-

Urban fest Osijek: Prvi dan uz punk, reggae i rock zvukove

dubioza2Prvu večer UFO-a u dvorištu Vege otvorio je lokalni bend, Downer Party, ali sa zakašnjenjem od sat vremena. Vrlo mladi Osječani predstavili su nekoliko autorskih pjesama u kojima se najviše osjetio utjecaj Nirvane. No vrlo malo ljudi ih je čulo, budući da se oko 7 sati navečer pojavilo tek desetak njih u prvim redovima.

Malo je publike bilo i na svirci sljedećeg benda – Hold Your Horses. Nešto stariji đakovački rockeri ostavili su dobar dojam, najviše svojim iskustvom i zaraznim ritmom. Isana je još jedan bend sastavljen od mladih ljudi. Dolaze iz Oroslavja, a s pozornice ih je ispratilo vrištanje obožavateljica. Prvi strani bend koji se pojavio na pozornici bio je srpski Zion Crew. Oni su bili i prvi bend koji je na prvoj večeri UFO-a uspio pokrenuti publiku, dovesti ju u prve redove i hipnotizirati svojim zvukom reggea i ska. Bio je to i odličan uvod za zvijezde koje su se nakon njih popele na pozornicu – bosanskohercegovačka Dubioza kolektiv.

Osječani nemaju baš najbolje iskustvo s ovim bendom jer je njihov posljednji koncert bio otkazan. No ipak je publike bilo u dosta velikom broju. Dubioza kolektiv pojavila se u već dobro poznatoj kombinaciji crne i žute boje, a svirka je otvorena pjesmom „Wake Up“. Uslijedile su „Um klade valja“, „Bosnian Rastafaria“, „Bosnafaria“, „Walter“ koji je publiku podijelio na žensku i mušku, pa su tako žene pjevale: „Vratit će se Walter“, a puno snažniji muški glasovi: „Jebat će vam mater!“. Dubioza kolektiv najavila je svoj nastup na Eurosongu 2093. godine s pjesmom „Euro Song“. Nakon toga publiku su zapalile „Firma ilegal“, „Marijuana“, a posebno „Vlast i policija“ i „Recesija“. Pjevač Almir često je silazio s pozornice, pozivao obožavatelje na suradnju, davao im mikrofon… Publika je skoro od samog početka tražila pjesmu „Kokuz“, a pred kraj ju je i dobila. Nakon što je bend sišao s pozornice, a publika zatražila još, uslijedila je očekivana pjesma „Blam“ i na kraju „Balkan Funk“.

Dubioza kolektiv ispraćena je velikim aplauzom, a na pozornicu se opet vraćaju demo bendovi – Siledžije iz Bosne i Hercegovine, Kraj programa iz Rijeke, Itch iz Srbije te Noisefight iz Pule. Kraj programa i Itch bili su jedini bendovi sa ženskim vokalima koje su odmah osvojile publiku. Pjevačica grupe Kraj programa skakutala je bosa po pozornici, a pjevačica grupe Itch bila je vrlo energična, bend je osvojio publiku eksperimentalnim rockom, a obožavatelji su i od njih tražili još. Za vrijeme nastupa hardcore benda Noisefighta publika je već bila nestrpljiva i očekivala je još jedan veliki bend – mađarski Paddy and the Rats.

Počeli su uvodom iz poznate serije „Igra prijestolja“, a zatim s „Brotherhood“ i nastavili poznatim pjesmama sa svoja dva albuma: „Immigrant’s Sons“, „The Six Rat Rovers“, „Clock Strikes Midnight“, „Pilgrim on the Road“… Za vrijeme izvođenja pjesme „Pub’n Roll“ Paddy je sišao s pozornice, ostao bez mikrofona, ali obožavatelji su pomogli u pjevanju i usput grlili Paddyja. Najavljen je i novi album koji možemo očekivati u listopadu. U publici se tijekom nastupa pojavila i irska zastava koja je vijorila za vrijeme pjesme „Never Walk Alone“. Dok je Sam na fruli izvodio temu iz filma „Titanic“, pjevač Paddy i harmonikaš Bernie oponašali su iza njega Rose i Jacka mašući rukama, da bi na kraju Paddy dotrčao do mikrofona i piskutavim glasom rekao: „Oh, I love you Jack!“. Publiku je, očekivano, dovela do usijanja vrlo popularna pjesma „Freedom“, a nastup je završen s pjesmom „Drunken Sailor“ koja je započela poznatim taktovima iz „Seven Nation Army“ The White Stripesa. Paddy and the Rats još su se jednom vratili na pozornicu kako bi izveli „Auld Lang Syne“, na početku koje je publika sjedila na podu, a onda naglo skočila uz ubrzanje ritma.

Uspješno je završena prva večer Urban festa Osijek, u nadi da će i sljedeće dvije biti dobro posjećene i da će publika imati priliku vidjeti još dvadesetak kvalitetnih bendova.

Foto: Marina Kompar