-

Thrashing Naissus: Kratko, slatko i ubitačno

Marica
Marica; Foto: Predrag Marković

U okviru prvog mini festivala Thrashing Naissus, bendovi Speed Merchants i  Deadly Mosh po prvi put su nastupili pred niškom publikom, dok im je lokalna podrška bio death/thrash metal sastav Marica.

Speed Merchants
Speed Merchants

Iako se činilo da je gradom na Nišavi zavladala alternativa (kada je muzika u pitanju), sinoćnji mini metal festival je to potpuno demantovao. Već oko 21 čas, kada je trebalo da počne koncert, prostor ispred kluba Black Stage bio je ispunjen ljubiteljima malo tvrđeg metal zvuka.

Oko 22 časa jagodinski heavy/thrash metalci Speed Merchants svojim nastupom otvaraju ovaj mini festival. Speed Merchants do sada imaju dva split izdanja sa bendovima Cornix i Testator i jedno samostalno EP izdanje „Blast From The Past“ iz 2013. godine. Njihov nastup bio je kombinacija autorskih pesama i obrada. Uživo zvuče iznenađujuće dobro a publika ih je podržavala tokom celog njihovog nastupa. Na set listi našle su se pesme sa njihovog EPja Blast From The Past – „Speed Merchants“ i „Eternal Damage“, dok je naslovna „Blast From The Past“ ostavljena za sam kraj.

Deadly Mosh
Deadly Mosh

Nakon kraće pauze, nešto nakon 23 časa pred publiku izlaze Deadly Mosh. Kragujevački thrasheri na domaćoj sceni prisutni su od 2008. godine i pored nekoliko split i EP izdanja, imaju i dva studijska albuma „Hellsound“ (2012) i „United by Pain“ (2014). Nastup započinju sa „Thousand Tons of Metal“ a nakon nje, kako rekoše, pesma inspirisana Trećim okom – „Stargate“. Usvirana mašinerija davala je maksimum tokom celog svog nastupa. Izvedene su i „Self-destruction“, „Fuck Holy War“, „Hatred“… a za sam kraj nastupa ostavljene su „Deadly Mosh“ i „Codex Alimentarius“.

Marica
Marica

Domaćini festivala, niški death/thrash metalci Marica, nastupili su poslednji, ovog puta bez originalnog upada interventne. Relativno mlad bend koji je počeo kao projekat i pretvorio se u ozbiljnu metal mašinu koja polako ali sigurno grabi uzlaznom putanjom. Bez previše odugovlačenja Intro prerasta u „Face Your Fears“ a nju smenjuje „Calibre Zero“. Sledi „Profit is not a God“ jedna od pesama koja se našla na njihovom prvom EPju. Pesme koje su usledile izazvale su pravi nalet adrenalina u prvim redovima te je napravljeno i nekoliko manjih šutki ali bez ikakvih incidenata. Smenjivale su se: „Blinded By Fear“, „Deep Down“ i „Possessed By Hate“. Od publike su se oprostili uz „Meatgrinder“ i „Hypercube“.

Nakon uspešnog prvog mini festivala Thrashing Naissus, u narednom periodu ostaje da organizatori ispune obećanje i do kraja 2015. godine održe još dva ovakva mini festivala u okviru kojih će predstaviti neke druge bendove.

Thrashing Naissus - publika