-

Trideset ‘dina na betonu – Sunshine u rasprodatom Domu omladine Beograda

Bvana i Džezeri iz Lagune El Pre3idente Sunshine Dom omladine Beograda fotografije galerija
Sunshine

Kada je mf Sunshine u kući, ta kuća je rasprodata. To se ne dovodi u pitanje. Tako je i sinoć bila rasprodata sala Amerikana Doma omladine u Beogradu. Sunshine crew su odlučili da se podsete starih dana, pa su „30 ‘dina na betonu“ obeležili 14. februara, obnavljanjem tradicije nastupa na Dan zaljubljenih. Bane i ekipa su isprašili presek dosadašnje karijere u gotovo dva sata nastupa, ali su pre Sunshine nastupila još dva benda apsolutno vredna pažnje.

Kombinacija hip hopa i džeza nije nova stvar, daleko od toga, ali čim su se na binu popeli Bvana Herbalajzer i Džezeri iz lagune, instant su Amerikanu, koja se u tim trenucima lagano popunjavala, podsetili koliko je to zapravo zajebana kombinacija. Džezeri su sekstet, sačinjen od dvojice duvača, ritam sekcije, klavijatura i gitare, a  na trentuke, sakriveni iza naočara za sunce, izgledali mutnije čak i od samog Bvane.

Fanki-džez ritmovi krčkali su atmosferu u sali na laganoj vatri, dok je Bvana bacao mešavinu dobro poznatih starijih hitova i nekih novijih pesama. Iako je set trajao samo dvadesetak minuta, delovalo je kao da je ostavio jako dobar utisak na publiku, što se posebno videlo na uveliko čuvenoj „AntiHepi“ i veoma prigodnoj ljubavnoj pesmi za Dan zaljubljenih – „Moj pajp„. Bvana se zapravo godinama majstorski poigrava sa ovim žanrovima, a sa aktuelnom ekipom moći ćete da ga gledate uskoro i na Balkanrock Sessions (wink wink).

Bvana i Džezeri iz Lagune El Pre3idente Sunshine Dom omladine Beograda fotografije galerija
Bvana Herbalajzer & Džezeri iz lagune

Praznu binu nakon Bvane, ubrzo je popunio El Pre3idente koji predvodi nekadašnji predsednički kandidat i koji sa svojim bendom ipak priređuje nešto drugačiju žurku od one po kojoj je bio pozat u to vreme. Umesto sintvejva, narodnjaka i belih odela, tu je rap-core/crossover i kontinuirani haos na bini. Isto kao i Sunshine, i El Pre3idente ima tri hiperaktivna vokala – Luku, Miljana i Miloša, koji su od prvih sekunda nastupa počeli da pale masu.

Loženje na maksimum bilo je obostrano – koliko se palila cela ekipa na bini, toliko je sagorevala i publika. Hardkor rifovi vukli su i jedne i druge da konstantno skaču, a zbog energične reakcije na još energičniji nastup, momci iz benda su ka publici poslali mnogo „buraz“, „volimo vas, ljubimo vas“. Nakon ovog nastupa ostaće ipak mala misterija šta zapravo El Pre3idente želi da bude, jer na trenutke izgledaju kao da su 100 odsto ozbiljni i posvećeni tome što rade, dok će u sledećem izgledati kao da su „mnogo ludi“ i da sve rade zbog jedne jako dobre zajebancije. A možda je zapravo to i poenta?

Bvana i Džezeri iz Lagune El Pre3idente Sunshine Dom omladine Beograda fotografije galerija
El Pre3idente

Nakon kratke pauze, štimovanja i postavki, svetla u Amerikani su se potpuno ugasila a sa razglasa krenuo intro Star Wars-a uz koji su jedan po jedan član Sunshine crew-a izlazili na binu bez neke prevelike pompe. Bend ulazi u uvod „Zig Zigi„, vriska oduševljenja u publici, ali nijedan od tri mikrofona nije radio u tom trenutku. Bane, Kiza Iskaz i Toša iz nekadašnjeg Flip Out-a ubrzo salom prolomili u tom trenutku nekako odgovarajuće „Neću da se predam, ne, neću da se predam“.

Žurka se ubrzo nastavila uz prepoznatljive ritmove pesama „Stayin’ alive“ i „Sweet home Alabama“, odnosno „Priđi mi ti“ i „Žaklinu„. Ruke većeg dela publike neprestano su bile u vazduhu, a rasprodata Amerikana pevala je svaku pesmu. Uz svaku koliko bilo bržu pesmu u sali je nastajao potpuno haos, a sinhronizovano skakanje treslo je više od zemljotresa koji se nekoliko sati ranije osetio u Beogradu.

Bvana i Džezeri iz Lagune El Pre3idente Sunshine Dom omladine Beograda fotografije galerija
Sunshine

Pored jako dobro raspoloženog Baneta, do izražaja su uspevali da dođu i Kiza i Toša, koji su svojih pet minuta dobili u pesmi „Gudra„, a priliku da pokida ceo jedan vers i refren dobio je i lik iz publike kome je Bane dao mikrofon na „SH.G.T.M„. Poseban trenutak na koncertu obeležila je „91 Preview„, čije izvođenje su sva trojica MC-jeva započeli sami, bez benda, puštajući da već prilično glasan tekst te pesme odjekne još jače. Petrović je potom zarežao na gitari, pa su pesmu još jednom izveli, ali ovog puta u fulu.

Koncert je završen nakon gotovo dva sata, a poseban haos izazvala je „Iza horizonta“ odsvirana pred sam kraj, koju su i publika i ekipa na bini besno iscedili kroz zube. Koncerti ovog tipa ostaviće vas da kipite od energije dugo nakon što se završe, a ubrzani snimak celog nastupa ubrzano će vam se premotavati po glavi dok pokušavate da zaspite. Ali i kada se probudite sutradan, samo ćete klimnuti glavom i shvatiti da je svaki sekund bio vredan sve nenaspavanosti, umora i bola u svim delovima tela.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Bvana i Džezeri iz Lagune El Pre3idente Sunshine Dom omladine Beograda fotografije galerija