-

Urban & 4 pred melankoličnim Osijekom

damir_urban
Foto: Arhiva

U osječkom kinu Europa koncert je održao Riječanin Damir Urban sa svojom „četvorkom“. U organizaciji agencije Luminis, koja je Urbanov koncert organizirala i prošle godine, kino Europa bilo je mjesto dvosatne svirke. Koncert je počeo nešto poslije 22 sata, a trajao je sve do pola jedan.

Osijek, poznat po dovođenju nekih ustaljenih imena od kojih je jedno i ono Damira Urbana, ni ovaj put nije ostao dužan no publika jest. Bez obzira na Urbanovu energiju i snagu njegovih pjesama samo je mali dio publike bio aktivan tijekom cijelog koncerta. Ta neaktivnost dovela je i do Urbanovog obraćanja publici zbog tišine između pjesama. Usprskos malobrojnoj i uspavanoj publici, Urbanovo raspoloženje bilo je u globalu dobro, iako su ga neke smetnje vezane uz tehniku znale ometati pa se moglo vidjeti u nekim trenucima da mu je “dosta“ koncerta. Vjerovatno sa očekivanjem brojnije publike Urban i njegov bend pripremili su playlistu starih i novih pjesama što je uzrokovalo da novija publika nije znala baš sve stare hitove.

Urban je kroz neke svoje poteze na pozornici pokušavao probuditi publiku, no ona je to popratila s jednakim “entuzijazmom“ kao i obične pauze između pjesama. Možemo reći da je sinoć nasatao netipičan jaz između Urbana i publike. Dosadašnji koncerti Urbana i publike oduvijek su odisali odličnom atmosferom, pjevanjem hitova i komunikacijom između njih. Moguće da se razlog krije u tome što je Urban, kao što smo već i rekli, prečest gost u Osijeku. Radi se o 4 koncerta u zadnjih 24 mjeseca.

Pjesma koju je izdao prije nekoliko tjedana „Sutra ćemo pričati“ sinoć je bila izvedena, ali se Urban unaprijed ispričao radi mogućih progriješaka u izvedbi općenito. Kao da je tom isprikom predvidio grešku u radu jedne od sprava na pozornici. U šali je rekao kako je on iz “generacije gramofona“ pa da nije čudno što je pogriješio u manevriranju sa tim „papučicama“.  Bend je izvodio pjesme sa svih 5 do sada izdanih albuma, a „uspavana“ publika najglasnija je bila za vrijeme pjesme „Budi moja voda“. Za kraj su izvodili pjesme kao što su „Mjesto za mene“ i „Mala truba“ te su nakon njih napustili pozornicu i ekspresno se vratili nazad na zahtjev publike i u svom stilu koncert zaključio „Aromom Satanicom“.

Sve u svemu prosječan koncert izvrsnog glazbenika koji je upotpunila ovoga puta i prosječna publika. Ovo je bila ugodna koncertna večer u gradu i možemo reći da su istinski zaljubljenici u njegov rad i lik mogli biti zadovoljni. Svakako ovo nije koncert koji će dugo biti pamćen niti Osijeku niti Urbanu.