-

Treći silazak Svemirskog Kauboja – Jamiroquai u Beogradu

Jamiroquai
Foto: Nemanja Đorđević

Treći silazak svemirskog kauboja u Srbiju zvanično je počeo u osam sati uveče, tridesetog dana svega samo ne sunčanoga juna, kako nam je naš drugi omiljeni spejsmen jednom pevao. Po prvi put u Kombank Areni, drugi put u Beogradu – Jamiroquai, velikani funka iz Engleske su nam po treći put pokazali kako se to radi. Najveći adut ovog benda, pored nestvarno lepog sklada muzike je naravno frontmen Jason ‘Jay Kay’ Cheetum. Ono što on unosi u njihovu muziku je čista ljubav prema harmoniji, prema muzici, ne pohlepa i želja za novcem. Zbog toga i njihovi nastupi, kao i izdanja inače, nemaju mane.

Kao pred grupa su poslužili Svi na pod! koji su, i pored truda da osvoje publiku, samo delimično uspeli u tome jer je masa željno očekivala Jamiroquai, a najtiražniji mediji nisu na vreme objavili ime predgrupe pa su se mnogi našli u čudu. Bend se istinski trudio da napravi odličnu atmosferu „Za Džamira“ kako je to naglasila Bojana, pevačica benda, ali je po njihovom zvuku bilo jasno da su bili samo proba zvuka da zvezde večeri ne bi imale tehničkih problema. Svi na Pod! su doživeli neku vrstu nepravde večeras, stavljeni su ispred mase koja je očekivala Jamiroquai stoga nisu uspeli da „kliknu“ s publikom onako kako treba. Čak su doživeli i par tehničkih problema tokom nastupa koju su bili regulisani tokom svirke benda. Tokom izvođenja poslednje dve pesme, bend je zasijao što se tiče energije i konačno se dovoljno opustio pred masom. Kada su završili svoj set koji je trajao nešto manje sat vremena, nastupilo je čekanje.
04Posle čitavih 55 minuta, svetla su se pogasila, bend je izašao na binu i započeo smooth uvod u Alright, kada je u svom prepoznatljivom maniru, u gornjem delu Adidas trenerke i svečanijim pantalonama sa zelenim pimp šeširom na glavi izašao gospodin koga je čekala cela Arena. Vrlo uglađen početak, bend je nastavio nešto razigranije sa Use The Force, koja je poslužila svrsi – da zagreje bend za ono što dolazi, brzo, šareno, veselo i nepogrešivo precizno odsvirano, ali bez ikakve „tehničke hladnoće“. Lakoća s kojom ovaj bend sve radi je neverovatna i to postaje jasno tokom Use The Forcea. Ritam sekcija predvođena bubnjarom i basistom nam sa bine daje znak da od njih nema boljih. Bar kada su svetske muzičke zvezde u pitanju. Talasi cowbella i snarea su odjekivali sa bine, a mistični bass line koji je Turner isijavao je zavodio sluh publike. Ovaj produženi dragulj sa njihobog trećeg albuma otkriva njihove acid jazz korene i vraća u vreme kada je ovaj cross žanr bio u vrhuncu popularnosti.

Jamiroquai

Ono što je došlo je eksplozivno izvođenje High Timesa, junkie himne sa njihovog najvećeg albuma, Travelling Without Moving. Svoju disco stranu bend je pokazao na Little L i Canned Heat (koja, inače, na poslednjih par turneja ima drugačije lice, sa dosta cowbella u aranžmanu i odsečnijim ritmom) koje su usledile. Onda se bend odmorio uz sporu verziju Rock Dust Light Star, naslovne numere poslednjeg albuma. Tu je do izražaja došao Rob Harris, gitarista benda koji ovoga puta u brazilskom ritmu nosi ceo aranžman pesme. Ovu verziju pesme je bend „otkrio“ ubrzo nakon izdavanja tog fenomenalnog albuma, pa je na koncertima čest slučaj da je sviraju tako – egzotičnije, sporije, sa više chilla. Čim je bend završio sa ovim „odmorom“ nastupila je euforija – klavijaturista Matt Johnson je otvorio uragan zvani Runaway. Na ogromnom video-zidu iza benda krenuo je spot a Kay je skakutao po bini kako samo on ume. Publika je od reči do reči skandirala tekst ove pesme. Ako se neko bolje osećao od publike u tom trenutku, verovatno je to bio bend. Što se dalo primetiti tokom svirke. Funk je inače muzika u kojoj je duša, tačnije ono što izvođač unese u izvedbu, presudna stvar. Trenutak kada bend blista je usledio odmah posle ovog mega hita iz 2006. godine – produžena verzija neverovatnog speed funk jam sessiona Travelling Without Moving.

05

Odlična reakcija publike tokom ove, slobodno možemo reći, himne benda Jamiroquai je izmamila iskrene osmehe članova benda. Uz kraći jamming bend počinje jedan od svojih najvećih hitova – Cosmic Girl. Masa gori od sreće, svi pevaju i igraju. Kay uživa u onome što radi. Sledi sporija verzija Love Foolosophy, nakon koje sledi ona sa albuma. Nakon toga Jason seda na jedan od monitora, gleda u Harrisa, koji se dogovara sa Mattom i počinje kraj – Deeper Underground (pret)poslednja pesma ovog seta. Čuveni rif na gitari i basu odjekuje Arenom – nešto više od pet hiljada ljudi skače u ritmu i preti da razruši svet! Kada se ovaj ep sa Synkronizeda završio, bend se povlači na kraću pauzu, i vrlo brzo izlazi na prvi i jedini bis da odsvira White Knuckle Ride. Kay se zahvalio publici, ponovio kako je bilo divno što svira za nas i kako je lepo vratiti se u Beograd. I stvarno je lepo što se vratio.


01Koncert se posle dvanaest pesama i nešto manje od dva sata završio, a publika se dobro zabavila iako su neki morali ranije da se vrate iz Arene zbog posla koji ih je ujutru čekao i to bi se možda izbeglo da nije bilo kašnjenja. Zvezde ovog koncerta su, pored Kaya bili i fenomenalna ritam sekcija koju čine Derrick McKenzie za bubnjevima, perkusionista Sola Akingbola i neponovljivi basista Paul Turner. U Kombank Areni se noćas odigrala najveća funk žurka ove godine u zemlji – ritmovi i melodije su cvetali. Eksplozija dobrih vibracija sa bine je nosila i vozila, svi su se ludo zabavljali, od članova samog benda do mase koja je bez stajanja igrala, pevala i skakala. Jason i bend nisu krili svoje oduševljenje i nakon ovog, trećeg, koncerta u Srbiji. Komunikacija Jasona Kaya i publike je neverovatna – ovog čoveka u funku može da nadigra samo rodonačelnik žanra James Brown, no srećom po Kaya, ostaje netaknut na svom tronu. Do kojeg je došao vozeći Ferrari Enzo. Može mu se.

 Foto: Nemanja Đorđević, Marija Veljković i Miloš Cvetković

GALERIJA