-

NaslovnaReportažeU ruševinama napuštenog ostrva - Hashima u Atom Akademiji

U ruševinama napuštenog ostrva – Hashima u Atom Akademiji

 

Hashima Atom akademija Beograd
Foto: Tanja Drobnjak

Hashima je po izdavanju albuma “Tideland” iz 2015. godine, i nastupa na Beogradskom džez festivalu, za kratko vreme postala nezaobilazan deo srpske autorske džez scene. Odmah po izlasku albuma naišli su na podršku muzičkih stručnjaka u zemlji i inostranstvu i sve to krunisali internacionalnim nastupima u Nemačkoj, Bugarskoj i Makedoniji, kao i muzikom za film o Leonidu Šejki. Blizu dve godine nakon prvog izdanja, kvartet Hashima objavljuje drugi album, “The Haywain” kojim su dobili još više pažnje. Njihov nastup u Atom Akademiji iako je pratila nekolicina ljubitelja njihovog rada i džeza generalno, uživo čitav taj performans deluje da je namenjen mnogo većoj publici. Mada i sam klub ne može da primi više od 100 ljudi, pa je brojčano stanje zadovoljavajuće.

Pozornica kao iz nekog prethodnog i tužnog vremena, okružena tamnim zidovima i jednako mračnim i crnim metalnim konstrukcijama. Obogaćena plavim svetlom koje dopire sa plafona i presijava se na licima i odelu četvorke koja je vodila ovaj nastup. Taj depresivni spektar boja preplitao se sa zlatnom rasvetom, u obliku sijalica različitih oblika čije su usijane niti dominirale u mračnom prostoru Atom Akademije. Magla, koja je povremeno dolazila od dim mašine, stvarala je prizor poput nekog napuštenog i razorenog grada gde kiša neprestano pada. Kao i ostrvo u Japanu po kojem je Hashima i dobila ime. Nekoliko zgrada na malenom stenovitom ostrvu bez ijedne duše, samo metal i beton u kojeg morski talasi udaraju od jutra do mraka.

Hashima Atom akademija Beograd

Hashima, bend od kojih je svaki pojedinac jedinstveno obučen i drugačije se ponaša na bini. Kao četiri potpuno različite ličnosti, a opet zajedno veoma skladni. Počevši od frontmena Igora Miškovića koji u lepršavoj košulji, poput neke havajke i blještavim fluorescentnim patikama daruje zvuk gitare. Igor je i najenergičniji, potpuno prepušten muzici na neki svoj način, što se može videti u konstantnim promenama ekspresija lica, koje je obliveno znojem već od treće pesme i trudi se da prenese muziku što je više moguće. Preko bunjara Aleksandara Hristića koji u sasvim običnoj crnoj majici daje ritam, takođe prepušten muzici upao je u zen i relativno mirnih pokreta prati svoje kolege iz benda. Do saksofoniste Srđana Mijalkovića najstarijeg člana Hashime, obučenog u radničko odelo, koji stoji skoro pa u samom centru bine, miran jednako koliko i bubnjar. Na kraju Vanja Todorović na kontrabasu, verovatno i najmanje zapaženi član ovog neobičnog džez sastava, sa crnom kravatom i engleskim kačketom na glavi kao da je član nekog sastava iz 60tih, sa osmehom na licu dodaje neophodni zvuk basa.

Hashima Atom akademija Beograd

Njihova muzika u par reči može se opisati kao spoj klasičnog, džez i zvuka balkanske tradicionalne muzike. Ipak, u prvom planu ima i tvrdog zvuka na koji smo navikli na rok koncertima.Hashimu čini neobičnim i jedinstvenim sastavom to što su pesme kao pojedinačno delo zapravo nebitne jer su deo jedne veće priče, performansa koji je celina i on kao takav je ono na šta treba obratiti pažnju. Mešavina raznih kultura i njihovih zvukova, koja pokreće osećaje od tuge, preko sreće, do užasnog besa. Precizne kompozicije u kojima se klasična muzika meša sa slobodnim džez i rok improvizacijama. 

Nastup koji je započeo negde dva sata pre ponoći, pored pesama koje se mogu naći na njihovim albumima “Tideland” i “The Haywain” obeležila je i obrada pesme “The Show Must Go On” od svima poznante grupe Queen u kojoj su se prvi put ove večeri mogle čuti vokalne sposobnosti gitariste. Glas koji kao da je bio natopljen u buretu rakije, ostavljen da visi na jakom i hladnom vetru mesecima i onda polomljen na najsitnije komade. Ipak, pored svega toga prijatan i pomalo melodičan, skladan sa onom muzikom koja stoji iza njega.

Tokom tih nešto više od sat i po vremena, mogle su se čuti i nove pesme, kako sami kažu okosnice trećeg albuma koje opisuju doba 90tih i još jedno novu pesmu koju su snimili pre dve-tri nedelje. Na kraju naklon Hashime prisutnima, iako oni sami zaslužuju mnogo veći.

Galerija fotografija

Hashima Atom akademija Beograd