-

NaslovnaReportažeEXIT '13: Thom Yorke konačno došao u Srbiju

EXIT ’13: Thom Yorke konačno došao u Srbiju

afp_exit
Foto: Marija Veljković

Sinoć je na glavnoj bini Exit festivala nastupila supergrupa Atoms For Peace koju predvodi legendarni Thom Yorke. Ne tako brojna publika, u odnosu na prethodne dve večeri, imala je priliku da uživa u skoro dvočasovnom koncertu elektronske eksperimentalne muzike.

thom_yorke_exit
Thom Yorke

Kompletna satnica na Main stageu ove večeri bila je pomerena pa su zbog toga Atoms For Peace svoj nastup krenuli sat kasnije nego što je ranije najavljeno. Nešto posle dvanaest sati na binu su izašli članovi benda predvođeni frontmenom Radioheada, Thomom Yorkeom. Pored Yorkea bend čine basista Red Hot Chili Peppersa, Flea, zatim bubnjar benda R.E.M. Joey Waronker, producent Radioheada, Nigel Godrich, koji svira gitaru i sintove i perkusionista Mauro Refosco.

Uprkos skepticizmu koji vladao u publici, a odnosio se na to da li bend ima materijala za svirku od sat vremena, s’ obzirom da imaju samo jedan album od devet pesama do sada, oni su ipak dokazali da imaju materijal i to za skoro dvočasovni koncert. Naravno to su uspeli tako što su set listu dopunili pesmama sa solo albuma Thoma Yorkea. Koncert su krenuli pesmom „Before Your Very Eyes“ sa njihovog jedinog albuma AMOK sa koga je na ovom koncertu izostala samo jedna pesma, „Judge, Jury and Executioner“.

flea_exit
Flea

Dobar deo publike činili su fanovi bendova Radiohead i Red Hot Chili Peppers, koji su na ovaj koncert došli samo da bi videli jednog od najharizmatičnijih muzičara u zadnjih trideset godina Fleaa kao i jednog od najuticajnih autora današnjice Thoma Yorkea. Ova činjenica ne čudi s’ obzirom da je Atoms For Peace bend koji je tek krenuo sa radom i u kome se jasno vidi da Thom Yorke vodi glavnu reč jer ceo album zvuči kao nastavak njegovih solo albuma, a uz to AMOK je većina kritičara širom sveta ocenila kao prosečan.

Činjenicu da bend zvuči kao nastavak solo albuma Thoma Yorkea potrepljuje i činjenica da su na koncertu svirali više pesmama sa njegovih albuma nego svojih pesama. Jedina stvar koja ovaj bend odvaja od prosečnih je ta što je zvuk kao i svaki odsviran ton savršen, što ne čudi kada se uzme u obzir da bend čine jedni od najboljih muzičara današnjice.

Nakon završetka koncerta zaključak koji se može izvesti je da je u pitanju bend koji zvuči dosta repetativno i bez ideje, kao i nada da će se Thom Yorke konačno vratiti bendu koji mu je doneo slavu i sa kojim je umeo da pravi vanserijsku muziku.