-

Trenchtown 2008

TrenchtownKao i svake godine, Trenchtown festival se održava na prostoru Horgoške šume u Etno kampu (7 km od Subotice, 2km od Palića, 1.5km od Mađarske granice). Ove godine je trajao 3 dana, od 1. do 3. maja. Karakteriše ga divna priroda, organizovan kamp prostor i bogat muzički program na 3 bine: Glavna, DJ i Reggae bina. Krenuću redom…
 O kampu

Svi posetioci festivala, u ceni karte imali su rezervisan prostor na kome mogu postaviti svoj šator. Kamp je bio vrlo haotično urađen. Nije bilo nikakvog reda, a po neki šatori su se nalazili na samoj stazi kojom ljudi prolaze. To je, po meni, glavna zamerka kampa.

Ove godine (po slobodnoj proceni) kamp su posetili oko 10 000 ljudi, tj. bilo je 500 postavljenih šatora što je svojevrstan rekord u odnosu na prošlu godinu. Kamperski prostor je iz tog razloga bio znatno proširen.

U sklopu kampa postojala je menza sa raznovrsnim menijem koja je bila za svaku pohvalu (kuvana jela kao što su paprikaš, pasulj, čorba od pečuraka i naravno specijaliteti sa roštilja). Postajale su i tuš kabine koje nisu bile od nekog značaja jer tople vode nije bilo. Bile su organizovane razne promocije i prezentacije kao što su: EXIT FEST 08, projekcije dokumentarnih filmova, prodaja ručno rađene bižuterije od prirodnih materijala i dr.

O festivalu

Sam festival je bio postavljen na 3 bine koje nisu bile mnogo udaljene jedna od druge. Glavna bina je kao i svake godine privukla najviše posetilaca. Pored domaćih, na festivalu su bili prisutni i bendovi iz Mađarske, Hrvatske i Nemačke. Program je uglavnom počinjao predveče oko 19h, a trajao je do 4-5h izjutra. Opisaću samo nastupe onih izvođača na kojima sam prisustvovao. Da krenemo po danima.

Dan prvi

Svako od izvođača na Glavnoj bini su imali po 2 sata nastupa. Prvog dana nastupio je mađarski sastav po imenu Narco Polo. Rock bend sa etno prizvukom. Zvuk im se dosta oslanja na violinu, što daje posebnu svežinu benda. Pesme su im karakteristične po bržim deonicama na kraju. Imali su vrlo lep nastup i podigli su publiku od samog početka. Nakon njih su nastupili hrvatski alternativni rock sastav LET 3. Poznat i u poslednje vreme vrlo popularan riječki bend. Nastupili su odeveni u svilene uske kostime šljaštećih boja. Pošto su poznati po provokativnosti, pored svlačenja na bini, oblačili su i raznu krznenu odeću. Publika ih je odlično prihvatila. Posle dvočasovnog nastupa na binu izlaze Korai Öröm. Kultni mađarski sastav prepoznatljiv po psihodelili i vizuelnom nastupu. Odmah su stvorili pozitivnu atmosferu. Interesantno je da između ostalog koriste ’’home made’’ instrumente. U međuvremenu, pored Glavne bine dosta je bila posećena i Reggae terasa. Tu su nastupali beogradski roots reggae sastav Nesvrstani i Unaffected, dub bend iz BIH. Posle njih zapažene nastupe imali su razni domaći sound sistemi: MC Killo Killo, Ital Vision, Jah Messanjah i dr.

Dan drugi

Drugog dana na Glavnoj bini su nastupili Dogo Argentino, Disciplin-a-Kitschme i Wikluh Sky. Posebno je bila gužve za vreme nastupa Discipline koja je svojom energijom oduševila publiku. Koja nije stao puna dva sata, svirali su pesme sa poslednjeg, ali i sa prvog albuma. Priredili su pravi spektakl na Trenchu.

Na Reggae terasi jedini live nastup je imala beogradska Mašta Bašta. Reggae otkriće godine. Sviraju roots reggae sa ska elementima. Karakteriše ih promenljivi vokal (čas dublji, čas mekši), a dosta se oslanjaju na jaku duvačku sekciju. Prateći vokali su takođe za svaku pohvalu, jedina mana je što su dolazili do izražaja u samo dve pesme. Jedini bend na festivalu koji su imali čak dva bisa. Nakon njih su bili sound sistemi, a od zvučnijih imena nastupili su King Calypso, DeJaah Selecta i Horsman Coyote & MC Milovan & Martinees Selecta.

Dan treći.

Poslednji dan na Glavnoj bini bio uglavnom rezervisan za hip hop izvođače. Nastupili su dva subotička rep izvođača Otpisani i Rajahan. Posebno osveženje Trencha, bio je nemački renesansni sastav Bernsteyn. Sviraju na drevnim instrumentima, a pesme su im na nemačkom jeziku. Pored srednjovekovne renesansne muzike interesantni su i po modernim plesnim zvucima. Nakon njih gužvu u publici je napravio Marčelo sa svojim Shock Orkestrom i na kraju, čast da zatvori Glavnu binu imao je beogradski Straight Jackin. Kultno hip hop ime beogradskih devedestih godina nastupio je u punom sastavu. Gitare, bas i bubanj su prosto odjekivale festivalom.

Na Reggae terasi je nastupio somborski sastav Zion Crew. Bend se oslanja na jake gitarske rifove u kojima se provlači jamajčanski ragga zvuk u vokalnom delu. Tokom njihove svirke bila je super atmosfera. Posle njih su u reggae vožnju krenuli beogradski Chowasiah, Boylah & Bloodaq, novosadski Irie Revolution, a poseban nastup su imali Dubox Sound iz Niša (jedini reggae dub sound sistem sa juga Srbije).

Sve u svemu nakon pet godina postojanja Trenchtown raste u jedan od važnijih festivala u Srbiji. Ove godine ima čak i EXIT preporuku (festival koji ne smete propustiti). Pozitivna muzika, prelepa Horgoška šuma, dobro druženje u kampu, su pokazatelji zašto se Trench razlikuje od drugih festivala. Uprkos očiglednoj komercijalizaciji, Duh Trenchtown-a je ipak nastavio da traje. Verujemo da će sledeće godine sve nedostatke popraviti i da će biti bogatiji muzički program. Organizatori obećavaju, a mi se nadamo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA