-

NaslovnaReportažeTrideset godina Prljavog kazališta

Trideset godina Prljavog kazališta

arhivaHrvatski rock bend Prljavo kazalište sinoć je u prepunom Športskom centru „Gripe“ održao koncert povodom 30 godina postojanja benda, te promovirajući novi dvostruki studijski album „Tajno ime“. To je bio prvi u nizu koncerata po većim hrvatskim gradovima turneje koja će trajati kroz cijeli 12.mjesec.

Posljednih dana marketinška kampanja benda povodom obljetnice rada je drastično eskalirala, poglavito zahvaljujući dva velika sponzora, Karlovačkom pivu i Narodnom radiju. Stalne reklame na TV, radiju, mnoštvo plakata i neprestane najave koncerta urodile su plodom te napunile dupkom dvoranu na „Gripama“, što se u Splitu ne viđa baš često. Posjeta koncerta je bila identična onoj lanjskoj kad je Split posjetio legendarni Deep purple. Usto, „prljavci“ su se potrudili da i vizualno ne zaostaju: velika crvena pozornica s oblikom usta s isplaženim jezikom – njihovim zaštitnim znakom, koja je duga nekih 20 metara!

Koncert nije puno kasnio u odnosu na zakazanih 8 sati, u postavi Mladen Bodalec(vokal), Mario Zidar(solo gitara), Dubravko Vorih(bas gitara), Jasenko Houra(ritam gitara), Tihomir Fileš(bubnjevi) i Jurica Leikauff(klavijature) te je počeo odmah „u glavu“sa najvećim hitom sa novog, trinaestog albuma, istoimenom pjesmom „Tajno ime“, na veselje svih nazočnih. Slijede „Pisma ljubavna“, pa dva velika hita „Kiše jesenje“ i „Sve je lako kad si mlad“. Sa albuma „Moj dom je Hrvatska“ otpjevali su „Šteta što je kurva“. Na red dolazii novi album i pjesma „Ipak“. Nakon toga opet dvije dobro poznate stvari: „Korak po korak“ pa kultna novovalna „Sretno dijete“. Onda Mladen najavljuje repertoar laganih ljubavnih balada – redale su se „Ma kog me Boga za tebe pitaju“, „Oprostio mi Bog“, „Tu noć kad si se udavala“, „Na badnje veče“, „Ako tražiš nekoga“ te posebno veličanstven trenutak kad su se ugasila svjetla u dvorani a na red je došla magapopularna balada „Heroj ulice“, sa prekrasnom produženom solažom. Nakon toga opet hit „Lupi petama“ i Mladenova zahvala sponzorima koji su im omogućili da naprave ovakav spektakl. Slijedi pjesma „Mojoj majci“ kad su se u publici upalile i dvije baklje. Uslijedio je vrlo kratak prekid, pa bombastične „Ne zovi mama doktora“ i „Previše suza u pivu“. Jasenko je nakon toga predstavio sve članove publici a posebno se zaorilo „Mladene, Mladene“ što jasno kazuje koliko publika voli pjevača ovog benda. Opet su uslijedila dva hita: „Mi plešemo“ te najveći vrhunac večeri , pjesma „Marina“ sa fenomenalnim klavijaturskim uvodom. Nakon iscrpne „Marine“ došlo je i vrijeme za bis. Tada Houra kako i sam kaže „vadi iz ormara“ pjesmu „Slaži mi“, nakon koje slijedi „provokativna“ pjesma s novog albuma „El klinjo“. S tom pjesmom je i zavrsio ovaj spektakl koji je trajao nešto više od dva sata, popraćenim odličnim razglasom!

Možemo zaključiti kako je Hrvatska dobila još jedan bend koji je bio važan za bivšu scenu a koji je dobio svoju 30-tu obljetnicu rada, što je rijetkost u državi što se bendova tiče. Nakon Hladnog piva koji je uspješno zakljucio svoj veliki nastup, sada na red dolaze i „prljavci“, i bez obzira na to što su možda daleko od negdašnje novovalne institucije da tako kažem, oni su tu s nama bili stalno cijelo vrijeme. Za neke to „nije uopće rock bend“ (Goran Bare, Majke) ali njihov značaj za scenu je neupitan. Istina-publika u svom sastavu sinoć na koncertu bila je sve samo ne rokerska (nažalost ili na sreću, kako kome), istina-u zadnje vrijeme „prljavci“ su malo previše iskomercijalizirani, ali tko je taj tko će se žaliti na onako veliki broj posjetitelja? Iskreno rečeno, Prljavo kazalište je to i zaslužilo!