-

NaslovnaReportaže"Teško je istini bez jada" - Vrisak Bjesova u Novom Sadu

„Teško je istini bez jada“ – Vrisak Bjesova u Novom Sadu

Bjesovi; foto: Biljana Cvetanovski

Gornjomilanovački Bjesovi nastupili su sinoć u Novom Sadu, u dupke punom prostoru MKC Petefi Šandor. Tom prilikom, publika je pored najvećih hitova ovog kultnog benda, imala priliku i da uživa u pesmama sa njihovog prvog albuma, naziva „U osvit zadnjeg dana“ (kaseta, 1993) ,čije je remasterizovano izdanje objavljeno u izdanju SKC Novi Sad. Ista kuća, u aprilu je publikovala i novelu frontmena Bjesova, Zorana Marinkovića pod nazivom “Seti se subote i Botičelija” .

Po Zoranovim rečima, Bjesovi, iako stabilno oslonjeni na teški rok, žanrovski su ipak teško uhvatljivi, a da su sve njihove pesme deo autobiografske priče o genezi jedne duše.

Koncertno veče otpočelo je nešto posle 22 časa. Ono bi se moglo podeliti u dva bloka. Prvi, koji je podrazumevao deset sviranih pesama sa prvenca „U osvit zadnjeg dana“, i drugi koji je činio presek pesama, tačnije hitova sa ostalih albuma iz karijere Bjesova. S obzirom da  su pesme svirane po redu kako se nalaze na albumu, logično, svirku je otvorio veliki hit „Zašto ovo ne bi bila ljubav“. Ovacije iz prvih redova, zvižduci i vijorenje majica bile su sve vreme prisutne tokom večeri. Kao što su fanovi i navikli, Bjesovi su svirali u svom maniru i uverljivo. Svaki tekst starih hitova poput „Džordžija“, Msilim na nju“, Dođi„, „Želja„, pevali su se jednoglasno sa bendom, a poslednji „Zli dusi“, doveli su atmosferu u klubu do pravog usijanja. Već kad smo kod tekstova, karakteristično za Bjesove jeste njihov upečatljiv i jedinstven kontrast mračne, teskobne i psihodelične muzike sa humanim, etičkim i jasnim, nenametljivim porukama. Njihov muzički koncept  u celokupnom stvaralačkom opusu je do sada bio intiman i ispovedan. Pesmama je estetizovan jedan životni put, traženje smisla u okruženju koje nas nemilosrdno gura u sfere lake inteligencije i isključivo materijalističkog pogleda na svet. Tako je i danas. Bjesovi su bili i ostali dosledni sebi.

Najveće erupcije emocija publike, koja je sve vreme održavana u transu, mogle su se uočiti tokom drugog dela koncerta kada je došlo vreme za niz od hitova „Odvedi me do reke“ („Imperium of Jazz“), „Aikido“(Braća Left) , „Kad mi stane dah“, a pogotovo kada su se čuli prvi dobro znani taktovi „Kiše“, koju su mnogi uzvikivali i nadali joj se još na početku koncerta. Na repertoaru najvećih hitova našle su se i pesme „Ne budi me“, „Ona te voli“, te „Moj izbor“, a nešto posle ponoći usledile su pesme koje bez izuzetka svaki put uspeju da totalno hipnotišu sveprisutne. Reč je o „Avioni pevaju“, „Lutak iskrivljenog lica” (Majke), i „Sve će se doznati“. Za samu završnicu koncerta, bend je ostavio vanvremenske i nazaobilazne hitove „Čak i da mogu sve“, „Bolje ti“ i „Ime“.

Novosadska publika pamtiće proteklu subotu kao dan, pored čijeg datuma se ispisuje jedan od najkvalitetnije odsviranih koncerata velikih i glasnih Bjesova. Bio je poseban po mnogo čemu. To znaju oni koji su bili i pomno pratili. Bilo je to veče teškog gitarskog zvuka, koje je trajalo dva i po sata. Zato, ne propuštajte pleme Zlih duhova, i čitajte Dostojevskog.