-

The Bohemians u Boćarskom domu obilježili 25 godina od odlaska Freddieja Mercuryja

The Bohemians
The Bohemians; foto: Goran Novosel

U Boćarskom domu u Zagrebu jučer su nastupili The Bohemians, tribute bend lengendarnih The Queen. Showom pod nazivom „The Show Must Go On“ obilježili su 25. godišnjicu od smrti pjevača benda Freddieja Mercuryja. U dva i pol sata nastupa odsvirali su gotovo sve najbitnije hitove poznatih Britanaca te priredili odličnu zabavu svima koji su se našli u publici.

The BohemiansKoncert koji je počeo nešto prije pola devet zagrijao je atmosferu na samom početku s Who wants to live forever te dao naslutiti prisutnima s koliko će energije provesti večer. Za početak samo treba napomenuti kako je pozornicu uz bend krasio simfonijski orkestar iz Poljske kojim je ravnao energični Piotr Oleksiak. Zbog toga je cijeli spektakl bio monumentalan i teatralan, kakav treba biti hommage Queenu.

Bez velike potrebe za zagrijavanjem, okupljeni su bili odlično raspoloženi i vrlo se brzo veliki prostor ispunio odličnim raspoloženjem i plesom. Činilo se da svi znaju tekstove pjesama, što zapravo ne bi trebalo čuditi, ali je bilo vrlo lijepo za vidjeti.

The BohemiansSvirka se nastavila uz odlično prihvaćene I want it all, Another one bites the dust Bicycle race. Dirigent je skakako i plesao, a pokreti kojima su prateći vokali animirali publiku govorili su o tome kako se izvođači na pozornici zabavljaju barem u jednakoj mjeri kao i publika. Robert Comber je uspio vokalom opravdati svoje mjesto nasuprot velikom Mercuryju, što nije mala stvar. Nije nedostajalo ni mijenjanja kostima, a ni imitacija pokreta svojstvenih originalnoj postavi. Lijep je trenutak nastao i zahvaljujući pretvaranju cijelog prostora Boćarskog doma u veliku disko kuglu svjetlima koja su šarala po publici. Oduševljenje publika nije skrivala, pa nije čak zamjerila ni loš razglas, koji je prijetio da uništi doživljaj, no na sreću nije uspio. Energija koja je zračila i svijest o tome koliko je koncert na visokoj razini nije dozvoljavala da se umanji dobro ozračje. To se moglo maksimalno osjetiti za vrijeme pjesama Under pressure te Crazy little thing called love nakon koje je i publici dobro došla kratka pauza koja je uslijedila.

Drugi dio showa nastavio je graditi na pozitivnom ugođaju koji je eksplodirao za vrijeme It’s a kind of magic, dok je Comber došao odjeven u prepoznatljiv bijeli kostim i žutu jaknu. Tijekom pjesama lagano je skidao slojeve odjeće, dok nije ostao golih prsa, kao i Mercury toliko puta prije njega. Publika je svoje odobravanje pokazala uzvicima oduševljenja, a i ponekim pridruživanjem u skidanju. Nakon osobito dobro odsvirane dionice dirigent Oleksiak čestitao je klavijaturistici stiskom ruke, povremeno je skakao u ritmu. Iako se samom bendu nema što zamjeriti, orkestar je zasigurno odnio nagradu za vodeću ulogu prošle večeri.

The BohemiansNakon I want to break free uslijedila je zaštitna pjesma Show must go on, popraćena eksplozijama dima i svjetla. I inače, pratiti Combera kako šara preko pozornice bio je zahtjevan posao, ali posebno je bilo pohvalno vidjeti kako majstor rasvjete uz to uspijeva i srčano pjevati. Jedno od iznenađenja za publiku bila je obrada pjesme The Great Pretender, koja je dočekana s jednakom dobrodošlicom kao ostale, a uz ostala odstupanja koja su The Bohemians priredili zaključili smo kako zaista vladaju zadatkom odavanja počasti velikom bendu. Njihove obrade ne prate slijepo originale, već uključuju i varijacije sasvim u duhu Queena.

Pjesmu Barcelona posebno je obilježila sopranistica Lynelle Jonsson, koja se u početku nije čula sasvim idealno, ali je ubrzo njezin glas zaorio dvoranom i zadivio i najveće skeptike. Što više reći nego da su čak i zaposlenici za točionicima zastali da zaplješću njezinoj izvedbi. Potom je uslijedila pjesma Flash, a Bohemian rhapsody je lagano najavila kraj koncerta. Zaista treba pohvaliti publiku koja nije ničemu dala da je omete u dobrom provodu, a nije naodmet spomenuti niti koliko je dobro zvučala kada je ponavljala kratke melodijske ulomke za pjevačem, opet u stilu Freddieja Mercuryja.

Dozivanje bisa urodilo je još pjesmama We will rock you Radio ga gatijekom čega se pjevač zaogrnuo zastavom s licem Union Jacka s jedne, a Hrvatske zastave s druge strane. Tako je večer zaključena bez ikakve patetike i potezanja emocionalne strune kako bi se izazvala pozitivna reakcija publike, a uz odličan provod i glazbeni doživljaj. Odličan način da se obilježi život i djelo velikog čovjeka kakav je bio Freddie Mercury.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

The Bohemians

Save