-

NaslovnaReportažeU šumi na Trenču

U šumi na Trenču

“Svi u šumu” ovogodišnji je slogan Trenchtown festivala koji se održava na Paliću od 30. aprila do 2.maja. Kapije Etno kampa na Paliću bile su otvorene još 29. aprila u 12h pa su ekipe kampera još tada počele polaku da pristižu.

Autentični šarm i opuštena atmosfera uz popodnevne zvuke regea koji su dopirali sa “rege terase” pozivali su mnogobrojne posetioce da se uz čašu piva opuste u improvizovanim lejzi begovima i ljuljaškama privezanim za drveće. Drugi su se pak odlučili za zabavu uz futbeg ili frizbi na zelenim površinama, dok su treći ćaskali tražeći mesto u hladu ispod nekog drveta i razmeštajući svoje vreće za spavanje i šatore.

Muzički program festivala započeo je na maloj bini gde su prvi nastupili bendovi Zion crew i Nebo je crveno, a kao prvi od najavljenih hedlajnera na velikoj bini nastupila je grupa Eva Braun. Iako se činilo da se ovaj bend žanrovski ne uklapa toliko u duh ovogodišnjeg festivala, članovi pomenutog benda uspeli su da razigraju nekoliko stotina posetilaca (uglavnom ženskog pola) ređajući svoje hitove od pesme “Sasvim običan dan”, preko hitova sa najnovijeg albuma “Plejbek” pa sve do one možda najpoznatije kojom su se i pozdravili sa publikom “Odvedi me iz ovog grada”.

Nakon Eve Braun na scenu je izašao Eyesburn, bend koji se u skorije vreme posle dužeg perioda ponovo okupio odsviravši koncert u klubu Gun 8. aprila. S obzirom da je sledeći njihov nastup najavljen tek za 15. septembar na Warriors Dance festvalu, ovo je podstaklo raštrkane posetioce Trenča da dolete su sa raznih strana željno iščekujući svaku narednu pesmu. Prepoznatljiv po svojoj energiji koja prosto tera na skakanje ali i ponekad “rizičnom” ponašanju frontmena benda, Eyesburn je potpuno oduševio publiku, a pozitiva i pokretački poziv koje nose, kulminirali su povratkom na bis i pesmom “Fool contol”. Šarmantne Kojotove izjave “Mir i ljubav za sve” i “Volite se, ljudi” publiku su ponovo osvojile. Ovo je bila i prilika da se čuje i novi bubnjar benda Dejan Miljković, koji je zamenio dotadašnjeg bubnjara Aleka Petrovića.

Prvog dana festivala na velikoj bini nastupio je i makedonski kultni sastav koji postoji već 18 godina – Superhiks. Ovaj bend je svojim melodičnim ska zvukovima naveo veliki broj posetilaca Trenča na đuskanje.

Muzički program festovala ostalih dana upotpunili su Sevdah Baby, Elemental, Atheist rep, Proces i mnogi drugi, a festival je zatvorio simpatični bend Jinx.

Sem muzičkog dela festivala koji su činili programi pripremljeni za dve bine (veliku i malu). kao i sound sistemi na rege terasi, na ovogodišnjem Trenču mogli ste doživeti i neka specifična “edukativno- kreativna” iskustva. Kao jedno od pomenutih iskustava može se pomenuti radionica pravljenja instrumenata od reciklažnih materijala – Reciklirani orestar. Pored ovog mogla se videti I izložba ilustracija pod nazivom “Put oko sveta za 60 sekundi”. Posetioci Trenča imali su priliku da na radionici “Warholize

yourself” – vorholizuju svoje portrerte, tj. svoje crno bele portretne fotografije sa potrebnim slikarskim materijalom pretvore u delo nalik onima Endija Vorhola. Na prostrtom pokrivaču prepunom sitnica iznad kojeg je pisalo “Trampa” mogli su se ostaviti predmeti koji posetiocima nisu potrebni a za uzvrat izabrati neki od već poređanih koje su neki prethonici odložili.

Festival Trenchtown je i ove godine organizovala Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralažtvo iz Subotice – Danilo Kiš.