-

Urban & 4 nastupili u prepunoj Fabrici

Damir Urban
Urban&4; Foto: Stefan Savić

Novi Sad sinoć je imao priliku da ugosti jednog od najpopularnijih hrvatskih muzičara Damira Urbana, koji je sa svojim bendom “Urban & 4” dvoiposatnim koncertom prepunoj Fabrici priredio veče za pamćenje. Podršku riječkim rokerima sinoć je pružio beogradski dvojac “Ti”, koji je za karatko vreme sa samo jednim EP-om i albumom uspeo da stvori solidan broj fanova.

Grupa ti
Ti

Koncert je počeo u 22h, kao što je i predviđeno, budući da su Ilija Duni i Trajče Nikolovski imali šta da pokažu svojim, za sada ne tako obimnim, ali izuetno sanjivim i melodičnim opusom. Bend koji je pre nekih mesec dana izdao svoj debi album “Vidimo Se” otpočeo je sa “Ja Tebe Nemam” i “Ke Izgoram”. Dok se publika lagano njihala i stidljivo pevušila starije pesme oni su nastup iskoristili i da najave još jednu novosadsku svirku 13. juna u CK13. Psihodelični pop rok uvod u Urbanov nastup trajao je nekih 45 minuta tokom kojih su svirali i “Koliko Dana”, “Samokontrola”, “Da Ti Želim Dobra Jutra”, “Smejem se” i za kraj simpatičnu odjavnu pesmu “Vidimo Se”.

Damir UrbanNakon njihovog nastupa usledilo je 25 minuta nervoznog cupkanja publike u već pristojno popunjenoj Fabrici, koliko je trajala priprema za naredni nastup. Efekatan izlazak benda na scenu dao je nagoveštaj spektakla koji je usledio, budući da prvih davadesetak minuta fanovi uopšte nisu mogli da vide šta se dešava na bini, jer je ispred nje bilo postavljeno ogromno platno na kome se videla samo silueta frontmena.

Od prve pesme “Astronaut” publika nije štedela glasne žice, horskim pevanjem ispraćene su i “Ruke” i „Moja”, što je sasvim očekivano jer kad se na jednom mestu nađe čovek koji na sceni traje 20 godina i više od 300 njegovih fanova naprosto nema pesama koje su manje poznate. Rečima: “Ako si s istim ljudima tolike godine ili ćete se počet mrzit ili će se između vas stvoriti neka muška ljubav” Urban je prestavio članove benda koji čine: Saša Markovski (klavijature), Luka Toman (gitara), Marco Bradaschia (bubnjevi) i Sandi Bratonja (bas) nakon čega je platno koje je razdvajalo bend od publike uklonjeno.

Damir UrbanOpuštenoj i prijatnoj atmosferi od samog početka Damir je doprinosio i svojim neposrednim upadicama između pesama govoreći kako se ovde oseća opušteno “kao doma”. Premijerno izvođenje pred novosadskom publikom sinoć je doživeo novi singl “Sutra Ćemo Pričati” koji će se naći na albumu čije je izdavanje planirano u julu. Iako sveža i do sada samo par puta izvođena uživo, pesma je kod publike naišla na sjajan prijem i pevanje u glas ni ovog puta nije izostalo.

Usledile su “Ako Se Napijem Do Smrti”, stari neizostavni hit još iz doba Laufera – “Budi Moja Voda”, “Kundera (Atom)”, “Kasno Je Za Ljubav (Ruske Šume)”, “Odlučio Sam Da Te Volim” koja je završena kratkim Urbanovim solom na usnoj harmonici i “Nebo” nakon koje je usledila konstatacija: “U jebote, glasniji ste od mene!”.

“Mala Truba” kojom je najavljen skori završetak koncerta propraćena je petominutnim aplauzom i vriskom tokom kojeg je veći deo benda napustio binu da bi na njoj ostali samo pevač i basista koji je na sintovima ispratio izvođenje još jedne pesme Laufera “Pustinje”. Povratak benda i “Aroma Satanica”, tokom koje su se momci malo zaigrali, pa je taj solo na kraju potrajao dobrih 15 minuta, označio je da je polako vreme za razlaz. Iako je nekih pola sata pre završetka nekolicina fanova napustila Fabriku, nešto veći broj ostao je nakon završetka molećivo tapšući i uzvikujući u nadi da će doći do još jednog bisa, što se nije dogodilo, jer ipak dva i po sata sjajne svirke bila su i više nego dovoljna.

Damir Urban

Save