-

Urban & 4 u Osijeku: „Bolje da smo odužili, nego da smo šutjeli“

U subotu, 2. travnja, klub Mini Teatra bio je mjesto velikog događaja za sve one koji već skoro dvije godine čekaju da bend Urban & 4 ponovno posjete Osijek i usreće publiku još jednim koncertom.

Kao predgrupa ovom velikom hrvatskom rock bendu, nastupio je osječki bend Go Mars. Još uvijek dosta mlad bend na osječkoj, pa i hrvatskoj sceni, odsvirao je desetak autorskih pjesama sa zaraznim ritmom, a u prilog tome da je bend zaista dobar i da mu se smiješi uspješna budućnost govori i to da je publika tražila još! I to bez obzira što su znali da nakon njih slijede Urban i Četvorka. Go Mars bili su itekako dobar uvod za ono što je uslijedilo, a još su jednom dobili veliki pljesak kada je Urban upitao je li bend prije njih bio dobar i rekao da mu je žao što ih nije čuo.

Kada su se Damir Urban i ostatak benda popeli na pozornicu publika je već bila dobro zagrijana pa se samo nastavilo u odličnom ritmu. Urban je pozdravio publiku preko megafona, a započeli su svirku pjesmom „Žito“ s albuma „Hello“ iz 2009. godine koji su ovom prilikom i promovirali, a nastavili s „Privatnim Romeom“ s albuma „Žena dijete“ iz 1998. godine. I inače su se tijekom koncerta izmjenjivale stare i nove pjesme, mada je starijih bilo više. Tako su se s novoga albuma mogle čuti još i „Hiroshima“ i veliki hit Magnet, a sa starijih „Nebo“, „Astronaut“, „Kornjača“, „Spelujem ti ispriku“, „Robot“, „Ruke“, „Mjesto za mene“… Do usijanja je definitivno dovela „Mala truba“, dok se „Odlučio sam da te volim“ odužila zbog tehničkih problema. Dečki su improvizirali, a Urban je rekao da je bolje da se odužilo, nego da su šutjeli. Negdje na polovici koncerta na pozornici su ostali samo Damir Urban i Sandi Bratonja na akustičnoj gitari pa su publiku podsjetili i na dvije pjesme benda koji više ne postoji – Laufer, a bile su to „Govorim u snu“ i „Budi moja voda“. Osim Sandija koji je inače svirao bas gitaru, Damir je predstavio i ostatak benda, i to nekoliko puta tijekom koncerta: Luka Toman na gitari, Saša Markovski na klavijaturama i Marko Bradaschia na bubnjevima. A osim u publici, i na pozornici je bilo jako živo, Urban se stalno kretao, a rekao je da nema potrebe da nešto previše govori između pjesama i potiče publiku na pjesmu i ples jer se i bez toga svi savršeno razumiju. I zaista, osječka je publika bila vrlo zahvalna i, naravno, na kraju tražila još! Nakon kratkog dogovora među članovima benda, publika je mogla birati koju će pjesmu odsvirati. Uslijedila je pjesma „Kauboji modre niti“ s novoga albuma, a sve je završilo s „Otrovnom kišom“. Nakon nešto više od dva sata svirke, Urban se zahvalio na ugodnoj večeri i sišao s pozornice dok je bend nastavio svirati. Jedan po jedan član polako su ostavljali svoje instrumente i silazili s pozornice, a na kraju je ostao još samo Marko na bubnjevima. Uslijedio je veliki pljesak, a ostala je nada da se sve uskoro opet ponovi.