-

NaslovnaReportažeThrash početak radne nedelje uz Thy Disease, PokerFace i Thrashred

Thrash početak radne nedelje uz Thy Disease, PokerFace i Thrashred

16_Thy_Disease
Thy Disease; foto: Vukašin Stanojević

Sinoć se u niškom klubu Black Stage u sklopu Global Techocratic Balkan Tour održao odličan koncertni program, gde je nastupio poljski, industrial groove sastav Thy Disease, a kao predgrupe čak dva thrash metal benda iz Rusije PokerFace i Thrashred. Neobičan izbor dana za koncert, kanda, savršen početak radne nedelje za sve poštovaoce metal muzike.

THRASHRED
Thrashred

Otpočevši petnaestodnevnu turneju na brdovitom Balkanu nastupom u Trnavi, u Slovačkoj, te posetivši Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, pristigli su u Niš sa entuzijazmom, ali i zakašnjenjem. Na putu od Podgorice, gde su imali nastup prethodni dan, do Niša imali su problema sa kolima, kako kažu, te je koncert počeo sa čak dva časa zakašnjenja.

Iako bendovima ovo nije bilo prvo gostovanje u Srbiji, u Nišu svakako jeste. Nezahvalna uloga otvaranja koncertne večeri pripala je momcima iz Sankt Peterburga, Thrashredu. Kao što inače biva kod otvarajućih bendova odaziv publike je bio jako mali pa se tako sakupilo tek dvadesetak ljudi. O tome koju muziku svira ovaj bend svedoči samo njihovo ime, ipak mogli su se čuti komentari da zvukom dosta podsećaju na legendarnu Metallicu. Sa iskustvom od tek jedne godine postojanja, potrudili su se da se predstave u što boljem svetlu, izvevši svega pet pesama, koje su materijal za njihov album prvenac. Valja napomenuti da su sva tri sastava izvodila skraćene set liste zbog nedostatka vremena usled kašnjenja.

Set lista Thrashreda izgledala je ovako:

 1. Nightmare
 2. Bullet right through
 3. Sumburoll
 4. Your own choice
 5. Thrashred

Pokerface
Pokerface

Drugi na binu stupio je moskovski, thrash death metal bend PokerFace. Jedinstvenom energijom i vidnom uigranošću okupili su nešto više publike, te nije puno trebalo da se zagreje atmosfera. Veliku ulogu u tome imala je pevačica Alena “Delirium Tremens” Yashkina, pravi frontgirl nežne i graciozne spoljašnjosti i moćnog glasa. S lakoćom se nosila s growl načinom pevanja a imala je i sjajnu komunikaciju s publikom, te je u nekoliko navrata s mikrofonom sišla sa bine na sveopštu radost Nišlija. Niška publika je sinoć imala priliku poslušati pesme s nedavno objavljenog albuma prvenca Pokerfacea “Divide and Rule“.

Set lista:

 1. All is lie
 2. The chessboard killer
 3. kingdom of hate
 4. Existance
 5. Into the Inferno
 6. Divide and rule
 7. Under the pentagram sign

Thy Disease
Thy Disease

Uz povike i aplauze ispraćen je ruski PokerFace, te iako pozivani na bis mikrofon su predali poznatom poljskom, industrial groove metal sastavu Thy Disease, koji je došao da predstavi presek najboljeg iz dosadašnje karijere i time opravda status jednog od najboljih poljskih metal bendova uživo. I zaista, iako umorni od svakodnevnih koncertnih nastupa i putovanja, sa bine su pružili neverovatnu energiju kao da sviraju pred prepunim stadionom, izazivavši ovacije od samog početka. Perfektna muzička kombinacija beskompromisne metal svirke i elektronske matrice sa odličnim growl vokalom pevača, uzdrmala je Black Stage. “Holographic Reality” i “Global Tehnocratic Prison“, kojom su zatvorli ponedeljni metal spektakl, su samo neke od pesama, skraćene set liste. Izvodeći pesme sa svojih šest studijskih albuma, Poljaci su se obraćali publici s veseljem, i bez obrzira na malu svirku nisu krili oduševljenje. Doživljaj je upotpunjavala gitara sa 8 žica, kao i bas sa 5, svojim dubokim zvukom.

Thy DiseaseSet lista:

 1. Intro, Costumes of Tehnocracy
 2. Muted Scream
 3. Collateral Damage
 4. Holographic reality
 5. Life Form
 6. Global Technocratic Prison

Ova metal poslastica je za radni ponedeljak možda bila preveliki zalogaj za Nišlije ili malobrojnu publiku možemo shvatiti kao nezavidnu ekonomsku situaciju metal fanova. Kanda tridesetak vernih je ispratilo događaj koji je svakako za pamćenje. Bendovi nastavljaju put Subotice, a mi se nadamo da će nam opet doći u goste jer je veče bez obzira na sve prošlo više nego uspešno, a odlična atmosfera i oduševljeni komentari posetitelja nakon koncerta idu tome u prilog.

17_Thy_Disease

06_Pokerface