-

The Rolling Stones u Beogradu: Veliki prasak kotrljajućeg kamenja

arhivaPre sedam godina, najavljen je dolazak velikog svetskog benda Rolling Stones, ali je zbog ubistva premijera bio otkazan. Prosle godine je Kit Ricards zadobio povredu glave nakon pada sa drveta i koncert je ponovo odlozen. Ali 14.jula 2007. godine Beograd i Srbija su imali cast da konacno ugoste najveci svetski R’n’R bend.

Pre pocetka dvosatnog spektakla na gigantskoj bini, na Beogradskom Uscu nastupile su domaca grupa Elektricni Orgazam i britanski sastav The Answer kako bi zagrejali publiku pre izlaska legendi na scenu. U 21:30 upalila su se svetla na bini, ispaljena su nekoliko vatrometa i zaculi su se prvi akordi cuvene pesme „Start me Up“ i na binu su izasli majstori rock muzike – Rolling Stones-i. Vec sa prvom pesmom su uspeli da izazovu ogromne ovacije publike koju je cinilo oko 70.000 ljudi razlicitih generacija. Mick Jegger je vec posle gore spomenute pesme uspostavio odlican kontakt sa publikom pricajuci na Srpskom jeziku. Nije on naucio samo hvala i zdravo beograde da kaze. Vec je pozdravio publiku iz Srbije i iz susednih zemalja, rekoao kako mu je lepo ovde, kako mu je drago sto su konacno u Beogradu, pa cak i da jedan od session muzicara benda ima ruzne cipele. Usledilo je par pesama sa albuma ,,A bigger bang“ pa za njima veliki hit ,,You can’t always get what you want“ i pesma posvecena pokojnoj soul lkegendi James Brown-u – ,,I’ll go crazy“.

Kit Ricards je kao i na svim koncertima na ovoj turneji dobio priliku da odpeva pesme ,,You got the silver“ i ,I just wanna hold you“. A publiku je odusevio komentarom „Serbia, welcome to the club“. Sledeca pesma je bila veliki hit ,,Miss you“ koju je bend izveo na pokretnoj bini koja je zasla u publiku mostom dugackim 60 metara. To je bila prilika i za mene da vidim legenda sa razdaljine od svega par metara. Na toj bini su odsvirali pesmu ,,Satisfaction“ ,koju mnogi smatraju njihovom najboljom pesmom, i pesme ,,It’s only rock and roll“ i ,,Honky tonk woman“. Za to vreme na glavnoj bini se pojavio ogroman balon u obliku ustiju sa isplazenim jezikom koji je inace i logo ovog benda. Na glavnoj bini Mik Jeger, Kit Ricards, Roni Vud i Carli Vats su odsvirali ,,Sympathy for the devil“, ,,Paint it black“ i ,,Jumpin’ Jack Flash“ nakon kojih su otisli sa scene. Posle gromoglasnih uzvika publike, bend se vratio na binu i na bis odsvirao ,,Brown Sugar“, da bi se onda propisno oprostili sa publikom. Ovaj spektakl je zavrsen kao i svaki koncert Souns-a vatrometom. Koncert je bio fenomenalan, ozvucenje je bilo na vrhunskom nivou, a bend je sa maksimalnom profesionalnoscu odradio posao. Jeger je svo vreme trcao i pokazao sta matorci umeju. Ovaj koncert cu pamtiti do kraja zivota.