-

Twisted Tales, Belgarath i Human Serpent u Nišu: Distorzija Valpurgijske noći

Human Serpent, foto: Vukašin Stanojević

Bendovi Twisted Tales, Belgarath i Human Serpent priredili preko dva sata oštre svirke za fanove i prijatelje u niškom klubu Black Stage.

Okosnica balkanske turneje „Nihilism Upon Mankind“ benda iz Grčke, pala se na samu Valpurgijsku noć (čuveni Gete opisao je u prvom delu kultnog „Fausta“), odnosno u noći između 30. aprila i 1. maja u gradu na Nišavi koji je u davna vremena bio značajna raskrsnica puteva u ovom delu Evrope. Iako se ovakav zvuk nije odavno čuo u Nišu, sama činjenica da je koncert baš i uoči Prvog maja i neradnog (kako za koga) vikenda, rezultirao je slabom posećenošću ovog događaja.

Twisted Tales
Twisted Tales

Veče je otvorio bend iz Kuršumlije, Twisted Tales. Trešerski trio dobro poznat niškoj publici i ovog puta bio je na nivou zadatka, poput prvih stihova njhove „Four Tunes of War“ – We are on the ride, we will never stop. Drugu pesmu koju su izveli te večeri „Total Tyranny“, frontmen Ljuba posvetio je momcima iz bendova Belgarath i Human Serpent koji su ih pozvali da zajedno nastupe ove večeri. Sa bine je prštala energija dok je malobrojna publika bila prilično rezervisana, osim nekoliko ljudi iz prvih redova koji su od početka do kraja pružali podršku bendu uz „Manifest“, „Colony is Sleeping“, „Time Paradox“.  Za sam kraj njihovog nastupa ostavljena je pesma „Nova Švabija“.

Belgarath
Belgarath

Pola sata pre ponoći blek metalci iz Sofije, Belgarath zauzimaju binu. Mali ali poletan frontmen uz opasku „Prepare to die!“ otpočinje svoj nastup. Prva zvanično snimljena pesma benda, „Mad and Alone“ našla se u samom začelju set liste a sledile su je: „Black Altar“, „Dead End“, pa naslovna numera sa istoimenog i jedinog zvaničnog studijskog izdanja, „Wanderer“… Silina koja je dopirala sa bine u jednom trenutku je prekinuta, dok je zamenjena žica na basu. Brza intervencija vratila je sve u normalu i Belgarath je nastavio svoj nastup u okviru koga je mesto našla i obrada Satyricona „Du Som Hater Gud“.

Human Serpent
Human Serpent

Prvi minuti Prvog maja otpočeli su uz otkucaje bubnja koji su polako prerasli u besomučno dobovanje. Blekeri Human Serpent iz Grčkog mesta mitološkog imena, Lamia, ništa nisu prepustili slučaju. Iako su relativno mlad bend (nastali 2013. godine), pokazali su da ozbiljno shvataju to što rade. Njihov nastup u Nišu deo je Nihilism Upon Mankind Balkan turneje, u okviru koje nastupaju u nekoliko gradova u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Momci iz benda Human Serpent otpočeli su svoj nastup sa „Mass Graves For Mankind“ a tokom nastupa izveli su i dve obrade: „Satan My Master“ (Bathory) i „Watain“ (Von). Pesma „Starving Void Upon Earth“ dala je mali nagoveštaj predstojećeg, drugog po redu studijskog albuma „Inhumane Minimalism“ koji izlazi 25. juna ove godine. Vizuelni identitet benda u potpunosti prati pravac muzike koji su odabrali. Pored blok crnog stajlinga i diskretnih nitni i bodlji, tu je i corpsepaint, tako da je sve to samo sastavni deo koji nadopunjuje njihovu muziku koja je ipak na prvom mestu.