-

NaslovnaReportažeTri bisa za Bišketa i ekipu - Pero Defformero u Beogradu

Tri bisa za Bišketa i ekipu – Pero Defformero u Beogradu

Pero Defformero
Pero Defformero; foto: Branislav Milošević

Oduševljena publika je tri puta zvala na bis avangardni turbo- folk metal bend Pero Defformero koji je sinoć svirao u Božidarcu na Vračaru.

Danilo Petrović trio
Danilo Petrović trio

Pred dogovoreno vreme počela je da se okuplja pozamašna grupa fanova. Metal majice, martinke i duge kose, ali i kežual duksevi, kratke frizure i poneko odelo. Obećavajuća posećenost.

Atmosferu su zagrejali dečaci iz vršačkog sastava Microwave, koji su spojili rep i nju vejv metal, zatim je bačena trojka Danilo Petrović tria i publika je bila skoro sasvim spremna za izlazak zvezde večeri.

Pero DefformeroPreko 300 ljudi pozdravlja ekipu iz benda i njihovu maskotu Gorana Biševca Bišketa u simpatičnom i prepoznatljivom stajlingu. „Ja kad pričam kolegama da sam kao Zdravko Čolić, oni mi ne veruju“, uzvratio je publici Biške i započeo od kraja, uz pesmu „Došli smo do kraja puta„. Nakon zanimljivog početka koji je trebalo da bude i sam kraj, sledi „prvi bis“ od petnaestak pesama i erupcija u publici.

Naizmenično hedbengovanje i mahanje rukama u vazduhu po principu „odvrtanja sijalica“. Fanovi u Pantera majicama u zanosu turbofolk trilera. Drugačije i groteskno, zaista nikada viđeno. Saša Friš vlada binom, konci su u njegovim rukama, a rifovi i divljački stil po uzoru na Dajmbega Darela doprinose energičnosti čitavog benda i publika to oseća. Nepravda je ne spomenuti ritam sekciju, mladog i tačnog bubnjara Golubice i basiste Bandija koji daju potporu rifovima šefa benda Saše Friša.

Pero DefformeroMetal sviraću“ i „Silvana“ nekoliko fanova je „odsurfovalo“ na rukama mase koja je emotivno doživljavala tekstove svih pesama. „Kleopatra nam je sredila da ih omađijamo“, legitimisao je svoj šarm Biške, koji je posvetio „Gotičarku“ devojci iz publike. Uz „Gastarbajtera“ je usledila šutka u koju je upala polovina sale u prvim redovima.

„Hvala što nas niste zaboravili, ionako nismo ništa spektakularno“, rekao pevač, a masa ga je demantovala pozivajući ih na još jedan bis, nakon čega su uz „Žalim draga ispalo je sranje“ i „Volim te“ nastavili mađije. Koliko im je to polazilo za rukom celo veče i koliko ih publika voli, dokazao je treći poziv na bis koji je, čini se, bio preterivanje čak i za sam Pero Defformero. Iako bez odgovora, publika je delovala zadovoljno.

Pero Defformero„Mi smo dovoljno različiti da privlačimo pažnju, to je ono što nas izdvaja. Nije poenta da budete najbolji, bitno je da budete drugačiji! Nas pre svega tako i doživljavaju – drugačije“, usaglasili su se momci iz benda sa Bandijevom konstatacijom.

Nervozni poštar iz osamdesetih, koji je možda bio začetnik ovog ekscentričnog pravca, nije nikada stao rame uz sastave poput Smaka i EKV-a. Komplikovana i dosadna pitanja poput onog „Hoće li Pero Defformero ući u antologiju domaće Rock muzike?“ zanemarićemo na uštrb dobre zabave, pozitivnog vajba i humora. „Da sviramo ono što volimo i da se zezamo sa onim što ne volimo“, kako je i sam Friš zaključio.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Pero Defformero