-

„Tiha noć“ sa Children of Bodom u Domu omladine

children_of_bodom_bg1
Children of Bodom; foto: Nemanja Đorđević

Dom omladine je imao prilike da tokom sinoćnog koncerta dobije „porciju“ gruvačine od raznih tipova death metala. Nije bilo sumnje da će debi nastup Children of Bodoma u Srbiji biti propraćen kako i dolikuje, uz veliku gužvu i entuzijazam.

Kao podrška finskim melodic death metalcima su se pridružili finski sastav Medeia i poljski Decapitated. Children of Bodom je do nastupa u Srbiji već bio na evropskoj turneji prethodnih osam nedelja promovišući svoje novo izdanje, „Halo of Blood„.

Decapitated
Decapitated

Nastup Medeia je započeo oko 20h. Uprkos nedovoljnom poznavanju od strane šire javnosti, Finci imaju iza sebe već četiri albuma, kao i EP. Tokom svog polučasovnog seta, „Amerikana“ je bila pristojno popunjena za prvi bend i posetioci su imali prilike da čuju i vide „živahnu“ deathcore ekipu, koja je skakutala na sve strane. Zvuk sastava vuče na bendove u stilu Bleeding Through i Wings of Plague, uz povremeno prisustvo. Keijo Niinimaa, pevač benda je u jednom momentu pozvao publiku da otpeva rođendansku pesmu klavijaturistkinji Lauri Dziadulewicz. Bend je promovisao novi album „Iconoclastic„, sa kojeg je izvedena naslovna numera. Na momente se činilo da je zvuk „u problemu“, ali se kod čublike to nije primetilo, koja je gromoglasno podržala bend i dobro „podgrejala“ dalji tok večeri.

Nešto pre 21h na sceni su se pojavili poljski Decapitated. Tokom tonske probe je bend u tročlanom sastavu započeo „Walk“ od Pantere, da bi par minuta kasnije u celosti „napao“ publiku. Po skromnom mišljenju kolege Nemanje i mene, Decapitated je, uz dužno poštovanje prema fanovima COB-a i samog benda, bio bolji i efektniji. Poljaci su, jednostavno, „zdrobili“ publiku. Malo je reći da je od početka bubnjar Kevin Foley sa duplom bas pedalom i blast beat-om „protutnjao“ kroz set i napravio haos među podivljalom masom, već je i pevač „Rasta“ bio na zavidnom nivou. Sve to ukombinovano sa „Vogg„-ovim rifovima je donelo pregršt „gruvi“ momenata, gde se zaključuje da je bend iskusniji od mladih Medeia-ca, ali i vrlo modernog zvuka. Intezitet i tempo između pesama nije jenjavao i „Rasta“ je u nekim momentima iskazivao veliko oduševljenje pred više nego zadovoljnom publikom. Jedna od završnih pesama je bila „Spheres of Madness„, koja je na pravi način obuhvatila sve što je poljski sastav imao da poruči. Dovoljno je pomenuti da je nakon završenog nastupa publika gromoglasno tražila bend na bis, što se, nažalost, nije desilo.

children_of_bodom_bg222h, mrak, prostor je već uveliko popunjen i publika počinje manijalakno da vrišti. Intro je započeo, stižu Bodomi. Nastup je započet i Alexi Laiho je pred „napumpanom“ masom. Rif od pet tona započinje nastup i pred nama je „Sixpounder„. Podizanje ljudi, podignute ruke na sve, urlanje, sve je tu. Tokom prve dve pesme Alexi nije ostvarivao kontakt sa publikom, da bi nakon toga u nekoliko navrata „dizao“ masu sa urlikom „How the f**k are you doing tonight, Belgrade?“ Brojni pozitivni komentari su bili upućeni publici, čak i onaj u kom Alexi navodi da je već osam nedelja na turneji i da je prilično umoran, ali da ga je srpska publika digla na noge. Istina je, čini se, da je većim delom koncerta upravo publika bila ta koja je nosila koncert. Ništa COB nije pogrešno uradio, ali je nekako u odnosu na Decapitated nastup u određenim momentima delovao pravolinijski, dok su posetioci bili ti koji su, usled ogromne radosti zbog prilike da po prvi put vide svoj omiljeni bend, iskazivali energiju u odnosu na koju je bend u nekim momentima zvučao…meh. Bend se osvrnuo na „Hatebreeder“ album sa „Silent Night, Bodom Night„, „Follow the Reaper“ sa „Bodom After Midnight„, „Everytime I Die„, kao i „Hate Me„, koja je odmah započeta nakon prethodne „Towards Dead End„, na šta je publika ekstatično reagovala. Potom je nastupio uvod na klavijaturi dok je Alexi najavio kraj koncerta i počinje „Downfall„. Usledila je zahvalnica svim posetiocima i bend se privremeno povukao sa bine. Svakako da publika nije jenjavala i da je snažno uzvikivala „Bodom, Bodom!“ Bend se ubrzo pojavio ponovo i zajedno sa pevačem Medeia-e, Keijo-m, započeo „In Your Face„. U nešto bržem tempu, publika je imala prilike da se potpuno „izgubi“ i da izbaci i poslednji atom snage dok su Laiho i „Hate Crew“ proizvodili nezaustavljivu „grmljavinu“ da bi konačno sa brojnim uzvicima i sjajnim aplauzom, pozdravili beogradsku publiku i neizmerno joj se zahvalili na divnom gostoprimstvu.

Koncert je završen oko 23:25, što je dodatno usrećilo posetioce koji su pored dobrog koncerta stigli i na dnevni prevoz. Za prvi put, „deca sa jezera Bodom“ su uradili svoj posao profesionalno, bez mnogo filozofije. Sve je dobro odsvirano, dobro rečeno, ali se ipak čini da je falilo „ono nešto“. Radije bih štafetu dao ovaj put Poljacima. Bez obzira na sve, ko je želeo veče teških, masnih rifova, brutalnih ritmova i „over the top“ groul vokala, nije se pokajao.

Galerija fotografija

Foto: Nemanja Đorđević

children_of_bodom_bg3