-

The Toasters, Čvrge i Kontras: Svakidašnja ska žurka čete male ali odabrane

The Toasters
Foto: Marija Veljković

Uz vesele ska zvuke bendova The Toasters, Čvrge i Kontras zatvorena je koncertna sezona u niškom klubu Feedback.

Kontras
Kontras

Vikend u Nišu ispunjen različitim muzičkim dešavanjima zaokružen je zajedničkim koncertom bendova The Toasters (Njujork), Čvrge (Požarevac) i Kontras (Niš). Iako je bila nedelja, klub je bio polupun tako da je bilo i više nego dovoljno mesta za skankovanje te je publici koja je ispratila ove bendove ugođaj bio potpun.

Veče je otvorio niški bend Kontras i već prvom pesmom razigrao publiku. Skoro na samom početku nastupa odsvirana je moćna „Ostajte ovde“ a zatim i KZP cover „San i java“. Uz komentar da su oni uvek na ulici, kreće pesma sa tom tematikom – „Ulica“. Raspoloženi kao i uvek, opaskama između pesama dodatno su uveseljavali publiku. Nakon „Bleje“ izvedena je „Ajfon 6“, pesma koja će se naći na novom albumu Kontrasa. Za sam kraj nastupa ostavljena je „Šankerska“ koja je ovog puta bila posvećena svim alkoholičarima.

Čvrge
Čvrge

Bez nekog preteranog odugovlačenja Čvrge zauzimaju binu i najavljuju „Svakidašnju“ – jednu sasvim običnu pesmu o običnim ljudima. Slede je „Žurka“ i „Moj grad“ koje su se zajedno sa „Svakidašnjom“ našle na najnovijem singlu ovog benda „Svakidašnja žurka u mom gradu“. Da li zbog efekta kraja vikenda, piva 0,3l ili nečeg trećeg, činilo se kao da je sve nekako bilo za mrvicu emotivnije (bar kada je publika u pitanju) sredinom maja na Punk-ska festu u klubu Black Stage. Drugi deo set liste činile su pesme sa njihovog albuma „Ska Vulgarismo“. Pesmom „More“ podsetili su nas da smo gotovo na pragu leta, a sa „Sajber Kurajber“ na deo realnosti online sveta. Plesalo se uz „Mojih 5 minuta“ i „Ona i ja“, a priču su zaokružili pesmom „Vijagra“.

Robert „Bucket“ Hingley
Robert „Bucket“ Hingley

Desetak minuta nakon ponoći The Toasters započinju svoju muzičku priču sa „Sheeben“ koja je one najbliže bini animirala da skankuju skoro celo veče. Ritam su diktirale „I’m Running Right Through The World“, „East Side Beat“, „Pirate Radio“…Robert „Bucket“ Hingley, gitarista i vokal benda čestitao je trubaču Paul Jordanusu rođendan zbrzavši rođendansku „Happy bitrthday“.

The Toasters su nas vodili dalje ka Nju Orleansu koji je kuća soula sa „House of Soul“, a kasnije i do grada anđela uz „Weekend in L.A.“ prenoseći nam dašak atmosfere američkih klubova. Smenjivale su se laganije pomalo reggae sa veselim i bržim ska pesmama ali publika nije posustajala, posebno nekolicina njih iz prvih redova koji, čini se, nisu stali ni tren. Pred „Sitting on the top of the world“ Hingley je najavio još samo dve pesme pre nego što odu do šanka na pivo, a zvanični deo završen je sa „Don’t let the bastards grind you down“ uz savet da ne dozvolimo političarima da kroje naše živote. Ne želeći da žurci dođe kraj, publika je tražila i bis. Momci iz The Toastersa odsvirali su još tri pesme, među kojima je bila i „2 tone army“, a onda je muziku sa bine smenila mešavina komešanja i muzike sa razglasa.

Inače, bend The Toasters, u okviru svoje evropske turneje, večeras nastupa u Knjaževcu, sutra su u Požarevcu a 3. juna odlaze za Hrvatsku gde će nastupiti u klubu Močvara u Zagrebu.