-

NaslovnaReportažeTherion u Beogradu: Simfonija dalekog severa

Therion u Beogradu: Simfonija dalekog severa

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

arhiva

Švedski symphonic/heavy metal sastav, Therion, sinoć je po treći put nastupio u Srbiji. Beogradski koncert deo je „Sitra Ahra“ turneje kojom bend promoviše svoj novi album.

Dosadna kiša koja nije posustajala celo popodne nije uspela da pokoleba najvernije fanove Theriona koji su već oko 18 časova počeli polako da pristižu. Odeveni u crno, sa steznicima, kožom, pertlama, čipkom, u dugim pelerinama ili kaputima polako su pravili obruč oko SKC-a pokušavajući da se sklone od kiše.

Vrata su otvorena oko 20 časova a nešto kasnije i ulaz u salu. Kritična masa još uvek nije bila formirana te je prvu predgrupu, Loch Vostok posmatralo nešto više od 150 ljudi. Sala se polako ispunjavala i naredni bend, Leprous pratilo je više ljudi. Oba benda, sviraju progresiv metal ali se aranžmanski dosta razlikuju. Loch Vostok sa svojim solažama bliži je klasičnoj definiciji progresiva dok Leprous zalazi u hc vode i dobar je za mosh.

Mala pauza nakon predgrupa povećala je pritisak u prvim redovima i vidno zgusnula vazduh. Tehničari su pokupili instrumente prethodnih bendova, postavili scenografiju i svetlost na bini je utihnula. Začuo se intro pesme „Sitra Ahra“ i članovi Theriona počeli su da izlaze na scenu jedan po jedan uz sve veće i veće oduševljenje publike. Iako je Therion ovom turnejom promovisao novi album, samo nekoliko pesama je izvedeno sa njega dok je veći deo nastupa bio rezervisan za starije pesme i nekoliko hitova. Set lista za beogradski koncert bila je identična onoj iz Francuske.

Efektan scenski nastup ni ovog puta nije izostao. Thomas Vikstrom, Snowy Shaw, Katarina Lilja i Lori Lewis smenjivali su se na sceni i pred našim očima stvarali metal operu. Reakcije publike su na momente bile mlake, ali samo tokom par pesama. Pored „Sitra Ahra“, „Typhon“, „Nifelheim“ i epske „The Siren of the Woods“, svoje mesto na set listi našla je i obrada Mocartove „Dies Irae“. Za sam kraj ostavljene su „The Rise of Sodom and Gomorrah” i „To Mega Therion” koju je publika pevala zajedno sa bendom.

Sinoćnji koncert Theriona u beogradskom SKC-u pokazao je da je simfonija dalekog severa na ovim prostorima i dalje rado slušana.

Set lista:

1. Sitra Ahra
2. Wine of Aluqah
3. Typhon
4. The Perennial Sophia
5. Hellequin
6. Nifelheim
7. The Siren of the Woods
8. Voyage of Gurdjieff (The Fourth Way)
9. Ljusalfheim
10. Dies Irae (W. A. Mozart cover)
11. Ginnungagap
12. Kali Yuga, part 3
13. Call of Dagon
14. Clavicula Nox
15. Enter Vril-Ya
16. The Blood of Kingu
17. Lemuria
18. Abraxas
19. Unguentum Sabbati
—–
20. The Rise of Sodom and Gomorrah
21. To Mega Therion