There. promovisali novi spot u Nišu (foto-reportaža)

There. foto: Ivan Dinić

U niškom klubu Feedback poznati niški post-rock sastav There. održao prvi samostalni koncert i ujedno promovisao spot za pesmu “Sleep!Dream!” sa albuma “Chasing The Basics”.

Klub nije bio popunjen, ali je publika odlično reagovala na bend, dok su najverniji fanovi maltene učestvovali u svirci. Iz tehničkih razloga spot za “Sleep!Dream!” nisu mogli da puste, ali su zato nadoknadili sve veoma energičnom svirkom. Mogle su se čuti pesme kako sa novog albuma, tako i sa EPa “Session 4”.

Posle mirnog uvoda pesme “Overdose”, nastalo je nešto što se slobodno može nazvati orgazam. Publika je pobesnela i krenula maltene da skače po bini, lizale su se žice, udarale gitare instrumenti skičali … Petominutni trans je trajao kao večnost. Prosto se zapitate gde se nalazite i ko su ovi ljudi, jer ovaj bend je toliko jedinstven da ne možete da ga stavite na mapu. Možda  na neku drugu planetu… možda.

Janko Džambas spojivši stilove Džordža Harisona, Džimija Hendriksa i Džona Frušantea padao je i vraćao se iz transa. Bina je bila premala za njega, zamrsio je kablove pod svojim nogama ali ga to nije sprečilo da vodi ljubav sa gitarom.

Luka Bašić je nevidljivi član benda, ali se zato odlično čuo. Parni i neparni ritmovi su se smenjivali, a on je lupao po bubnjevima poput metronoma, kao da ih mrzi.

Pavle Dinić je čovek iz senke čiji klavir daje poseban šmek bendu i čini ga posebnim u odnosu na bilo koji drugi. On čas vodi ljubav sa klavirom, čas udara po njemu kao da ga je ukrao nekome ko mu duguje novac.

Uroš Kostić ima poveći pedalboard i itekako ume da ga koristi. Neurotičan stil svirke i enegrija koju projektuje na bini se slobodno može meriti u Hirošimama. Kada mislite da ne može bolje, gudalo stupa na scenu i kreće šou.

Količina energije, karakteristična za sve post rok bendove, ni kod ovih momaka ne manjka, šteta pa su insistirali na vrlo slabom svetlu koje je dalo intimniju atmosferu, ali i bila noćna mora svakog fotografa. Bez obzira na to što spota nije bilo, There. su nam pokazali da bez problema mogu da stanu rame uz rame sa Meniscusom, 65 Days Of Static ili Sleepmakeswaves.