-

Tvrdo, glasno, brzo u Blackstageu – Motorcharge u Nišu

Motorcharge, foto: Dimitrije Đorđević

Sinoć je u niškom klubu Blackstage održana svirka tvrdog i jakog zvuka u izvođenju kragujevačkog benda Motorcharge. Kao jedan od gostiju nastupao je i bend Silverbird, kao i stari niški rokenrol bend Revolution.

Naime, povod za ovakvo okupljanje bio je novi, odnosno prvi zvanični (s obzirom na to da iza sebe imaju dva samostalno objavljena EP-a) album „Motorcharge“ u izdanju izdavačke  kuće RTR Records (Ride To Rock). Njihova saradnja započela je na festivalu Rock in Niš 2017. godine da bi se ove godine iznedrio album, prvo u digitalnom formatu na svim većim muzičkim internet platformama, a zatim, ovog meseca, izašla je ograničena serija ploča, u svega 300 primeraka, u luksuznom izdanju u žutoj boji. Čitav ovaj novi album retrospekcija je dosadašnjih snimljenih pesama, uključujući i tri potpuno nove pesme.

Silverbird

Iako se na njihovim albumima mogu čuti šarenolika žanrovska uplivavanja, od hevi metala, preko bluza, rokenrola pa sve do panka, na sinoćnjem nastupu nije se moglo odupreti utisku da je dominantni uticaj na njihovu svirku izvršio bend Motorhead. S tim u vezi, pored njihovih pesama, Motorcharge je odsvirao i nekoliko obrada pomenutog poznatog sastava. Ipak, premijerno izvedene dve nove pesme, koje su u planu za naredni njihov album, potvrđuju da će se Motorcharge razvijati u jednom zrelijem i originalnijem pravcu, otrgnutom od puke reprodukcije već postojećih sadržaja muzičke scene. Nove pesme prikazale su daleko teži i značajno sporiji karakter, koji je, izbacivši zvuk u novu dimenziju, opravdao autorsku raznolikost ovog sastava.

Opšti utisak je, premda je bend veoma mlad, te postoji svega tri godine, da su muzičari poprilično uigrani i u stanju su da iznesu jedan zreli i svedeni zvuk. Zvanična postavka je četvoročlana (dve gitare, bas gitara i bubanj), ali su se sinoć pojavili u skraćenom izdanju sa samo jednom električnom gitarom. Bez obzira na to, kvalitet svirke je bio pristojan i za njihov „radni staž“ veoma perspektivan. Imajući u vidu da je svirka bila posvećena vrlo specifično određenom hevi metal i hard rok zvuku, odziv publike bio je mnogobrojan. Čitav klub bio je skoro pun, od jako mladih tinejdžera pa sve do onih slušalaca zrelih godina. Celovečernju zabavu krasila je pozitivna atmosfera, puno ovacija i, što je iznenađujuće za ovakve skupove, bez preteranog „šutkanja“.

Revolution

Može se reći da je svirka predstavljala svojevrsni omaž Lemiju Kilmisteru iz benda Motorhead, sa čak dvaput odsviranim njihovim velikim hitom „Ace of Spades“, što dokazuje da se publika još uvek nije zasitila tog glasnog, tvrdog zvuka koji je obeležio najviše osamdesete godine. Osim nastupa benda Motorcharge, tome su doprineli i niški bendovi Silverbird (koji su otvorili svirku) i Revolution (kao bend završnice), dajući ovoj promotivnoj svirci bogatiji karakter, ali i, mora se priznati, veću brojnost publike. Hard rok bend Silverbird oformljen pre manje od pola godine, te im je ovo bio prvi nastup u tom sastavu i pod ovim nazivom.

Na kraju, možemo se usaglasiti da drage volje iščekujemo sledeći album koji najavljuje Motorcharge, u nadi da će iznenaditi još boljim, inovativnijim i originalnijim pesmama, ako je sudeći prema dvema odsviranim na sinoćnjem premijernom nastupu.