-

Trijumf Elementala i Orlova u Magacinu Depo

7_elemental&nipplepeople.jpg
Elemental; foto: Kristina Ćirić

Sinoć je beogradska publika morala doneti ozbiljnu odluku – da li ostati kod kuće i gledati naše košarkaše kako se bore za mesto u finalu Svetskog prvenstva protiv Francuske, ili se po vetrovitom vremenu dovući do Savamale u ušuškani Magacin Depo, na koncert hip hop grupe Elemental. Svi koji su ipak napustili svoje domove i sišli do reke, nisu se pokajali.

2_elemental&nipplepeople
Nipplepeople

Početak koncerta je bio najavljen za 21 čas i publika je počela da popunjava prostorije Depoa. Minuti su prolazili i nije postojala nikakva naznaka da će koncert uopšte početi do 21:30h (ako pretpostavimo da koncerti obično kasne oko pola sata), koji otvara zagrebačka elektro grupa Nipplepeople. A kada se na video bimu u 22 časa pojavio prenos polufinala, svi smo bili svesni toga da će koncert početi tek po završetku utakmice. Masa se komeša, neki razrogačenih očiju prate dešavanja na terenu, dok drugi ljutito komentarišu i pitaju se da li će im refundirati novac od karata. Prošlo je prvo poluvreme i muški član grupe Nipplepeople izlazi na binu i pita da li da odmah krenu sa koncertom ili kada se završi drugo poluvreme. Navijački raspoložen deo publike nadjačao je nestrpljive fanove. Ceo Depo se ori dok na videobimu gledamo dominaciju naših košarkaša i njihov ulazak u finale.

1_elemental&nipplepeopleDesetak minuta kasnije na binu izlazi Nipplepeople, mistični elektroduo iz Zagreba. Bezimeni članovi benda pod maskama čestitaju ulazak u finale, i komentarišu „kako bi bila drama“ da su morali da sviraju u slučaju da je reprezentacija izgubila. Počinje lightshow, a duo svira mashup hitova „Sutra“ i „Broj“, pa onda „Balkan Express“, „Sanjam“ i „Tebi“. U pesmi „Ne volim te“ sempluju poznati hit „You’ve got the love“. Kasnije nastavljaju sa mashupom „That’s not my name“ od grupe The Ting Tings sa hitom „Broj“, i koncert završavaju originalnom verzijom njihovog, kako sami kažu, hita neponovljivog uspeha, „Sutra“. Pesmu završavaju deonicama Daft Punkovog „Around the world“. Članica ove grupe se prelepo kreće na bini i svojim senzualnim glasom gotovo hipnotiše. A član ovog dua je takođe pokazao svoje pevačke sposobnosti u jednoj numeri. Mračni bitovi u kombinaciji sa njegovim dubokim vokalom neverovatno podsećaju na ranije radove Diorame ili Wolfsheima, od čije mračne atmosfere podilaze žmarci. Studijski snimak ovog benda nije verodostojan prikaz njihovih sposobnosti, posebno vokalnih, te mogu reći da su oni jedan od najpotcenjenijih izvođača na Balkanu trenutno. Nakon sat vremena svirke, Nipplepeople se poklanja i poručuje publici da im je to verovatno poslednji koncert. Posle jednog bisa u mraku sa crvenim laserima, ovaj zagrebački duo se povlači sa bine.

6_elemental&nipplepeople.jpgNakon pet minuta, na binu se penju zvezde večeri – Elemental! Prvu pesmu koju sviraju, „Neustrašivi“, posvećuju srpskoj reprezentaciji i već odlično raspoloženu publiku dižu na noge. Na ovom koncertu publika je imala priliku da uživo čuje i „Nož“, stvar koju je nedavno Remi u intervjuu za naš portal izdvojila kao omiljenu pesmu sa poslednjeg albuma „U redu je“. Romantičnu atmosferu najavljuju prvi stihovi pesme „Bolji si“, tokom koje se parovi drže za ruke, grle i ljube. Romantika je razbijena blokom bržih stvari. Na „Ljuljaj brod“ dešava se omanji kiks Shota ili Remi, ali Remi je osmehom skrenula pažnju sa simpatičnog propusta i do kraja pesme je sve teklo kao podmazano. Publika je bila posebno raspoložena da đuska na „Romantiku“ i „Sto jedan razlog“. Na kraju pesme „Male stvari“, Shot beatboxuje i ubrzava pesmu što je dodatno pokrenulo publiku na đuskanje.

3_elemental&nipplepeopleNe postoji posebno dobar razlog da se Elemental nazove hip hop grupom, osim činjenice da oba vokala repuju. Ovi sjajni muzičari su fanki za đuskanje, emotivni za slomljena srca, a svojim tekstovima neretko skreću pažnju na goruća društvena pitanja. Remi je jedna od žena na koje svi i sve treba da se ugledamo. Zračeći snagom, samouverenošću i energijom, Remi otelotvorava geslo „Who needs balls when you have ovaries“. Ta devojka deluje potpuno prirodno i neizveštačeno na sceni, kao da muzika zbilja prolazi kroz nju sve vreme dok nastupa. Istovremeno, čini se da iznova i iznova Remi proživljava svoje stihove. Sve vreme odaje utisak da ne postoji nešto što ne može da otpeva, uradi, stvori ili postigne. Posebno upečatljiv perfomans bio je na poslednjoj pesmi te večeri, „Po mojoj mjeri“, u kojoj Remi toliko emotivno peva da samo što ne eksplodira od besa zbog položaja žene u heteronormativnom patrijarhalnom sistemu.

Nakon sat i po vremena neverovatno dobre svirke, bend se povlači sa bine ali ne drži mnogo publiku u neizvesnosti i penje se na bis. Posle tri pesme, bend se poklanja, zahvaljuje se publici, svojim prijateljima i poručuje da im je ovo bio najbolji nastup u Beogradu.

Sjajna noć za srpsku košarku i sjajna noć za hip hop / funky / rock / pop fuziju koja će dugo ostati u sećanju svima nama.

9_elemental&nipplepeople.jpg

Set lista Elemental:
Neustašivi
Vertigo
Nož
Bolji si
Ljuljaj brod
Priroda i društvo
Romantika
Crveno
Malena
Male stvari
Osmijehom
U mojoj glavi
Balkana
Nema ga
Hejteri
Sto jedan razlog
Zašto te imam
Jel ovo kraj

Bis:

Iz dana u dan
Prokleta ljubav
Po mojoj mjeri