je izlistao sve poznate i manje poznate pjesme, a čuli smo i dvije nove, dok je Urban bio stvarno odlično raspoložen.

Nakon introa uslijedila je „Samo“ s albuma „Žena dijete“, a odmah smo vidjeli da nas čeka dobra zabava. Bend je na samom početku odlučio da nas voli, potom su odsvirali pjesme: „Ruke“, „Ribe“, „Kundera“, „Magnet“, a čini se kako se publika opustila i uvježbala glasnice tek na „Glas jeka“. Upravo je ta pjesma bila neka vrsta prekretnice cijelog koncerta. Do tada pomalo nezainteresirana publika je odjednom živnula, a i sam Urban je pustio glas.

Damir Urban Tvornica 2018Kakav bi to Urbanov koncert bio bez gosta? Ovoga puta na nekoliko pjesama bendu se pridružio Riječanin na zanimljivom instrumentu sitaru te dodatno začinio atmosferu. Naravno da nije nedostajalo ni Urbanovih doskočica. Tako je prokomentirao popularnu emisiju „Gospodin Savršeni“, rekao je koju i o gradonačelniku našeg grada, a također je predstavio ljude koji su iza scene i koji ih prate na koncertima dugi niz godina.

Bend nas je počastio i novim pjesmama koje su prvi puta izvedene u nekom prostoru, radnog naziva „Parlov“ i „Iskra“ (čiji smo dio mogli čuti na Urbanovom Facebook profilu). Očekivano je najviše pažnje privukla svima poznata pjesma „Budi moja voda“ odsvirana u akustičnoj verziji, a ovacije publike dobile su i „Priđi mi bliže“, „Sutra ćemo pričati“, „Nebo“, dok se za vrijeme „Mjesto za mene“ i „Mala truba“, baš kao i prethodnog dana, Urban spustio u publiku.

Sandi Bratonja Urban i 4 TvornicaPublika se nikako nije mogla zasititi benda koji se dva puta vraćao na bis i prvo nas obradovao pjesmama „Kuća sjećanja“, „Black Tattoo“ i „Kornjača“, dok je drugi bis bio rezerviran za tradicionalno zadnju pjesmu koncerta „Astronaut“ na kojoj je cijela dvorana bila kao jedno.

Sve u svemu, Urban i 4 su još jednom pokazali svoju uvježbanost, veliku sinergiju s publikom, kao i činjenicu da mogu podići atmosferu na zavidnu razinu u vrlo kratkom roku. Još je jednom dokazano kako predbožićni koncert ovoga benda u Tvornici mora ostati tradicija.