-

NaslovnaReportažeThievery Corporation osvojio vrh Šibenika

Thievery Corporation osvojio vrh Šibenika

terraneo2014 (6)Američki DJ kolektiv Thievery Corporation i njihovi ‘support’ izvođači sinoć su ‘zapalili’ ljetnu pozornicu na tvrđavi sv. Mihovila, u Šibeniku, u Hrvatskoj. Bio je to njihov drugi nastup u Krešimirovom gradu i oba u sklopu Terraneo festivala ili točnije (ove godine) Terraneo Summer Breaka 2014.

terraneo2014 (5)Nakon što je objavljeno da će uvijek plesno raspoloženi Thievery održati koncert na tvrđavi, brojni su fanovi bili u panici od tamošnjih tisuću i nešto sjedalica.  No strah je, pokazalo se, bio bezrazložan. Thievery je snagom svoje glazbe digao publiku na noge, a sve je počelo već uvodnom pjesmom ‘The Forgotten People’ i silaskom basiste među publiku. Čin zbog kojeg publika povjeruje izvođaču da nije pogriješio što je kupio ulaznicu.

Čast da otvori prvi samostalni koncert američkog DJ kolektiva i ekipe u srcu grada pripala je Šibenčaninu Vedranu Menigi, scenskog imena DJ MMMeniga. Inače, Meniga potpisuje organizaciju festivala poput Seasplash ili Outlooka pa ni glazba kojom je doslovno dočekivao publiku, koja se, pak, tek počela skupljati na tvrđavi oko 21 sat,  nije puno odudarala od glazbenog izričaja spomenutih festivala, ali ni benda za koji je pripremao teren.

terraneo2014 (4)S obzirom na poznanstvo od prije dvije godine kada je bend održao koncert na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova, u sklopu open air festivala Terraneo, malo je nepoznanica u odnosu između Thieveryja i šibenske publike. Naklonost je ostala, obožavanje još je tu, a sve spomenuto učvrstilo se izvedbom poduže liste pjesama s novog, nedavno izdanog albuma ‘Saudade‘. ‘Depth of my soul’ prva je koju su izveli, koja je pobrala gromoglasni pljesak i odobravanje publike.

Predstavnici svjetski uspješne ‘mješavine’ reggea, acid jazza, duba, bossa nove i sličnih žanrova, nakon devet studijskih albuma i još koliko kompilacija, izdanih singlica, s malo čim mogu iznenaditi, no njihova predanost ovom koncertu, odlična izvedba vokala te  interakcija s publikom koje nije manjkalo jedan je od glavnih razloga zašto publika nešto više od sat i pol nije stala ‘drmati’ tijelima u ritmu glazbe koja se širila tvrđavom, i dalje preko zidina ostatkom grada.

terraneo2014 (2)Članovi ove glazbene korporacija toliko su vladali koncertom da su si uzeli za pravo meditirati s gitarom u ruci među publikom, odmarati se na kauču, da im to posjetitelji nisu ni na trenutak zamjeri. Dapače, u jednom trenutku stvorena je domaća atmosfera jednog velikog kućnog partyja na koji su pozvani samo najbolji prijatelji.

Nakon ‘Firelight’, bend je počastio publiku provjerenim klasicima koji s podjednako pale generacije koje su s njima odrastali i one koji je tek otkrivaju – ‘Lebanese Blond’ i ‘Vampire’ izazvali su erupciju oduševljenja koje nije jenjavalo do samog kraja koncerta.

A da je sinoćnji koncert kojim slučajem održan u londonskoj H2O Areni, Thievery Corporation, odnosno organizatori plaćali bi poveću kaznu zbog prekoračenja ‘radnog vremena’. Thievery se dva puta vraćao na bis vođen dozivanjem nezasitne publike.

Kasniji after pary u režiji ‘šefa’ Roba Garze bio je tek šećer na kraju koncerta koji je uspješno otvorio seriju Terraneo Summer Break koncerata. Jedan od tri – prvi je položio s izvanrednom ocjenom. Čekamo 2Cellos i Nouvelle Vague.

terraneo2014 (3)

Save