-

NaslovnaReportažeThe Bambi Molesters vratili Osijek u prošlost

The Bambi Molesters vratili Osijek u prošlost

The Bambi Molesters 01
Foto: Luka Bartolić

Onaj tko se htio vratiti u šezdesete godine i osjećati se kao u dobrom filmskom klasiku u Osijeku je dobio pravu priliku za to uz The Bambi Molesters! Surf rock bend iz Siska jednostavno je oduševio osječku publiku. Koncert se održao u prostoru Kina Europe pred ne toliko brojnom publikom, ali upravo zbog toga će se pričati o njima i stvarati urbane legende kao o misterioznim instrumentalcima uz koje vrijeme prolazi ogromnom brzinom.

The Bambi Molesters 03

Malo publike u većini slučajeva ne nosi dobru poruku, ali ovaj put je bio izuzetak. Ljudi su ležerno popunili donji dio kina i uopće nije bilo potrebe za naguravanjem. Atmosfera je bila totalno drukčija nego na tipičnim  koncertima, drukčija naravno u pozitivnom značenju. Nikad prije navikla na takvu atmosferu, publika je gledala na Bambi Molesters kao na bogove s puno poštovanja i poniznosti. Tako je publika na početku stajala malo udaljena od pozornice, iako nije bilo nikakve zaštitne ograde, i tek nakon što je gitarist Dalibor Pavičić rekao da slobodno možemo doći bliže cijela publika je sramežljivo napravila jedan-dva koraka unaprijed i nastavila slušati bend.

No, početna ukočenost je ubrzo nestala kada je bend počeo svirati poznate hitove kao što su Last Ride, Siboney, The Wedge. Tijek koncerta je dosta teško opisati jer je bend uspio cijelu publiku baciti u trans, a vrijeme je doslovno letjelo. Vrhunac, ako ga se tako može nazvati, došao je s pjesmama Theme from Slaying Beauty, Little Beach Bunny i naravno Chaotica, koja je ležerno bila najavljena kao “pjesma iz jedne serije, Breaking Bad“.

The Bambi Molesters 04Članovi benda su se totalno uživjeli u glazbu. Basistica Lada Furlan Zaborac i gitarist Dinko Tomljanović su često komunicirali pogledima dok su svirali, Lada se u jednom trenutku spustila na koljena na rub pozornice nakon čega je publika poludjela, dok je Dinko savršeno svirao i improvizirao cijelo vrijeme. Kada ga je glazba jednom ponijela čak je i skočio dolje u publiku s gitarom nakon čega se publiku odmah sakupila oko njega, ali i dalje se u tom zanosu vidjela neka samokontrola, koja znači da publika nije navikla na takvu atmosferu, što dalje vodi k tomu da Osijeku definitivno treba još ovakve glazbe da se obrazuje o novoj vrsti kulture.

The Bambi Molesters 05Koncert se polako bližio kraju, a nakon bisa Bambi Molesters su se vratili i odsvirali još Pearl Divin’, Cecilia Ann i Latinia, nakon čega su se zahvalili osječkoj publici i nestali, ostavivši sve u filmskoj atmosferi iz koje nitko nije želio izaći. Koncert je ostavio dojam kao neki događaj kojeg vidimo kada putujemo vlakom – uočimo ga, oduševimo se, ali u sljedećem trenutku ga više nema. Iako je ovaj događaj trajao sat i pol, svejedno je ostavio dojam kao da se radilo o trenutku.

The Bambi Molesters 02