-

The Gories – Esencija rokenrola uživo u Domu omladine

The Gories
The Gories; Foto: Nemanja Đorđević

Kada su pre nekoliko meseci objavljeni datumi evropske turneje sastava The Gories, a tamo pored imena velikih gradova u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, pisalo i Beograd, Srbija, nije bilo istinskog rokenrol zaljubljenika odavde koji se nije osetio ponosnim. U utorak veče, oko, po slobodnoj proceni 400 posetilaca, svedočilo je pravom klupskom spektaklu.

Stuttgart Online
Stuttgart Online

Pre velikana iz Detroita nastupila su i dva beogradska benda. Veče je svojim nastupom otvorio sastav Bag of Dicks. Nisu imali sreće, jer su tokom čitavog nastupa kuburili sa tehničkim problemima. Ipak, bučni grandž duo koga čine basista (koji po konstituciji neodoljivo podseća na Jacka Blacka) i vrlo harizmatični bubnjar (koji je svoju frustriranost pomenutim tehničkim poteškoćama rešavao besomučnim i snažnim udaranjem palicama) uz veliko bodrenje publike, uspešno su priveli svoj set kraju. Poslednje dve pesme žestoko su otprašili, a, nadam se da će biti prilike u budućnosti da ovaj talentovani dvojac čujem u njihovom punom potencijalu, kada im oprema neće zadavati muke.

Nakon njih, još jedan dvojac, ovoga puta Slačala-Barišić iz sastava Stuttgart Online, održali su standardno dobar nastup. Njiihov 45-minutni set uključivao je bisere poput „Da je nađe“, „Zašto ćutiš kada mnogo toga znaš“, „Yu Rock“, a svirku su završili ličnim favoritom „Dva miliona ljudi“. Momci deluju moćno na sceni, njihovo muziciranje je opasno prangijanje, imaju svoju odanu bazu fanova, koji su i ovoga puta pevali doslovno svaki stih svih pesama. Ispunili su zadatak pošteno i dobro zagrejali publiku pred koncert zvezda večeri.

The Gories
The Gories

Praćeni ovacijama iz publike, negde oko 23 časa, tročlani bend se pojavio na sceni. Tamnoputi div, Mick Collins, gitarista koji je već dva puta nastupao u srpskoj prestonici (sa jednim od svojih mnogobrojnih rokenrol inkarnacija Dirtbombs), Danny Kroha, još jedan „vitruoz“ na gitari i Peggy O’Neil na dvodelnom setu bubnjeva, priredili su garažni rok masakr. Naoružani ovim minimalističkim instrumentarijumom pošteno su razmrdali sve prisutne i beskompromisnom svirkom pokazali kako to rade najbolji predstavnici žanra.

Od starta su zagrmeli sa „Hey Hey We Are The Gories“ i „Goin’ To The River“ i u takvom up-tempo maniru nastavili do samog kraja. Bučno, prljavo, razuzdano i žestoko. Collins i Kroha rasturali su sirovim rifovima, pojačani tam tam primitivnim ritmom iz pozadine. Garažnom paljbom demolirali su Dom omladine, a koncert su odsvirali bez ijednog ispaljenog ćorka. Bilo da su svirali svoje „hitove“ „Sovereignity Flight“, „Thunderbird ESQ“, „I Think I’ve Had It“ ili obrade poput „Boogie Chillun“ John Lee Hookera i „Ghostrider“ sastava Suicide, gitare su cvilele dok su Mick i Danny agresivno prebirali po žicama.

The GoriesOmaž svom rodnom Detroitu odali su sviranjem „To Find Out“ lokalnog benda The Keggs, a jedan od najupečatljivijih momenata svakako je Bo Diddley obrada „Mona“, koja je u The Gories verziji zvučala raspojasano do krajnjih granica. Apsolutni vrhunac nastupa zabeležen je pri samom kraju, odnosno na bisu. Numere „There But for the Grace of God Go I“ i, verovatno najprepoznatljivija „Nitroglycerine“ pokrenule su pravi garažni vatromet. Nakon toga, izašli su i na drugi bis, i sa Krohom na usnoj harmonici, izveli You Don’t Love Me i trijumfalno završili beogradsku odiseju.

Kada se crta podvuče, bila je ovo fantastična rokačina na početku radne nedelje, kišovite beogradske noći. The Gories su neprikosnoveni vladari garažne rok scene, a njihov koncert jedan je od onih zbog kojih osećate privilegiju zbog prisustvovanja istom.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

The Gories