-

Naslovna Reportaže U "utrobi zveri" sa Kojotom na "Božidarcu"

U “utrobi zveri” sa Kojotom na “Božidarcu”

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Sinoć je u klubu “Božidarac” održano veče rege muzike. Koji je vrlo solidno napunjen posetiocima, “Božidarac” je u okviru organizacije “Vračar Rocks” ovoga puta ugostio Nemanju Kojića, odnosno Hornsman Coyote-a i bend Soulcraft, kao i sastav The Socks, bend iz Velike Plane. “Kojot” je veče posvetio izvođenju pesama sa predstojećeg solo albuma, koji bi trebalo da se objavi za mesec dana.

Nastup je počeo nešto malo posle 21h sa bendom The Socks na sceni. Fanki bas linija uz slap tehniku bend je započeo set u stilu Primus-a, Red Hot Chili Peppers-a i Rage Against the Machine-a. Ritam sekcija je u tehničkom smislu bila zaista na fantastičnom nivou. Fanki stil je u pojedinim momentima presečen rege zvukom, koji je opet u drugim trenucima zamenjen pankom u stilu Bad Brains-a. Mala zamerka bi se mogla uputiti pevaču koji je, iako vrlo simpatičnog duha, pokazao slabiju energiju i ne toliko interesantan vokal. Na konto toga bi trebalo ukazati i na manje probleme sa zvukom, koji su dodatno uticali na slabije izvođenje pevača. Pošto sastav nije krio svoju ljubav prema Bad Brains-ima, odsvirali su i dve njihove pesme. Publika je već bila solidnog broja i na lep način prihvatila bend. Jednočasovni nastup je završen pohvalom, plesom i radošću publike.

Nakon kratke pauze se pojavio “Kojot” & Soulcraft nakon 22h. Instrumentalni početak sa dva trombona koji sviraju u tercama ukazivao je na kakav to zvuk posetioci mogu naići. Klub je u ovom momentu već bio gotovo pun i svaka reakcija publike se mogla protumačiti kao da je u mnogo većem prostoru. Bend je činio septet (bubanj, bas, gitara, perkusije, klavijatura, trombon i prateći vokal). Tokom seta od ukupno 17 numera (14, plus tri za bis), Kojot je izveo većinu novog materijala, koji će se pojaviti na novoj ploči (kako je on sam u jednom momentu rekao publici). Veseli rege ritmovi su naterali čitavu publiku na ples i gromoglasnu voku. U par navrata je frontmen viknuo “Kako ste, dobri ljudi?” na šta je publika zavrištala. U setu su se mogle čuti numere “Seems Like Revolution“, “Victims“, “Blazzing Brass“, “Vampire“, “Door Peep” i “Glow Jah Light“. Po prvobitnom završetku nastupa “Kojot” se bio zahvalio publici i poželeo im laku noć. Napustivši binu, publika je nastavila sa gromoglasnim oduševljenjem i tražila je ponovo bend. Nakon kratke “dramske” pauze, na bini su se prvobitno pojavili gitarista i frontmen, ovaj put u akustičnoj varijanti. Odsvirali su “Redemption Song” nakon koje se postepeno vratio čitav bend na binu da bi zajedno izveli poslednje dve pesme u setu, “Flower Fields” i “Belly of the Beast“. U pojedinim momentima su se ponovo pojavili problemi sa ozvučenjem i mikrofonijom, ali je vrlo brzo korigovano i nastup je, uz pomoć publike, svečano završen nešto malo posle ponoći.

Zaista treba pohvaliti čitav Soulcraft bend sa odličnim, uvežbanim nastupom. Ritam sekcija je u velikoj meri briljirala. Bilo je kratkih zastoja usled grešaka u izvođenju pesama (bar se tako činilo) pa su započete ispočetka, ali utisak i dalje ukazuje da je bend vrlo zreo, sa sjajnim pojedincima koji se bez velikog ega prikazuju u vrlo profesionalnom svetlu.

Ovo veče je propratila energija visokog inteziteta što je delovalo potpuno neobično za rege muziku (ovo govori osoba koja je primarno usmerena ka metal i rok zvuku, doduše), ali je neophodno reći da bi mnogi sastavi unaokolo, pogotovo rok i metal zvuka mogli štošta da nauče od talentovanih rege kolega, jer nije u pitanju stil muzike koji se izvodi da bi se uživalo, bitna je tehnički i interpretativno dobra svirka.