-

NaslovnaReportažeTreće festivalsko veče Nišvilla: Fuzija džeza, fanka, soula i tanga

Treće festivalsko veče Nišvilla: Fuzija džeza, fanka, soula i tanga

Nišville NišTreće veče međunarodnog džez festivala u Nišu počelo je laganim ritmovima benda Dusha connection ft. Maja Yaku. Ovaj sastav dolazi iz Austrije, ali među članovima su i muzičari sa ovih prostora. U publici nije bilo mnogo ljudi, a to je prokomentarisala i sama pevačica Maja, koja se zahvalila publici na srpskom jeziku uz komentar da je u Nišu predivno i da se sve u životu menja i mora da se menja.

Na ovu zanimljivu kombinaciju džeza i soula nadovezao se litvanski bend Daiva Starinskaite group, koji kombinuje džez, fank i soul. Na čelu benda je energična pevačica i producentkinja, Daiva Starinskaite, koja je večeras podigla publiku na noge.

Daiva Starinskaite Alchemy of 11 Nišville Niš
Daiva Starinskaite Alchemy of 11

Dobre vibracije nastavio je američki bend Freedom trio, koji predvodi mađarski bubnjar Ferenc Nemeth, koji važi za jednog od najboljih i najtraženijih njujorških bubnjara. U ovom bendu saksofon svira Chris Potter, jedan od najuticajnih džez muzičara od početka novog milenijuma, dok je na gitari Gilad Hekselman.

Jamal Thomas Band vratio je publiku u ritam i odmah popunio prostor ispred pozornice. Čuveni američki bubnjar i kompozitor poreklom iz Gruzije ima uspešnu muzičku karijeru već više od 30 godina, tokom koje je sarađivao sa mnogim svetski poznatim imenima. Skrenuo je ponovo pažnju javnosti pre desetak godina kad je otpočeo pevačku karijeru, a večeras je u Nišu pokazao da jednako dobro peva i svira. Njegova podrška na bini bila je veoma šarmantna, mlada pevačica Maya Lisa, koja je otpevala prateće vokale. U jednom trenutku zatražio je od publike da maše upaljenim mobilnim telefonima, što su svi sa oduševljenjem prihvatili. Na kraju nastupa, publika ih je ovacijama vratila na bis.

Seun Kuti and Egypt 80 Nišville Niš
Seun Kuti and Egypt 80

Nakon Tomasa nastupio je Seun Kuti and Egypt 80 i dodatno zapalio atmosferu. Seun Kuti je najmlađi sin afrobit pionira, globalno priznatog umetnika i sigurno najznačajnijeg savremenog muzičara sa afričkog kontinenta Fela Kutija. On je, uz pomoć svoje dve plesačice, napravio veoma pozitivnu i veselu atmosferu. Publika je uživala igrajući u energičnom crnačkom ritmu, dok je kraj njegovog koncerta ispratila dugim aplauzom i ovacijama.

Sam kraj bio je drugačiji u odnosu na prethodne dve večeri kada smo navikli da se uz energične ritmove dobro zagrejemo pre nego što se preselimo na Midnight stejdž. Večeras je za kraj ostavljen Tango Jazz Quartet iz Argentine koji je doneo finu mešavinu džeza i tanga, ali u laganom i opuštajućem ritmu. Iako su očekivanja bila da će parovi u publici zaplesati, većina njih je ipak otišla.

Večeras se završava Nišville. Nadamo se dobrom provodu uz Boba Geldofa i Vlatka Stefanovskog.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Jamal Thomas Band Nišville Niš