-

NaslovnaReportažeUrban fest Osijek: Mir i ljubav 'dobrim ljudima Osijeka'

Urban fest Osijek: Mir i ljubav ‘dobrim ljudima Osijeka’

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

arhivaZakazani početak u 18 sati, kao i jučer, kasnio je sat vremena. Prvi na repertoaru bio je Pješčani sat, baranjski rock bend i jedan od rijetkih bendova na ovogodišnjem UFO-u koji je imao tekstove isključivo na hrvatskom jeziku.

Osječki Panic Light već ima svoje obožavatelje koji su se okupili u prvim redovima. Vokal i violinistica najavljivala je svaku pjesmu, dobro komunicirala s publikom, a bend je predstavio i dvije nove pjesme. Noisethrill još je jedan bend sa ženskim vokalom, vrlo karizmatičnim. Dolaze iz Bosne i Hercegovine i sviraju alternativni rock. Također bosanskohercegovački bend, Karma guru, definitivno se potrudio oko svog nastupa. Pripremili su poseban intro i outro, na pozornici su se pojavili u bijelim maskama i tako odsvirali dvije pjesme, a pjevač je za vrijeme jedne pjesme vijorio veliku crnu zastavu s nazivom benda. Budući da Pips, Chips & Videoclips još nisu bili spremni, bend je zamoljen da odsvira još jednu pjesmu. Trudili su se animirati publiku koja je nezainteresirano stajala ili čak sjedila na podu. Ipak, na kraju su ispraćeni pljeskom.

Pipsi su se napokon pojavili na pozornici, predvođeni pjevačem Ripperom, a svoj su nastup započeli pjesmom „Ljeto ’85“. Nastavili su dobro poznatim hitovima: „Malena“, „Plači“, „Gume na kotačima“ (koja je najavljena kao pjesma o sifilisu), „Poštar lakog sna“, „Sex u školi“. Odsvirali su i jednu novu pjesmu – „Htio bih da me voliš“, u već njihovom prepoznatljivom stilu. Publika je bila dosta lijena i umorna, ali Pipsi su pogodili s „Nogometom“ pa su svi malo živnuli. Veći dio pjesme otpjevao je klavijaturist, uz malu pomoć obožavatelja. Za kraj su ostavili „2×2“. Ripper je mahnuo, poslao pusu, otišao s pozornice i nije se više vratio, unatoč pozivu publike koja je htjela još.

Varaždinski The Hangover svirao je pred publikom koje je bilo sve manje i manje, dok je našički Portman u prvim redovima okupio svoje obožavatelje. Stvaraju eksperimentalni stoner rock, a zanimljivo je to da im je glazba instrumentalna pa je jedini glas koji se čuo od toga trojca bio zahvala publici na kraju. Violet je došao iz Srbije i pokazao svoje umijeće u stvaranju punk rocka, a Achromatic Attic iz Zagreba došli su kao zamjena za bend Ruiz koji je bio odabran da nastupa na UFO-u, ali je od toga odustao. Achromatic Attic pokazao se kao dobar odabir jer je opet „dovukao“ publiku u prve redove, a bio je i priprema za Eyesburn.

Srpski hardcore punk reggae bend Eyesburn prvi je put nastupio u Osijeku. To se moglo vidjeti i po publici, koja baš nije bila brojna, ali oni koji su izdržali do pola 2 ujutro imali su još uvijek dovoljno energije da isprate Kojota i ostatak benda. Svojom pozitivnom energijom i ritmom pokrenuli su i one najumornije, posebno obradom Marleyjeve „So Much Trouble in the World“, a odsvirali su i noviju pjesmu „My Friend“. Kojot je neprestano slao poruke mira i ljubavi „dobrim ljudima Osijeka“. U jednom je trenutku naglasio da iako smo razdvojeni granicama, rušimo ih mentalno.

Uz nešto manji broj publike nego jučer, završio je i drugi dan osječkog festivala. Sutra se očekuje metal poslastica.