-

Therion spektakl u Budimpešti

Symphonic metal bend Therion (Švedska) održao je koncert u dvorani Petőfi Csarnok u Budimpešti 27. studenog s početkom u 19h. Nakon tri godine pauze tijekom koje su pripremali nove materijale, vratili su se još jači, s novom postavom te novim albumom, „Sitra Ahra“, te oborili Budimpeštu (i dosta Hrvata) s nogu.

Ono što se orv primeti je koliko se koncerti u Mađarskoj razlikuju od onih kojima u Hrvatskoj. Što zbog reda i kulture, a što zbog dobre opremljenosti dvorane (osim možda par puta kada se nisu vokali najbolje čuli, no to je vrlo brzo sređeno). aime, ispred ulaza već oko 19 sati kada su se vrata trebala otvoriti, stajali su fanovi – i to po dvoje u redu koji se protezao kroz park Városliget u kojemu se dvorana nalazi. Nema gužvi i stampeda koji se moraju trpjeti u Zagrebu.

Loch Vostok

Loch Vostok

Nije se dugo čekalo da prvi bend, Loch Vostok, počne svirati. Čim se u dvorani nakupila već pomanja gužva, ovi progressive metalci iz Švedske otpočeli su svoj nastup. Pjevač Teddy Möller te je nakon par odsviranih pjesama ljutito viknuo: «You don’t give a fuck about us, don’t you? You’re here to see Therion!» (prijevod: «Vas boli briga za nas, zar ne? Vi ste ovdje zbog Theriona!»). U tome trenutku pomislila sam da će baciti gitaru i pokupiti se s pozornice, no umjesto toga nasmiješio se te pokušao navesti ljude da skandiraju «Therion», no valjda zbog početne nezainteresiranosti publike to im nije pošlo za rukom. Tako da se Teddy nasmijao, posprdno upitao: «What the fuck was that?» (prijevod: «Što je, dovraga, bilo to?») te nastavio sa sljedećom pjesmom, Energy Taboo. Iznimno dobra, iako više heavy s povremenim growlom nego progressive pjesma, koja je uspjela napokon angažirati publiku. Pjesma Navigator, koju su predstavili posvetom svim ženama u dvorani, također je bila jedna od onih preko kojih će Loch Vostok ovom turnejom pridobiti mnoge fanove.

Leprous

Leprous

Nakon zanimljivih pola sata, na pozornicu izlaze Norvežani Leprous, koji sviraju nekakav experimentalni progressive metal. Iz razgovora s nekim fanovima zaključili smo da su Leprous razočarali publiku velikim stilskim, scenskim i žanrovskim odstupanjem od onoga što je tek trebalo doći te iznimno dugačkim pjesmama. No, moramo reći da u nekom drugom kontekstu, a ne kao predgrupa Therionu, ovo je jedan od bendova koji iznenađuju svojom neiscrpnom energijom. Gitarist nije prestajao skakati po pozornici, par puta mu je otkvačio remen gitare, a probleme je stvarao i fotografima koji ga nikako nisu uspjevali uhvatiti. Leprous su svakako osvjetlali večer pjesmama „White“ i „Passing“, dvije dosta duge pjesme (no nikako monotone) s mnogo iznenađujućih elemenata te fantastičnim piano završetkom pjesme „White“. Pjevač Einar Solberg obarao je s nogu; naravno, ne samo svojim izgledom, nego velikim opsegom vokalnih sposobnosti, koje su išle od niskih do visokih tonova povremeno isprekidanim growlom, a upravo to je jedna od stvari koje su ih tu večer učinile posebnima.

Therion je jedan od rijetkih bendova koji i dalje nakon više od 20 godina postojanja, svom snagom ide dalje bez ikakvog posustajanja. Nakon dvije odlične turneje 2007. godine, kojima su promovirali album Gothic Kabbalah te proslaviti dvadesetogodišnjicu, ove godine vratili su se s više-manje novom postavom. Osim masterminda Christophera te vokala koje smo mogli vidjeti na posljednjim turnejama, Therion se sada sastoji od gitariste Christiana Vidala, basiste Nalle Påhlssona i bubnjara Johana Koleberga. Bilo kakvu sumnju da će Therion obaviti sjajan posao u susjednoj nam zemlji, otklonila je činjenica da objavljuju nekoliko DVD izdanja sa snimkama koncerata upravo iz Mađarske. Sam Christopher tijekom koncerta rekao je da se veseli završetku turneje jer će napokon uhvatiti vremena da srede koncert sniman u Budimpešti na prethodnoj, Adulruna Rediviva turneji na kojoj su nakon uobičajenog seta od sat i po, svirali album „Theli“ u potpunosti.

Therion

Therion

Koncert je započeo oko 21h pjesmom „Sitra Ahra“ s istoimenog novog albuma. No, tek na sljedećoj, „Wine of Aluqah“, publika je pala u trans. Prelijepi duet Katarine i Lori nakon toga prerasta u pjesmu Typhon gdje ventilator na pozornici ostavlja dojam velikog uragana, a na pjesmu „Hellequin“ cijela vokalna postava izašla je u maskama. Posljednjih godina ovakvi scenski rekviziti postali su dio imidža benda, no budući da je i tematika postala više epska, scena namještena poput onih na kazališnim pozornicama fantastičnih opernih djela savršeno odgovara Therionu. Bez obzira na to što je Lori bila jako prehlađena te je imala problema s grlom, to ju nije spriječilo da pjeva. No, dosta njezinih dijelova preuzela je Katarina, što je bila ugodna promjena, budući da na posljednjoj turneji Katarina nije bila dio postave. Sve je to nadoknađeno pjesmom „Voyage of Gurdjieff“ koju je Lori svirala na klavijaturama te pjevala zajedno s Katarinom, a nakon toga Thomas je prisutne počastio uvodom u pjesmu „Ljusalfheim“ na flauti. Bend se posebno oduševio tokom pjesme „Lemuria“, kada je Snowy odjednom skočio s pozornice i dotrčao do mase te uzeo ogroman plakat na kojemu je pisalo: «Therion, we came from Croatia just to hear Lemuria again!» (prijevod: «Therion, došli smo iz Hrvatske samo da ponovno čujemo Lemuriju!»). Bend je ostavio fanove bez riječi svakom pjesmom, pripremili su jedan prelijepi spektakl i ponovno nadmašili sve ostalo.

Na bis su izašli s dvije pjesme, a cijela setlista je bila tu večer skraćena (izbačene su iz uobičajene setliste pjesme „Abraxas“ i „The Siren of The Woods“) budući da Lori nije mogla pjevati. Tako je nakon cijelog showa bend izašao ponovno na pozornicu, ispričao se što su morali skratiti te su s ponosom najavili pjesmu „The Wand of Abaris“ kao bonus za predivan angažman publike, a Snowy i Thomas su po posljednji put pokazali svoju nevjerojatnu vokalnu i scensku moć.

SETLISTA – Therion:

1) Introduction/Sitra Ahra
2) Wine of Aluqah
3) Typhon
4) The Perennial Sophia
5) Hellequin
6) Nifelheim
7) Voyage of Gurdjieff (The Fourth Way)
8) Ljusalfheim
9) Dies Irae (Mozart cover)
10) Ginnungagap
11) Kali Yuga Part 3
12) Call of Dagon
13) Clavicula Nox
14) Enter Vril-Ya
15) The Blood of Kingu
16) Lemuria
17) Unguentum Sabbati
Bis:
18) The Rise of Sodom and Gomorrah
19) To Mega Therion
20) The Wand of Abaris

Ostale fotografije sa nastupa u Budimpešti možete pogledati ovde.

Foto: Tea Kompar