fbpx

-

Naslovna Reportaže Torchia u Nišu: Darivanje vatre za odabrane

Torchia u Nišu: Darivanje vatre za odabrane

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Torchia
Torchia, foto: Vukašin Stanojević

U okviru svoje evropske turneje, finski death metal bend Torchia nastupio je u niškom klubu Black Stage.

TorchiaNiš je svojevrsna raskrsnica puteva, tako da se često nađe kao nezaobilazna stanica raznih inostranih bendova koji krenu na evropsku turneju. Ovog puta Niš se našao kao sastavni deo istočnoevropske turneje finskog benda Torchia. Ovaj death metal bend nastao je u trećem po veličini gradu u Finskoj – mestu po imenu Tampere, koji se nalazi u južnom delu zemlje.

Posmatrajući finsko metal nebo, Torchia je tek još jedna blistava zvezda u nepreglednom prostranstvu. Njihova muzika kombinacija je modernog i klasičnog metala. Sve to upakovano zvuči zaista efektno a bend je prava uigrana mašina na sceni i retko koga ostavljaju ravnodušnim. Pre svega zbog izuzetno profesionalnog stava.

TorchiaPriliku da se uvere u sve navedeno u prethodnom pasusu, imali su svi oni koji su se odvažili da zanemare kišu i to što je utorak uveče i prošetaju se do kluba Black Stage. Nešto posle 22 časa činilo se da nastup Finaca neće dobiti neku zavidnu podršku. Na bini je sve bilo postavljeno, a momci su živo ćaskali i fotkali se sa lokalnim cicama. I taman kada je počela da se javlja nedoumica kod ostatka publike hoće li uopšte svirati ili ne, Torchia se penje na binu a lagani intro poleće iz zvučnika. Bez neke preterane najave, gotovo iznenađujuće, kreće „Too Far Too Late“ čija energija magnetski privlači i one iz prednjeg dela kluba da se približe bini. „Dreamkiller“ bukvalno ubija i poslednje tragove uspavanosti prvog reda da bi već kog „My Land Shall Burn“ publika krenula u frontalni napad slemovanjem. U sličnoj atmosferi prolaze i „Ending Beginning“ i „Nameless Story“, kada se jedan od gitarista spustio sa bine među publiku.

TorchiaFrontmen Eetu Hentunen par puta je zahvalio publici na podršci u pauzi između pesama ali, generalno, nije pravio neke prevelike pauze. Pesme su se bukvalno samo nizale jedna za drugom a nakon svake bi usledili povici odobravanja i zavidan aplauz. Pre „Face Of Hate“ Eetu je upitao da li je neko pogledao njihov novi video i dobio potvrdne odgovore. Atmosfera se zakuvavala, posebno u prvim redovima gde je bilo najviše devojaka koje su vriskom uobličavale kraj svake pesme. Svoje mesto na set listi te večeri našla je i „They Haunt Behind Us“ a nakon toga bend svim damama posvećuje pesmu „Mirror“.

Iako se činilo da je zabava tek počela, bend je sa „Your Blood In My Veins“ suptilno nagovestio da se njihov nastup polako bliži kraju. Prava šutka upotpunila je izvođenje „Creeping Death“ (Metallica), a za sam kraj bend izvodi posvetu za legendarnog Lemija – „Ace Of Spades“ (Motorhead). Kratkotrajni muk smenila je muzika sa razglasa a članovi benda Torchia nastavili su druženje sa nekolicinom posetilaca do ranih jutarnjih časova.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Torchia