-

Urban fest Osijek: Metalci bude sve u okolici

arhivaTek zadnju večer osjetio se pravi žar publike, i to već na samom početku. Metalci su ti koji uvijek naprave atmosferu da se osjećate kao kod kuće.

Već standardno, i treća je večer započela sat vremena kasnije, s mladim osječkim death thrash metal bendom Birth Machine koji je u 19 sati uspio okupiti publiku u prvim redovima. Uslijedili su varaždinski Life in Peril te zagrebački Innergate. Pjevač bosanskohercegovačkog metalcore benda As I Fall bio je iskren – rekao je da se vrstom glazbe možda baš i ne uklapaju u event na kojemu nastupa odličan thrash metal bend Exodus, no ovdje su da se zabave pa se nadaju da je i publici do zabave. I bilo je…

Za razliku od prošla dva dana kada su se i prvi i drugi dio večeri sastojali od četiri demo benda i jednog velikog imena, ovu je večer bilo nešto drugačije. Nakon četiri demo benda nastupili su Suicidal Angels kao predgrupa Exodusu, a zatim i ostala četiri demo benda. Grčki bend Suicidal Angels okupio je veliki broj gledalaca i počastio ih s „Bleeding Holocaust“, „Bloodbath“, „Reborn in Violence“, „Chaos (The Curse Is Burning Inside)“, dok su na „Final Dawn“ napravili „the Wall of Death“. Zaslužili su ogroman pljesak i bili su više nego dobar uvod za Exodus.

„Blacklist“, „War Is My Shepherd“, „The Toxic Waltz“ i „Iconoclasm“ samo su neke od pjesama koje je izveo ovaj veliki bend. Od prve pa sve do zadnje pjesme nije prestajala šutka u publici. Exodus je pozivao publiku da bude glasna pa da svi zajedno probude sve što žive uokolo. Ni ovdje „the Wall of Death“ nije izostao. Pjevač je nekoliko puta tijekom svirke ponovio kako je publika odlična i nevjerojatna, a oni su za uzvrat pružili žestoku svirku. Tako su na kraju svi bili zadovoljni.

Nezahvalno vrijeme nastupa imala su preostala četiri benda jer je većina koja je došla poslušati Exodus nakon njihova nastupa otišla. No ipak je bilo publike koja je uživala uz zagrebački Godlike, posebno uz njihovu obradu pjesme benda Lamb od God. Nakon njih na pozornicu dolazi osječka Bugarska skupština, koja vrlo brzo odlazi… Naime, zbog neprofesionalnog ponašanja, organizatori su nakon tri odsvirane pjesme zamolili bend da napusti pozornicu te se tako neslavno završio njihov nastup. Lokalna je publika htjela još, no na pozornicu se popeo riječki Syleth koji svoju glazbu nazivaju modern metal. Posljednji bend večeri, ali i ovogodišnjeg UFO-a bio je mađarski bend Insane. U njima je uživala malobrojna, ali ipak zadovoljna publika.

Završio je i deveti po redu Urban fest Osijek, uz hektolitre piva i žestoku glazbu, u nadi da će se sljedeći, jubilarni, pokazati još boljim!

Foto: Marina Kompar