-

NaslovnaIzdvajamoTradicionalni KST maskenbal u svetlu i tami

Tradicionalni KST maskenbal u svetlu i tami

Who See / foto: Branislav Milošević

Kasno subotnje veče u Beogradu. Tramvaji koji se kreću u pravcu Vukovog spomenika su krcati, ali ne „običnim“ ljudima. Štrumpfeta sedi naspram Pinokija, Dart Vejder ćaska sa grofom Drakulom, skelet devojke i Ludi Šeširdžija se ljube… Svi zajedno odlaze u KST, jer je 44. novogodišnji bal pod maskama počeo.

Čini se kao da posećenost samog događaja raste iz godine u godinu. Narod ispunjava stepenice, redovi su u toaletima, svaki stejdž je krcat maskiranim personama koje đuskaju.

Samostalni Referenti

Na mejn stejdžu tradicionalno je dobrodošlicu poželeo KST-ov hor. Usledili su nastupi ovogodišnjih pobednika Bunt rok festivala Viva Vopsa, prvog beogradskog ska benda Samostalnih referenata, crnogorskog hip-hop dua Who see, i za sam kraj, neprevaziđenih rokera sa ovih prostora, Yu grupe. I mada je ozvučenje bilo nešto lošije, što se donekle može opravdati veličinom i izgledom samog prostora – svaki bend je na poseban način dao sopstveni pečat i razigrao masu. Takođe je fascinantna činjenica da pored posetilaca, sami zaposleni, članovi bendova i DJ-evi vrlo ozbiljno doživljavaju celokupan koncept, te je broj ljudi koji nije maskiran zaista zanemarljiv.

Ko god da se umorio od provoda na mejn stejdžu ili iz nekog drugog razloga nije želeo da sluša gorenavedene bendoe, imao je veoma širok spektar mogućnosti. Na reggae stejdžu razmrdali bi ih King Calypso Selectah, Whistle City Massive, Josip A Lisac i Dečja radost. U dance prostoru moglo se plesati uz DJ-eve De Flow & GoRun, nešto kasnije publiku je zabavljala Stereo Banana, a zatim je kormilo preuzeo Rahmanee.

Osim toga, standardno ste se mogli družiti u učionici gde se slušaju osamdesete, u silent disku ili u KST-ovom klubu. Na etno stejdžu gotovo bez prekida ređao je starogradske i svadbarske hitove Marko Bulat, dok se miris sveže pečenih kobasica od etno stejdža lagano širio kroz ceo fakultet.

Zabava je trajala do ranih jutarnjih časova, a momci, devojke, roboti, anđeli i ostali izmišljeni likovi sasvim su se lepo proveli prolazeći Kroz svetlo i tamu, što je i bila tema ovogodišnjeg maskenbala.

GALERIJA FOTOGRAFIJA