-

NaslovnaIzdvajamoTricky u Tvornici kulture: Loša izvedba trip-hop legende

Tricky u Tvornici kulture: Loša izvedba trip-hop legende

Tricky
Tricky; foto: arhiva

U zagrebačkoj Tvornici kulture sinoć je nastupao izvođač Tricky. Kao umjetnik i izvođač on dolazi iz jako plodnog glazbenog grada Bristola. Taj grad iznjedrio još par poznatih trip hop umjetnika kao što su Massive Attack i Portishead. Unikatan zvuk hip hopa prožet mračnom psihodelijom je osvojio svijet u devedesetima.

Tricky je krenuo prvi s Massive Attackom i nakon par godina dolazi do nesporazuma između njega i ostalih članova. On napušta benda i čak uzima svoje ideje za  samostalni album „Maxinquaye“. Sve je to od njega napravilo pravu malu legendu na glazbenoj sceni i on još dugo godina radi na muzici i izdaje osam albuma. Nakon prošlogodišnjeg koncerta u Zagrebu i Splitu, vraća se s istim bendom Skilled Mechanics, no ovaj put u Zagreb i Rijeku.

Tvornica je bila pregrađena na pola, tako da je sve izgledalo na početku otužno. Prevelika cijena ulaznice za ovakvog izvođača, koncert na početku tjedna i gorak okus od prošlog koncerta u Zagrebu. Prošli put je Tricky inzistirao na tišini i nije se znalo hoće li otići s pozornice ili ne. Sve to se osjetilo u zraku. Publika je bila užasno sramežljiva, ne znajući kada je koja pjesma gotova i kada treba pljeskati. S okrenutim leđima publici, Tricky započinje sa svirkom.

Kroz koncert je odsvirao pjesme Skilled Mechanicsa kao što su „Vybes“, „Dive Away“, „My Palestine Girl“ i „Here my Dear“. Nema se tu što reći previše o kvaliteti samoga koncerta. Tricky izgleda kao izvođač koji odrađuje koncert zatvoren negdje daleko u svome filmu. Cijelo vrijeme je držao u rukama dva mikrofona i njima išao naprijed-nazad. Par puta su ti mikrofoni pali, ali on nije mario već je nastavio rukom stezati majicu i biti u svom svijetu. S povremenim „Thank you!“ pozdravlja publiku i reda pjesmu za pjesmom. Sam zvuk je bio prazan, falili su elementi da bi se ljudi pokrenuli na njegove pjesme. Bubnjar i gitarista odlično odrađuju svoj posao, no nešto tu nedostaje.

Tricky želi zvučati žestoko, ali nema podlogu za to. Tricky želi biti umjetnik, ali nema kvalitetnih ideja da pokaže to na nastupu uživo. Cijeli koncert je pokazao da bi trebao odmoriti od glazbenih aktivnosti i razmisliti gdje, što i kako s pjesmama. Možda bi bilo bolje kada bi se više motao oko Massive Attacka, da uvidi kako se  nakon dugog niza godina i dalje uspijeva oduševiti novim pjesmama. Veliko razočaranje i u konačnosti je ostalo mišljenje da se Tricky neće dugo vratiti u Zagreb. Ne zbog toga što on to ne želi, već zbog toga što je publika ostala razočarana.