-

Unearth u Beogradu: Vatromet rifova

Unearth
Unearth; Foto: Nemanja Đorđević

Definitivno je sama najava koncerta američkih pionira metalcore muzike Unearth odjeknula kao veliko iznenađenje. Amerikanci su po prvi put uvrstili našu zemlju na turneji konačno posetili Beograd i time završili svoju posetu Evropi, zahvaljujući organizatorima MTA.

Violent Chapter
Violent Chapter

Koncert je kasnio sat vremena zbog određenih kulturnih dešavanja u Domu Omladine Beograda pa je tačno u 22 sata na binu izašao kruševački sastav No Way Back i pokazao u pravom svetlu ogromnu snagu kakvu može da donese bend iz provincije i iskoristi priliku da zasvira u glavnom gradu. Kruševljani su bez bilo kakvog kompromisa gazili kroz svoju set listu i autorskim opusom gađali direktno u glavu ljude koji su tek pristizali na koncert. Gledano sa tehničke strane zvuk tokom nastupa ovog benda je bio perfektan što je uz energiju koju poseduje pevač benda bila dobitna kombinacija za poprilično ispunjenu salu tokom i na samom kraju nastupa ove grupe koja je uz zahvalnost prisutnima prepustila binu već dobro poznatim Violent Chapter iz Beograda.

Unearth
Unearth

Domaćini koncerta Violent Chapter su posle kruševljana veoma brzo pripremili binu za svoj nastup i sve je išlo po planu, odličan zvuk i publika koja je znala pesme koje su momci ređali jednu za drugom. Imaju ljudi i šta da sviraju, nekoliko albuma iza sebe i ogroman broj nastupa. I pored toga što su zvučali dobro ni scenski nastup nije izostao ali nekako se stekao utisak da sve to nije dovoljno da se atmosfera podigne na još viši nivo i pređe granicu koju je prethodni bend postavio veoma visoko. Definitivno nije bilo loše, ali je moglo da bude bolje. Na kraju nastupa druge predgrupe istog trenutka na binu izlazi ekipa glavnog benda i istog momenta kreće priprema bine za Unearth.

UnearthPosle veoma ekspeditivnog nameštanja bine od strane ekipe koja prati Unearth nastaje haos. Momci izlaze na binu i otvaraju koncert hitom „Giles“ na iznenađenje prisutnih i iste sekunde u publici kreće ogromna šutka i takozvani „crowd surfing“ iako se isti nije uvek završavao uspešno, jedan od momaka iz publike je posle pada ljudima koji su ga je podigli pričao da ima potres mozga sve do pesme „Zombie autopilot“ kada je tim istim ljudima kada je krenula dotična pesma rekao „sad mi više nije ništa“.

Amerikanci su u onako malom klubu zvučali zaista svetski iz odličan kontakt sa publikom atmosfera ni jedne sekunde nije padala, već kako su se pesme nizale publika je bila sve glasnija, brža i energičnija što je stvorilo jednu lepu sliku ove večeri, s’ obzirom na to da znamo da koncerti u mogu da zaista tragikomični kada je odziv publike u pitanju.

UnearthSetlista je obuhvatila svih pet studijskih albuma ove grupe i najavu za sledeći album koji će pojaviti krajem godine na etiketi Century Media Records. Dokaz da je koncert uspeo je i to da se pevač Trevor Phipps zavhaljivao publici već od polovine nastupa benda i najavljivao povratak u prestonicu Srbije. Na samom kraju Ken Susi i ekipa su se pozdravili sa publikom ali i ostali u klubu družeći se sa ljudima.

Ovo veče je zaista iznenađenje za sve tri strane, publiku, bend i organizatore, pozitivna „bomba“ koja je pala te večeri na Beograd će ostati jedna ali uspomenu uz nadu da sve ovo nije izuzetak već najava da sve kreće na bolje.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Unearth