-

Therion u Beogradu: Od Antihrista do Mega-Theriona

Therion Dom omladine Beograd
Therion / foto: Nemanja Đorđević

Švedski sympho-metalci, Therion, posetili su Beograd u okviru svoje velike turneje kojom promovišu aktuelni album Beloved Antichrist. Na ovom nastupu podrška su im bili bendovi: The Devil, Null Positiv i Imperial Age.

Zbog broja bendova koji su nastupali ove večeri, prvi nastup bio je zakazan već za 18.30 časova. Prilično nezgodan termin za radni dan rezultirao je time da je prvi bend, The Devil ispratilo tridesetak ljudi raspoređeno ispred bine. Praznina o koju se razbijao težak, mistični doom Engleza pod maskama, otežavala je praćenje onoga što se dešavalo na bini. Njihova muzika nije za svakoga ali se savršeno uklopila u toplo-depresivan kišni dan.

Null Positiv Therion Dom omladine Beograd
Null Positiv

Kratku pauzu prekinuo je growl koji je dopirao sa polu-mračne bine. Četvorka iz Nemačke, Null Positiv, donela je pravo iznenađenje ne toliko u samoj muzici koliko u moćnoj frontwoman, Elli Berlin, koja je Wonder woman u pravom smislu te reči. Već od prve pesme jasno je da je ona srce koje tokom nastupa energično pumpa krv u ostatak benda, što se posebno osetilo u „Unvergessen“ i „Labyrinth“. Njen glas od growla prelazi u clean pa čak ide do emotivnog pevušenja. Bilo je čak simpatično i slušati njen engleski sa oštrim nemačkim akcentom, dok je komunicirala sa publikom između pesama. Nastup su zaokružili sa „Koma“ i „Scars“ a nakon toga se družili sa fanovima kod štanda sa diskovima i majicama.

Simfo-metal snage istočne Evrope, Imperial Age, zagospodarili su binom donoseći mešavinu muških i ženskih vokala sa elementima heavy i simfo metala. Svojevremeno su, izvodeći obrade Theriona, bili zapaženi od samog masterminda, Christofera Johnssona (što im je kasnije donelo i ugovor za njegovu izdavačku kuću Adulruna, kao i turneju sa samim Therionom). I upravo taj Therion momenat nekako provejava kroz njihov rad. Mada, ako bi Therion bio tama, Imperial Age bi definitivno bio svetlost jer njihova muzika nosi tu light varijantu simpho metala. Okosnicu beogradskog nastupa talentovanih Moskovljana, predstavljao je njihov aktuelni album The Legacy of Atlantis, sa koga je i izvedeno najviše pesama, mada je svoje mesto na set listi našlo i nekoliko pesama sa prethodnog Warrior Race.

Therion Dom omladine Beograd
Therion

Ispunjena sala dočekala je Šveđane ovacijama. Krenuli su prvi taktovi „Theme of Antichrist“ sa aktuelnog Beloved Antichrist, na koju se nadovezala „The Blood of Kingu“ koja otvara album Sirius B. Zaokrenuvši u Sitra Ahra vode, zaorila se „Din“ na kojoj se kao gostujući vokal na sceni pojavila i Elli (Null Positiv). „Bring Her Home“ i „Night Reborn“ ponovo su priču vratile na aktuelni Beloved Antichrist. Promena postavke nekako je izmenila esenciju estetike samog benda, nekako nije to bio onaj osećaj koji je Therion odavao tokom prethodnih nastupa u Beogradu. Možda je delom i do samog prostora čiji minimalizam nije uspeo da adekvatno odgovori Therion magiji koja bez tog vizuelnog dela izgleda nepotpuno i svedeno. A možda je i do toga što je u pitanju konceptualno delo, svojevrsna metal opera sa jakom pozadinskom pričom.

Tokom celog nastupa osećalo se kao da nešto nedostaje iako se ceo bend svojski trudio da maksimalno dočara svaku priču muzikom, glasovima i mimikom. Stare duhove probudile su „Nifelheim“ i „Ginnungagap (The Black Hole)“, otkrivajući nam tajne runa, a „Typhon“ nas je podsetio na u mitovima izgubljenu Lemuriu. Iskorak je načinjen sa „Temple of New Jerusalem“, da bi se ponovo vratili u mit sa „An Arrow from the Sun“ i odali počast sa elegičnom „Lemuria“.

Therion Dom omladine BeogradStarije fanove posebno su obradovale „Wine of Aluqah“ i „Cults of the Shadow“. Energija je varirala uz „The Khlysti Evangelist“ a „My Voyage Carries On“ suptilno nagovestila da se bliži kraj nastupa. Gotovo da su odjekivale „The Invincible“, „Der Mitternachtslöwe“ i „Son of the Staves of Time“ kojom je oficijelni deo zvanično bio završen. U velikom stilu, kako i priliči bendu poput Theriona, za bis su ostavljeni pravi biseri: „The Rise of Sodom and Gomorrah“ i neprevaziđena „To Mega Therion“.

Nakon ove turneje, ostaje nam samo da zavidimo Šveđanima koji će, za razliku od nas ostalih koji smo dobili mrvice, moći da audio-vizuelno dožive kompletan Beloved Antichrist sa svim likovima i pratećom scenografijom.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Therion Dom omladine Beograd

Therion Dom omladine Beograd