-

Treće veče 29. Beogradskog džez festivala

Fish in oil
Fish in oil; Foto: Nemanja Đorđević

Neobično lepo i toplo veče u Beogradu bilo je još lepše onima koji su sinoć imali prilike da uživaju u džez muzici. Naime, sinoć je održano treće veče tradicionalnog dvadeset devetog po redu Beogradskog džez festivala, a gosti su bili Fish in oil, Ana SofrenovićJulia Huelsmann Trio & Tom Arthurs , Nik Baertsch’s Ronin.

Prvi deo večeri u Velikoj sali Doma omladine, započeli su Fish in oil, grupa koja izvodi instrumentalnu muziku, a u sebi ima i tragove bluza, roka, fri džeza, filmske muzike, no oni ipak izbegavaju svrstavanje u bilo koji od ovih žanrova. Ritam muzike koju su ovi umetnici proizvodili širio se prepunom salom, a pokazalo se i da sada zvuče bolje nego ikad. Kao i što su najavljivali, publici su predstavili svoj nov album pod nazivom „Drunč„. Specijalni gosti i njihovi istomišljenici bili su Miloš Nikolić i Vukašin Marković sa kojima su izveli „Alhendriks“, „Belo“ … Na momente publika je ustajala sa svojih mesta, želeći da se pokreće u ritmu ove muzike. Kako su i sami rekli, čisto da ne bude sve tako zabavno, kao što nije ni u životu, usledila je „Melanholija“. Fish in oil je svakako bio i više nego dobar uvod za ovo veče.

Ana Sofrenović
Ana Sofrenović

Posle kraće pauze, avangardna umetnica Ana Sofrenović je publici predstavila projekat „Voices„, koji je ekskluzivno pripreman u produkciji Beogradskog Džez Festivala. Od samog izlaska na binu, publika je postala hipnotisana njenim glasom i pojavom. Celokupno izvđenje je opravdalo ime ovog muzičkog performansa. Anin glas se prosto igrao tonovima, dok je njena mimika sve to pratila. Još jednom je sve stavila u dilemu “ da li Ana bolje glumi ili peva“, a publika je baš sinoć imala prilike da vidi i čuje sjedinjenje muzike i glume u jedno. Ana i njena pratnja izveli su interesantne obrade nekih starih pesama , čime je publika bila oduševljena. Snažna muzička misao i priča definitivno nikog nisu ostavili ravnodušnim.

Druga etapa ove večeri započeta je tačno u 23h u sali Amerikana, nastupom Julie Huelsmann, koja se u nemačkim medijima pojavljuje kao zvanični zastupnik nemačkih džezera. Julia Huelsmann Trio i Tom Arthurs, Britanac, trubač,koji prvi put gostuju u Beogradu, publici su predstavili zajednički projekat „In Full View“.  Njihova ambijentalna, misaona i nežna muzika je bila pun pogodak za sitne noćne sate. Muzika koja u sebi sadrži puno osećanja i energije, pogodila je sve prisutne i prižila jedno potpuno drugačije zadovoljstvo slušajući ih uživo. Razlog za to je možda što su svi članovi ovog kvarteta uživali dočaravajući svoju priču. Publika je imala prilike da čuje „Forgotten Poetry“, „The Water“, „Snow, Melting“ … Pred kraj su pohvalili organizaciju ovog festivala i zahvalili se što su bili deo te priče.

Julia Huelsmann Trio i Tom Arthurs
Julia Huelsmann Trio i Tom Arthurs

Četvrti i poslednji ove večeri bili su zen-fank kvartet RoninNik Baertsch pored solo karijere, grupe Mobile, želi da u grupi Ronin stvori maksimalan efekat uz minimalna sredstva. Ovaj zen-fank kvartet je osnovan 2001. godine, a njihov stil koji je tesko okarakterisati zbog raznih uticaja je ipak jedinstven i originalan, formiran uz kombinaciju i balans raznih instrumenata. Slojeviti zvuk koji su proizvodili i scenski efekti opijali su sve prisutne. Muzika inspirisana japanskim ritualima je iako kasno, razdrmala sve prisutne. Nik je se u ime svih zahvalio što je pred beogradskom publikom, najavio da će predstaviti njihov album „Live“, a posle možda i zajedno otići na doručak …

Ovoj priči ipak nije kraj, pa će tako obožavaoci jazz muzike imati prilike veceras i sutra da se druže uz Sva lica džeza, takođe u Domu Omladine Beograd.

publika_jazz fest